This study was carried out to determine the effect of some applications on seed germination and seedling growth of eggplant under salt stress. Egg plant seeds treated with different concentrations of glycine betaine (GB) (5, 10 and 25 µM) and thiamine (Th) (0.50, 0.75 and 1.00 µM) were tested at 0, 75 and 150 mM of NaCl dosses. In the study, it was found that Th and GB applications increased germination percentage and decreased mean germination time compared to control and decreased the negative effect of salt stress. The best treatment for germination percentage and germination time was 25 µM GB. Similarly, salt stress had a negative effect on emergence percentage and plant growth parameters such as seedling leaf area, root and leaf fresh and dry weight of eggplant seedlings. GB and Th seed treatments improved these parameters in eggplant seedlings grown under salt stress compared to untreated control and it was determined that salt stress reduced negative effects. According to the results obtained from the study, it is thought that Th and GB treatments can be used as an alternative method in reducing the negative effects of salt stress in eggplant.
Bu araştırma tuz stresi altında patlıcanda bazı uygulamalarının tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Farklı konsantrasyonlardaki glisin betain (GB) (5, 10 ve 25 µM) ve tiamin (Th) (0.50, 0.75 ve 1.00 µM) ile muamele edilen patlıcan tohumları, 0, 75 ve 150 mM NaCl seviyelerinde denenmiştir. Çalışmada, tuz stresinin patlıcanda çimlenme oranı ve ortalama çimlenme zamanını önemli seviyede olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Th ve GB uygulamalarının kontrole göre çimlenme oranını artırdığı, çimlenme zamanını ise azalttığı ve tuz stresinin olumsuz etkisini azalttığı saptanmıştır. Çimlenme oranı ve çimlenme zamanı için en iyi uygulamanın 25 µM GB olduğu gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, tuz stresi patlıcanda, çıkış oranı fide yaprak alanı, kök ve yaprak yaş ve kuru ağırlık gibi bitki gelişim parametreleri üzerine olumsuz etki yapmıştır. GB ve Th tohum uygulamaları tuz stresi altında yetiştirilen patlıcan fidelerinde incelenen bu parametreleri uygulama yapılmayan kontrole göre iyileştirmiş ve tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre tohumdan uygulanan Th ve GB’nin patlıcanda tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltmada alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 51 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/