Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı fide yetiştirme ortamlarının Crimson Sweet karpuz çeşidinde fide kalitesine etkileri

Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 47 - 50, 01.06.2017

Öz

Bu çalışma; bahar vejetasyonunda, ısıtmasız plastik sera koşullarında cibre, torf, perlit, torf:perlit (1:1) karışımı ve bahçe toprağının kontrol olarak kullanıldığı 5 farklı fide yetiştirme ortamlarının Crimson Sweet karpuz çeşidinde fide kalitesi (bitki boyu, yaş ve kuru ağırlığı, gövde çapı ve uzunluğu, kök uzunluğu, yaş ve kuru ağırlığı) üzerine olan etkilerinin ve en uygun ortamın belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda fide büyümesi bakımından perlit ve cibrenin tek başlarına kullanımlarının ümitvar olmadığı görülürken torf ve torf:perlit (1:1) karışım ortamın değişik karışımlarının en iyi sonuçları verdiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Altıntaş, S., Tınmaz, F., Zengin, M., Varış, S., 2011. Üzüm cibresinin bazı sebze türlerinde fide yetiştirme ortamı olarak kullanımı. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1-9.
  • Anonim, 2013. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2014. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Balkaya, A., Kandemir, D., Sarıbaş, Ş., 2015. Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. TÜRKTOB Dergisi, 4(13): 4-8.
  • Baran, A., Çaycı, G., İnal, A., 1995. Farklı tarımsal atıkların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(2-3): 169-172.
  • Cinkılıç, H., 2008. Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2): 151-158.
  • Gül, A,. 1991. Topraksız kültür yöntemleriyle yapılan sera domates yetiştiriciliğinde uygun agregat seçimi. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 144 s.
  • Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2010. Effects of drought on yield and pomological features of wild and domestic Turkish watermelon genotypes. Acta Horticulturae, 871: 259-266.
  • Sevgican, A., 2003. Örtüaltı sebzeciliği (Topraksız Tarım) (Genişletilmiş 2. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 526.
  • Uzun, S., Özkaraman, F., Marangoz, D., 1999. Torba kültüründe kullanılan farklı organik atıkların ilk turfanda olarak ısıtmasız seralarda yetiştirilen bazı sebzelerin büyüme, gelişme ve verime etkisi. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 449-451.
  • Varış, S., Eminoğlu, F. S., 2003. Örtüaltı tarımda kullanılan ve kullanılabilecek olan ortamların fiziksel ve kimyasal özellikleri. Hasad, Eylül, 220, 46-57.
Yıl 2017, Cilt: 6 Özel Sayı, 47 - 50, 01.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Altıntaş, S., Tınmaz, F., Zengin, M., Varış, S., 2011. Üzüm cibresinin bazı sebze türlerinde fide yetiştirme ortamı olarak kullanımı. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1-9.
  • Anonim, 2013. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2014. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Balkaya, A., Kandemir, D., Sarıbaş, Ş., 2015. Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. TÜRKTOB Dergisi, 4(13): 4-8.
  • Baran, A., Çaycı, G., İnal, A., 1995. Farklı tarımsal atıkların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(2-3): 169-172.
  • Cinkılıç, H., 2008. Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2): 151-158.
  • Gül, A,. 1991. Topraksız kültür yöntemleriyle yapılan sera domates yetiştiriciliğinde uygun agregat seçimi. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 144 s.
  • Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2010. Effects of drought on yield and pomological features of wild and domestic Turkish watermelon genotypes. Acta Horticulturae, 871: 259-266.
  • Sevgican, A., 2003. Örtüaltı sebzeciliği (Topraksız Tarım) (Genişletilmiş 2. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 526.
  • Uzun, S., Özkaraman, F., Marangoz, D., 1999. Torba kültüründe kullanılan farklı organik atıkların ilk turfanda olarak ısıtmasız seralarda yetiştirilen bazı sebzelerin büyüme, gelişme ve verime etkisi. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 449-451.
  • Varış, S., Eminoğlu, F. S., 2003. Örtüaltı tarımda kullanılan ve kullanılabilecek olan ortamların fiziksel ve kimyasal özellikleri. Hasad, Eylül, 220, 46-57.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Polat

Nihan Şahin

Halil Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Polat, S., Şahin, N., & Özdemir, H. (2017). Farklı fide yetiştirme ortamlarının Crimson Sweet karpuz çeşidinde fide kalitesine etkileri. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 47-50.