Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yield Characteristics and Nut Defects of ‘Karafındık’ Hazelnut Clones Grown in Fatsa (Ordu)

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: Özel Sayı, 59 - 70, 29.10.2023
https://doi.org/10.29278/azd.1359593

Öz

Objective: The main aim of this study to determine the yield characteristics, nut and kernel defects of 'Karafındık' hazelnut clones grown in Fatsa (Ordu) district.
Materials and Methods: The plant material of the study was ‘Karafındık’ hazelnut clones grown in region. In the study, the cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and yield fluctuation were determined as yield characteristics; good kernel, defective kernel, blank nut, shriveled kernel, twin kernel, abortive kernel, black tipped kernel, moldy kernel, and rotten kernel were determined as nut defects.
Results: The differences between cluster number, nuts per cluster, plant yield, yield efficiency, and good kernel ratio were found to be statistically significant (p<0.05). In the clones examined, the nuts per cluster was determined 2.30 (KF-53)-3.72 (KF-48), the plant yield was determined 93 g plant-1 (KF-53)-758 g plant-1 (KF-16), the yield efficiency was determined 2.03 g cm-2 (KF-53)-26.99 g cm-2 (KF-11), the good kernel was determined %60.9 (KF-23, KF-25)-%97.4 (KF-42), the defective kernel was determined %2.6 (KF-42)-%37.4 (KF-25), and the blank nut was determined %0.0 (in 16 different clones)-%14.4 (KF-23).
Conclusion: It was determined that there were fluctuations in the yield amount of the clones from year to year, while KF-16, KF-20, KF-1, and KF-49 clones had the highest plant yield.

Destekleyen Kurum

Ordu University Scientific Research Projects Unit (ODU-BAP)

Proje Numarası

B-1822

Teşekkür

This study was supported by Ordu University Scientific Research Projects Unit (ODU-BAP) with the project numbered B-1822.

Kaynakça

  • Alasalvar, C., Amaral, J.S., & Shahidi, F. (2006). Functional Lipid Characteristics of Turkish Tombul Hazelnut (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(26), 10177–10183. https://doi.org/10.1021/jf061702w
  • Balik, H.I., Kayalak Balık, S., Beyhan, N., & Erdoğan, V. (2016). Fındık Çeşitleri (Hazelnut Cultivars). In Klasmat Matbaacılık (Vol. 96).
  • Balta, M. F., Yaman, İ., Kırkaya, H., & Karakaya, O. (2021). Farklı bakım koşullarında yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin değişimi. Akademik Ziraat Dergisi, 10(2), 265–274. https://doi.org/10.29278/azd.909070
  • Beyhan, N., & Demir, T. (2001). Performance of the local and standard hazelnut cultivars grown in Samsun province, Turkey. Acta Horticulturae, 556, 227–234. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2001.556.32
  • Bostan, S. Z. (1997). Türkiye fındık yetiştiriciliğinde sorunlar ve çözüm yolları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 127–133.
  • Bostan, S. Z. (2019). Fındıkta kabuklu ve iç meyve kusurları. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 157–166. https://doi.org/10.29278/azd.644005
  • Bostan, S.Z., & Günay, K. (2009). Variation of important quality characteristics in hazelnut at different years and correlations between husk number and nut and kernel traits. Acta Horticulturae, 845, 641–646.
  • Botta, R., Molnar, T.J., Erdogan, V., Valentini, N., Torello Marinoni, D., & Mehlenbacher, S.A. (2019). Hazelnut (Corylus spp.) Breeding. In J. M. Al-Khayri, S. M. Jain, & D. V Johnson (Eds.), Advances in Plant Breeding Strategies: Nut and Beverage Crops: Volume 4 (pp. 157–219). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-23112-5_6
  • Çalış, L. (2010). Ordu’nun Perşembe ilçesinde yetiştirilen Tombul fındık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Çalışkan, K. (2018). Çakmak barajı havzasında (Çarşamba) organik olarak yetiştirilen palaz ve tombul fındık çeşitlerinde ocaktaki gövde sayısına bağlı olarak verim ve meyve özelliklerinin değişimi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Ordu.
  • Çalışkan, K., Balta, F., Yılmaz, M., & Karakaya, O. (2019). Organik olarak yetiştirilen palaz fındık çeşidinde ocaktaki gövde sayısına bağlı olarak verim ve meyve özelliklerindeki değişim. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 49–60. https://doi.org/10.29278/azd.656047
  • Dundar, M. S., & Altundag, H. (2004). Selenium content of Turkish hazelnut varieties: Kara Fındık, Tombul and Delisava. Journal of Food Composition and Analysis, 17(6), 707–712. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.jfca.2003.12.001
  • FAOSTAT. (2023). https://www.fao.org/faostat/en/#data /QCL (Access date: 21.08.2023).
  • Guiné, R., & Correia, P. (2020). Hazelnut: A valuable resource. International Journal of Food Engineering, 6(2), 67–72.
  • Güler, E., & Balta, F. (2020). Taşkesti (Mudurnu-Bolu) Beldesi Fındık Popülasyonunun Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2), 115–128. https://doi.org/10.24180/ijaws.685813
  • İslam, A. (2000). Ordu ili merkez ilçede yetiştirilen fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • İslam, A. (2019). Fındık ıslahında gelişmeler. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 167–174. https://doi.org/10.29278/azd.667662
  • İslam, A., & Çalış, L. (2018). Yield and nut characteristics of ‘Tombul’ hazelnut growing at different elevations and in different orientations. Acta Horticulturae, 1226, 153–156. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1226.22
  • Köksal, A.İ. (2018). Türk fındık çeşit kataloğu. In Fındık Tanıtım Grubu, Ankara.
  • Koyuncu, M. A., Balta, F., & Koyuncu, F. (1997). Main composition of the fruits of the hazelnuts ‘Tombul’and ‘Palaz’cultivars preselected in Carsamba and Terme (Samsun) districts. Acta Horticulturae, 445, 119–122.
  • McCluskey, R.L., Azarenko, A.N., Mehlenbacher, S.A., & Smith, D.C. (2005). Advanced selection and cultivar performance of hazelnut trials planted in 1994 and 1998 at Oregon State University. Acta Horticulturae, 686, 71–78. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2005.686.7
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & Brenner, L.K. (1993). Variance components and heritability of nut and kernel defects in hazelnut. Plant Breeding, 110(2), 144–152.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2013). ‘Dorris’ hazelnut. HortScience, 48(6), 796–799.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2014). ‘Wepster’ hazelnut. HortScience, 49(3), 346–349.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2019). ‘PollyO’ hazelnut. HortScience, 54(8), 1429–1432.
  • Özkutlu, F., Korkmaz, K., Akgün, M., & Ete, Ö. (2016). Magnezyum gübrelemesinin fındığın (Corylus avellana L.) verim ve bitki besin elementi içeriklerine etkisi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 48–58.
  • Pacchiarelli, A., Silvestri, C., & Cristofori, V. (2022). Advances in Sucker Control for Sustainable European Hazelnut (Corylus avellana L.) Cultivation. In Plants (Vol. 11, Issue 24). MDPI. https://doi.org/10.3390/plants11243416
  • Petriccione, M., De Luca, A., Ciarmiello, L.F., & Piccirillo, P. (2008). Carpological and molecular uniformity within the’Tonda di Giffoni’hazelnut. Acta Horticulturae, 845, 181–186.
  • Preece, J.E., & Aradhya, M. (2019). Temperate Nut Crops: Chestnut, Hazelnut, Pecan, Pistachio, and Walnut. In S. L. Greene, K. A. Williams, C. K. Khoury, M. B. Kantar, & L. F. Marek (Eds.), North American Crop Wild Relatives, Volume 2: Important Species (pp. 417–449). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-97121-6_13
  • Rahman, S.M.E., Mele, M.A., Lee, Y.T., & Islam, M.Z. (2021). Consumer preference, quality, and safety of organic and conventional fresh fruits, vegetables, and cereals. In Foods (Vol. 10, Issue 1). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods10010105
  • Silvestri, C., Bacchetta, L., Bellincontro, A., & Cristofori, V. (2021). Advances in cultivar choice, hazelnut orchard management, and nut storage to enhance product quality and safety: an overview. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101(1), 27–43. https://doi.org/10.1002/jsfa.10557
  • Tian, X., Engel, B.A., Qian, H., Hua, E., Sun, S., & Wang, Y. (2021). Will reaching the maximum achievable yield potential meet future global food demand? Journal of Cleaner Production, 294, 126285. https://doi.org/10.1016/J.JCLEPRO.2021.126285
  • TUIK. (2023). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Access date: 28.07.2023).
  • Yılmaz, M. (2009). Bazı fındık çeşit ve genotiplerinin pomolojik, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.

Fatsa (Ordu)'da Yetiştirilen 'Karafındık' Fındık Klonlarının Verim Özellikleri ve Meyve Kusurları

Yıl 2023, Cilt: 12 Sayı: Özel Sayı, 59 - 70, 29.10.2023
https://doi.org/10.29278/azd.1359593

Öz

Amaç: Bu çalışma Fatsa (Ordu) ilçesinde yetişen ‘Karafındık’ fındık çeşidine ait klonların verim özellikleri ile kabuklu ve iç meyve kusurlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Çalışmanın bitkisel materyalini yörede yetiştirilen 'Karafındık' fındık klonları oluşturmaktadır. Araştırmada verim özellikleri olarak çotanak sayısı, çotanaktaki meyve sayısı, bitki verimi, verim etkinliği ve verim dalgalanması; meyve kusurları olarak sağlam iç oranı, kusurlu iç oranı, boş meyve oranı, buruşuk iç oranı, ikiz iç oranı, eksik (abortif) iç oranı, siyah uçlu iç oranı, küflü iç oranı ve çürük iç oranı belirlenmiştir.
Araştırma Bulguları: Çalışmada, çotanak sayısı, çotanaktaki meyve sayısı, verim, verim etkinliği ve sağlam meyve oranı bakımından klonlar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). İncelenen klonlarda, çotanaktaki meyve sayısı 2.30 (KF-53)-3.72 (KF-48), verim 93 g bitki-1 (KF-53)-758 g bitki-1 (KF-16), verim etkinliği 2.03 g cm-2 (KF-53)-26.99 g cm-2 (KF-11), sağlam meyve oranı %60.9 (KF-23, KF-25)-%97.4 (KF-42), kusurlu meyve oranı %2.6 (KF-42)-%37.4 (KF-25) ve boş meyve oranı %0.0 (16 farklı klonda)-%14.4 (KF-23) olarak tespit edilmiştir.
Sonuç: Çalışmada, yıldan yıla klonların verim miktarlarında dalgalanmalar meydana gelirken, en yüksek bitki verimi KF-16, KF-20, KF-1, ve KF-49 klonlarında tespit edilmiştir.

Proje Numarası

B-1822

Kaynakça

  • Alasalvar, C., Amaral, J.S., & Shahidi, F. (2006). Functional Lipid Characteristics of Turkish Tombul Hazelnut (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(26), 10177–10183. https://doi.org/10.1021/jf061702w
  • Balik, H.I., Kayalak Balık, S., Beyhan, N., & Erdoğan, V. (2016). Fındık Çeşitleri (Hazelnut Cultivars). In Klasmat Matbaacılık (Vol. 96).
  • Balta, M. F., Yaman, İ., Kırkaya, H., & Karakaya, O. (2021). Farklı bakım koşullarında yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin verim ve meyve özelliklerinin değişimi. Akademik Ziraat Dergisi, 10(2), 265–274. https://doi.org/10.29278/azd.909070
  • Beyhan, N., & Demir, T. (2001). Performance of the local and standard hazelnut cultivars grown in Samsun province, Turkey. Acta Horticulturae, 556, 227–234. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2001.556.32
  • Bostan, S. Z. (1997). Türkiye fındık yetiştiriciliğinde sorunlar ve çözüm yolları. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2), 127–133.
  • Bostan, S. Z. (2019). Fındıkta kabuklu ve iç meyve kusurları. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 157–166. https://doi.org/10.29278/azd.644005
  • Bostan, S.Z., & Günay, K. (2009). Variation of important quality characteristics in hazelnut at different years and correlations between husk number and nut and kernel traits. Acta Horticulturae, 845, 641–646.
  • Botta, R., Molnar, T.J., Erdogan, V., Valentini, N., Torello Marinoni, D., & Mehlenbacher, S.A. (2019). Hazelnut (Corylus spp.) Breeding. In J. M. Al-Khayri, S. M. Jain, & D. V Johnson (Eds.), Advances in Plant Breeding Strategies: Nut and Beverage Crops: Volume 4 (pp. 157–219). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-23112-5_6
  • Çalış, L. (2010). Ordu’nun Perşembe ilçesinde yetiştirilen Tombul fındık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Çalışkan, K. (2018). Çakmak barajı havzasında (Çarşamba) organik olarak yetiştirilen palaz ve tombul fındık çeşitlerinde ocaktaki gövde sayısına bağlı olarak verim ve meyve özelliklerinin değişimi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Ordu.
  • Çalışkan, K., Balta, F., Yılmaz, M., & Karakaya, O. (2019). Organik olarak yetiştirilen palaz fındık çeşidinde ocaktaki gövde sayısına bağlı olarak verim ve meyve özelliklerindeki değişim. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 49–60. https://doi.org/10.29278/azd.656047
  • Dundar, M. S., & Altundag, H. (2004). Selenium content of Turkish hazelnut varieties: Kara Fındık, Tombul and Delisava. Journal of Food Composition and Analysis, 17(6), 707–712. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.jfca.2003.12.001
  • FAOSTAT. (2023). https://www.fao.org/faostat/en/#data /QCL (Access date: 21.08.2023).
  • Guiné, R., & Correia, P. (2020). Hazelnut: A valuable resource. International Journal of Food Engineering, 6(2), 67–72.
  • Güler, E., & Balta, F. (2020). Taşkesti (Mudurnu-Bolu) Beldesi Fındık Popülasyonunun Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2), 115–128. https://doi.org/10.24180/ijaws.685813
  • İslam, A. (2000). Ordu ili merkez ilçede yetiştirilen fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
  • İslam, A. (2019). Fındık ıslahında gelişmeler. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 167–174. https://doi.org/10.29278/azd.667662
  • İslam, A., & Çalış, L. (2018). Yield and nut characteristics of ‘Tombul’ hazelnut growing at different elevations and in different orientations. Acta Horticulturae, 1226, 153–156. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1226.22
  • Köksal, A.İ. (2018). Türk fındık çeşit kataloğu. In Fındık Tanıtım Grubu, Ankara.
  • Koyuncu, M. A., Balta, F., & Koyuncu, F. (1997). Main composition of the fruits of the hazelnuts ‘Tombul’and ‘Palaz’cultivars preselected in Carsamba and Terme (Samsun) districts. Acta Horticulturae, 445, 119–122.
  • McCluskey, R.L., Azarenko, A.N., Mehlenbacher, S.A., & Smith, D.C. (2005). Advanced selection and cultivar performance of hazelnut trials planted in 1994 and 1998 at Oregon State University. Acta Horticulturae, 686, 71–78. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2005.686.7
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & Brenner, L.K. (1993). Variance components and heritability of nut and kernel defects in hazelnut. Plant Breeding, 110(2), 144–152.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2013). ‘Dorris’ hazelnut. HortScience, 48(6), 796–799.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2014). ‘Wepster’ hazelnut. HortScience, 49(3), 346–349.
  • Mehlenbacher, S.A., Smith, D.C., & McCluskey, R.L. (2019). ‘PollyO’ hazelnut. HortScience, 54(8), 1429–1432.
  • Özkutlu, F., Korkmaz, K., Akgün, M., & Ete, Ö. (2016). Magnezyum gübrelemesinin fındığın (Corylus avellana L.) verim ve bitki besin elementi içeriklerine etkisi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 48–58.
  • Pacchiarelli, A., Silvestri, C., & Cristofori, V. (2022). Advances in Sucker Control for Sustainable European Hazelnut (Corylus avellana L.) Cultivation. In Plants (Vol. 11, Issue 24). MDPI. https://doi.org/10.3390/plants11243416
  • Petriccione, M., De Luca, A., Ciarmiello, L.F., & Piccirillo, P. (2008). Carpological and molecular uniformity within the’Tonda di Giffoni’hazelnut. Acta Horticulturae, 845, 181–186.
  • Preece, J.E., & Aradhya, M. (2019). Temperate Nut Crops: Chestnut, Hazelnut, Pecan, Pistachio, and Walnut. In S. L. Greene, K. A. Williams, C. K. Khoury, M. B. Kantar, & L. F. Marek (Eds.), North American Crop Wild Relatives, Volume 2: Important Species (pp. 417–449). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-97121-6_13
  • Rahman, S.M.E., Mele, M.A., Lee, Y.T., & Islam, M.Z. (2021). Consumer preference, quality, and safety of organic and conventional fresh fruits, vegetables, and cereals. In Foods (Vol. 10, Issue 1). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods10010105
  • Silvestri, C., Bacchetta, L., Bellincontro, A., & Cristofori, V. (2021). Advances in cultivar choice, hazelnut orchard management, and nut storage to enhance product quality and safety: an overview. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101(1), 27–43. https://doi.org/10.1002/jsfa.10557
  • Tian, X., Engel, B.A., Qian, H., Hua, E., Sun, S., & Wang, Y. (2021). Will reaching the maximum achievable yield potential meet future global food demand? Journal of Cleaner Production, 294, 126285. https://doi.org/10.1016/J.JCLEPRO.2021.126285
  • TUIK. (2023). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Access date: 28.07.2023).
  • Yılmaz, M. (2009). Bazı fındık çeşit ve genotiplerinin pomolojik, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Uzun 0000-0002-3857-6561

Fikri Balta 0000-0003-4414-8501

Orhan Karakaya 0000-0003-0783-3120

M. Fikret Balta 0000-0002-3859-6490

Proje Numarası B-1822
Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Uzun, S., Balta, F., Karakaya, O., Balta, M. F. (2023). Yield Characteristics and Nut Defects of ‘Karafındık’ Hazelnut Clones Grown in Fatsa (Ordu). Akademik Ziraat Dergisi, 12(Özel Sayı), 59-70. https://doi.org/10.29278/azd.1359593