BibTex RIS Kaynak Göster

Zeytin dal kanseri etmeni <em>Pseudomonas savastanoi</em> pv. <em>savastanoi</em>&rsquo;ye karşı <em>in vitro</em> koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkis

Yıl 2015, Cilt: 55 Sayı: 4, 0 - 0, 30.12.2015

Öz

Bu çalışmada bitki uçucu yağlarının farklı uygulama, doz ve sürelerde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’ye karşı antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Diske uygulama ve süspansiyona karıştırma yöntemleri uygulandığında kekik(Thymus vulgaris), bergamot(Citrus bergamia), sarımsak(Allium sativum), karabaş, (Lavandula stoechas), karanfil (Caryophyllus aromaticum) ve okaliptüs(Eycalyptus globus) uçucu yağları diğerlerine göre daha etkili olurken, besi yerine uçucu yağların eklenmesi uygulaması etkisiz bulunmuştur. Uçucu yağ dozu arttırıldıkça antibakteriyel etkinin de arttığı tespit edilmiştir. Farklı sürelerde uygulanan uçucu yağların tamamında 24 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda değişiklik olmazken, 0, 1, 3 ve 6 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda önemli derecede azalma gözlenmiştir. Bütün uygulamalar sonucunda, besi yerinde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’ye kekik uçucu yağının antibakteriyel etkisinin en yüksek oranda olduğu saptanmıştır. Kekik uçucu yağı yanında bergamot, karabaş ve okaliptüs uçucu yağları da patojene etkili olmuştur.

Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by <em>Pseudomonas savastanoi</em> pv. <em>savastanoi</em> in <em>in vitro</em> conditions

Yıl 2015, Cilt: 55 Sayı: 4, 0 - 0, 30.12.2015

Öz

The antibacterial effect of essential oils of thyme (Thymus vulgaris),bergamot(Citrus bergamia), garlic(Allium sativum), french lavender(Lavandula stoechas)clove (Caryophyllus aromaticum),eucalyptus(Eycalyptus globus) against Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi were investigated. When essential oils were applied by dropping on absorbent paper disks and mixing with bacterial suspension thyme, bergamot, garlic, french lavender, clove, eucalyptus essential oils have been found effective more than others. It is detected that as the dose of essential oils increased, the antibacterial effect increased. Bacterial population did not change after 24 h growth in different treatment of essential oils at different times, but relative decrease in bacterial population at 0, 1, 3, and 6 h growing were observed. Especially, thyme essential oil showed the highest antibacterial effect, in all of the applications in different doses. Thyme was the most effective essential oil. Bergamot, lavender and eucalyptus essential oils followed thethymeessential oil, respectively.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cansu Öksel

Mustafa Mirik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 29 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 55 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Öksel, C., & Mirik, M. (2015). Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions. Plant Protection Bulletin, 55(4).
AMA Öksel C, Mirik M. Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions. Plant Protection Bulletin. Aralık 2015;55(4).
Chicago Öksel, Cansu, ve Mustafa Mirik. “Effect of Essential Oil Against Bacterial Knot Disease Caused by Pseudomonas savastanoi Pv. savastanoi in in vitro Conditions”. Plant Protection Bulletin 55, sy. 4 (Aralık 2015).
EndNote Öksel C, Mirik M (01 Aralık 2015) Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions. Plant Protection Bulletin 55 4
IEEE C. Öksel ve M. Mirik, “Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions”, Plant Protection Bulletin, c. 55, sy. 4, 2015.
ISNAD Öksel, Cansu - Mirik, Mustafa. “Effect of Essential Oil Against Bacterial Knot Disease Caused by Pseudomonas savastanoi Pv. savastanoi in in vitro Conditions”. Plant Protection Bulletin 55/4 (Aralık 2015).
JAMA Öksel C, Mirik M. Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions. Plant Protection Bulletin. 2015;55.
MLA Öksel, Cansu ve Mustafa Mirik. “Effect of Essential Oil Against Bacterial Knot Disease Caused by Pseudomonas savastanoi Pv. savastanoi in in vitro Conditions”. Plant Protection Bulletin, c. 55, sy. 4, 2015.
Vancouver Öksel C, Mirik M. Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions. Plant Protection Bulletin. 2015;55(4).

134351364813650136491344113445