This study was conducted to determine the reactions of some bread and durum wheat varieties against wheat seed gall nematode. In the varietal reaction experiment, widely grown in Turkey, 20-bread and 12-durum wheat varieties were used. Total infected grains and healthy grains for each variety were counted and recorded. A statistically significant difference at the level of 0.01 was found among the cultivars in terms of the number of infected grains (pieces / plant), the number of healthy grains (pieces / plant) and the rate of infected grains. Compared to the control, there was a 35.8% decrease in the number of healthy grains in infected plots due to the damage of wheat gall nematodes in wheat varieties. The number of infected grains and the highest rate of infected grains were obtained from a bread wheat variety from cv. Aldane. While different rates of infected grains were obtained from 23 of the varieties included in the experiment, infected grain formation did not occur in the other 9 varieties (durum wheat varieties; Mirzabey 2000, İmren, Şahinbey, Zühre, Yelken 2000, Altıntaş, and bread wheat varieties; Bağcı 2002, Konya 2002, Ahmetağa). According to the number and ratio of infected grains, durum varieties were more tolerant. As with many diseases and pests, using resistant or tolerant varieties is one of the most economical and environmentally friendly method to control wheat gall nematode.
Wheat wheat seed gall nematode Anguina tritici resistance yield losses
The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK).
(TÜBİTAK; Project no: 118O777).
Research cited in this publication were supported by The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK; Project no: 118O777).
Bu çalışmada seçilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin buğday gal nematoduna (Anguina tritici) karşı reaksiyonları tespit edilmiştir. Çeşit reaksiyon denemesinde Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen 20 ekmeklik ve 12 makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Her çeşide ilişkin toplam enfekteli ve sağlıklı taneler sayılarak kaydedilmiştir. Çeşitler arasında enfekteli tane sayısı (adet/bitki), sağlıklı tane sayısı (adet/bitki) ve enfekteli tane oranı açısından istatistiki olarak 0.01 düzeyinde önemli farklılık bulunmuştur. Buğday çeşitlerinde kontrolle kıyaslandığında enfekteli parsellerde, sağlıklı tane sayısında buğday gal nematodu zararından kaynaklanan %35.8 azalma olmuştur. Enfekteli tane sayısı ve enfekteli tane oranı en yüksek, ekmeklik buğday çeşidi olan Aldane çeşidinden elde edilmiştir. Denemede yer alan 23 çeşitte farklı oranlarda enfekteli tane elde edilirken diğer 9 çeşitte (makarnalık buğday çeşitleri; Mirzabey 2000, İmren, Şahinbey, Zühre, Yelken 2000, Altıntaş ve ekmeklik buğday çeşitleri; Bağcı 2002, Konya 2002, Ahmetağa) enfekteli tane oluşumu gerçekleşmemiştir. Enfekteli tane sayısı ve oranı dikkate alındığında makarnalık çeşitlerin daha tolerant olduğu tespit edilmiştir. Birçok hastalık ve zararlıda olduğu gibi günümüzde buğday gal nematoduna karşı en ekonomik ve çevreci mücadele yöntemlerinden birisi de, dayanıklı ya da tolerant çeşitlerin kullanılmasıdır.
Buğday buğday gal nematodu Anguina tritici dayanıklılık verim kaybı
(TÜBİTAK; Project no: 118O777).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | (TÜBİTAK; Project no: 118O777). |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 61 Sayı: 2 |