Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pistacia vera L. ‘nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 4, 1218 - 1222, 24.12.2019

Öz

Pistacia vera L. (Fıstık)
çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde
kullanılmaktadır. P. vera’nın
antioksidan, antienflamatuvar, hipoglisemik, antiaterojenik gibi biyolojik
aktiviteleri ve içerdiği yağlarla makul miktarlarda tüketildiğinde cilt
sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada Antep fıstığı dış kırmızımsı
kabuğunun metanol, etanol ve hekzan gibi çözücüler kullanılarak elde edilen
ekstraklarının antimikrobiyal aktivitesi disk diffüzyon metoduna göre tespit
edilmiştir. Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923,
Pseudomonas aeruginosa DMS50071, Klebsiella pneumoniae ATCC700603 Escherichia
coli
ATCC25322, Bacillus subtilis
ATCC6633, Bacillus
megaterium
DSM32 ve Staphylococcus cohnii DSM 20260
gibi bakteriler, fungus olarak Candida
albicans
FMC17 ve Candida globrata
ATCC66032, dermatofitlerden Trichophyton
sp.
ve Epidermophyton sp.
mikroorganizmaları kullanılmıştır. Sonuçta P.
vera
’nın dış kabuğunun metanol, etanol ve hekzan ekstraktları
mikroorganizmaların gelişimini farklı oranlarda inhibe etmiştir (8-20 mm
inhibisyon zonu).
P. vera’nın en iyi
antimikrobiyal etkiyi etanol ekstraktında gösterdiği tespit edilmiştir. Bu ekstraktın en fazla C. globarata’nın gelişimini engellediği
(20 mm inhibisyon zonu) belirlenmiştir.

Kaynakça

  • [1] Erdoğan A.E, Everest A. 2013. Antimikrobiyal Ajan Olarak Bitki Bileşenleri, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (2): 27-32.
  • [2] Faydaoğlu E., Sürücüoğlu M.S. 2011. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): 52-67.[3] Özçelik B., Aslan M., Orhan İ., Karaoglu T. 2005. Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera, Microbiological Research, 160-159-164. [4] Rauf A., Patel S., Ghias Uddin G., Siddiquid B.S., Ahmad B., Muhammad N., Mabkhot Y.N., Haddah T.B. 2017. Phytochemical, ethnomedicinal uses and pharmacological profile of genus Pistacia, Biomedicine & Pharmacotherapy, 86 -393–404.[5] Çağlar A., Tomar O., Vatansever H., Ekmekçi E. 2017. Antepfıstığı (Pistacia vera L.) ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Akademik Gıda, 15(4) 436-447.
  • [6] Alma M.H., Nıtz S., Kollmannsberger H., Dıgrak M., Efe F.T., Yılmaz N. 2004. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils from the Gum of Turkish Pistachio (Pistacia vera L.), Journal of Agricultural and Food Chemistry,52, 3911−3914[7] Orhan I., Kupeli E., Aslan M., Kartal M., Yesilada E. 2006. Bioassay-guided evaluation of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Pistachio, (Pistacia vera L.), Journal of Ethnopharmacology,105 (1-2): 235–240.
  • [8] Almehdar H., Abdallah H., Osman A., Abdel-Sattar E. 2012. In vitro cytotoxic screening of selected Saudi medicinal plants, Journal of Natural Medicines, 66: 406–412.
  • [9] Gentile C., Tesoriere L., Butera D., Fazzari M., Monastero M., Allegra M., Livrea M.A. 2007. Antioxidant activity of sicilian Pistachio (P. vera L. Var. Bronte) nut extract and its bioactive components, Journal of Agricultural Food Chemistry, 55: 643-648.
  • [10] Collins C.H., Lyne P.M. 1987. Mikrobiyological Methots, Butter Morths and Co (Publishers) Ltd. London, 450 pp.[11] Mharti F.Z., Lyoussi B., Abdellaoui A. 2011. Antibacterial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus used in Moroccan folkloric medicine, Natural Product Communications, 6 (2011) 1505–1506.[12] Bibi Y., Nisa S., Chaudhary F.M., Zia M. 2011. Antibacterial activity of some selected medicinal plants of Pakistan, BMC Complement. Altern. Med. 11 52.[13] Marone P., Bono L., Leone E., BonaS., CarrettoE., Perversi L. 2001. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against helicobacter pylori, Journal of Chemotherapy, 13 611–614.[13] Koutsoudaki C., Krsek M., Rodger A. 2005. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 7681–7685.
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 4, 1218 - 1222, 24.12.2019

Öz

Kaynakça

  • [1] Erdoğan A.E, Everest A. 2013. Antimikrobiyal Ajan Olarak Bitki Bileşenleri, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (2): 27-32.
  • [2] Faydaoğlu E., Sürücüoğlu M.S. 2011. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11 (1): 52-67.[3] Özçelik B., Aslan M., Orhan İ., Karaoglu T. 2005. Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera, Microbiological Research, 160-159-164. [4] Rauf A., Patel S., Ghias Uddin G., Siddiquid B.S., Ahmad B., Muhammad N., Mabkhot Y.N., Haddah T.B. 2017. Phytochemical, ethnomedicinal uses and pharmacological profile of genus Pistacia, Biomedicine & Pharmacotherapy, 86 -393–404.[5] Çağlar A., Tomar O., Vatansever H., Ekmekçi E. 2017. Antepfıstığı (Pistacia vera L.) ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri, Akademik Gıda, 15(4) 436-447.
  • [6] Alma M.H., Nıtz S., Kollmannsberger H., Dıgrak M., Efe F.T., Yılmaz N. 2004. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils from the Gum of Turkish Pistachio (Pistacia vera L.), Journal of Agricultural and Food Chemistry,52, 3911−3914[7] Orhan I., Kupeli E., Aslan M., Kartal M., Yesilada E. 2006. Bioassay-guided evaluation of anti-inflammatory and antinociceptive activities of Pistachio, (Pistacia vera L.), Journal of Ethnopharmacology,105 (1-2): 235–240.
  • [8] Almehdar H., Abdallah H., Osman A., Abdel-Sattar E. 2012. In vitro cytotoxic screening of selected Saudi medicinal plants, Journal of Natural Medicines, 66: 406–412.
  • [9] Gentile C., Tesoriere L., Butera D., Fazzari M., Monastero M., Allegra M., Livrea M.A. 2007. Antioxidant activity of sicilian Pistachio (P. vera L. Var. Bronte) nut extract and its bioactive components, Journal of Agricultural Food Chemistry, 55: 643-648.
  • [10] Collins C.H., Lyne P.M. 1987. Mikrobiyological Methots, Butter Morths and Co (Publishers) Ltd. London, 450 pp.[11] Mharti F.Z., Lyoussi B., Abdellaoui A. 2011. Antibacterial activity of the essential oils of Pistacia lentiscus used in Moroccan folkloric medicine, Natural Product Communications, 6 (2011) 1505–1506.[12] Bibi Y., Nisa S., Chaudhary F.M., Zia M. 2011. Antibacterial activity of some selected medicinal plants of Pakistan, BMC Complement. Altern. Med. 11 52.[13] Marone P., Bono L., Leone E., BonaS., CarrettoE., Perversi L. 2001. Bactericidal activity of Pistacia lentiscus mastic gum against helicobacter pylori, Journal of Chemotherapy, 13 611–614.[13] Koutsoudaki C., Krsek M., Rodger A. 2005. Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 7681–7685.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Şule İnci 0000-0002-4022-5269

Sevda Kırbağ

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 14 Nisan 2019
Kabul Tarihi 6 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 4

Kaynak Göster

IEEE Ş. İnci ve S. Kırbağ, “Pistacia vera L. ‘nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 4, ss. 1218–1222, 2019.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr