Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 131 - 142, 31.12.2021

Öz

Bu çalışmada, yerel bazı makarnalık buğday çeşitleri (Eminbey, Mirzabey 2000 ve Şahinbey)’inçeşitlerine ait tohumların bazı fiziksel özellikleri ve renk karakteristikleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan Eminbey, Mirzabey 2000 ve Şahinbey çeşitlerinin nem içerikleri sırasıyla %9.00, %7.72 ve %6.92 (kuru baz, k.b) olarak belirlenmiştir. Fiziksel özelliklerden uzunluk, kalınlık, geometrik ortalama çap, küresellik ve yüzey alanı değerleri açısından çeşitler arasında p<0.01 düzeyinde istatistiksel olarak farklılıklar gözlenmiştir. L* parlaklık değerlerinin Eminbey çeşidinde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buğday çeşitlerinde maksimum yığılma açısı değeri 7.33 ile Şahinbey çeşidinde bulunurken, minimum değer ise 3.78 ile Mirzabey çeşidinde bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, ekim ve hasat makinaları ile ile hasat sonrası teknolojilerindeki taşıma, boyutlandırma, sınıflandırma ve depolama sistemlerinin tasarlanmasında ve ürün işlemede mühendislik verisi olarak kullanılabilecektir.

Kaynakça

  • Anonim, 2021a. Buğdayın Dış Görünüşü. https://gida.erciyes.edu.tr/upload/3HR0TMS5-tahillarda-koku,-renk,-yab-madde,-tane-Ir.,-hektolitre,-bintane.pdf Erişim Tarihi: 13.09.2021.
  • (Anonim, 2021b). Eminbey. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tarlabitkileri/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=33 Erişim Tarihi:06.09.2021.
  • Anonim 2021c. Buğday Tohumculuğu- Mirzabey 2000. https://www.tarekstohum.com.tr/urunler%C4%B1m%C4%B1z/bugday-tohumu/m%C4%B1rzabey-2000-makarnalik/ Erişim Tarihi:06.09.2021.
  • Anonim, 2021d. Şahinbey. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gaputaem/Belgeler/%C3%A7e%C5%9Fit%20belgeleri/t%C3%BCrk%C3%A7e/makarnal%C4%B1k%20bu%C4%9Fday/%C5%9Fahinbey.pdf Erişim Tarihi:06.09.2021.
  • Anonim, 2021e. Tohum olgunluğu. https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=1951 Erişim Tarihi: 18.11.2021.
  • Anonim, 2021f. Bazı yerel buğday çeşitlerinin kalite parametreleri. https://www.turktob.org.tr/dergi/makaleler/dergi23/38.pdf Erişim tarihi: 19.11.2021.
  • Bushuk, W., 1998. Wheat breeding for end-product use. Euphytica, 100, 137-145.
  • Günaydın, S., 2020. Mikrodalga, konvektif ve gölgede kurutma yöntemleri kullanılarak kurutulmuş kuşburnu meyvesinin kurutma kinetiği, renk ve besin elementi içeriği açısından incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 65 sayfa, Bursa.
  • Hoseney, R.C., 1994. Principles of Cereal Science and Technology (2nd ed.). American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN.
  • Kaleemullah, S., Gunasekar, J.J., 2002. Moisture-dependent physical properties of Arecanut Trues. Biosystem Engineering, 82(3): 331-338.
  • Karimi, M., Kheiralipour, K., Tabatabaeefar, A., Khoubakht, G.M., Naderi, M., Heidarbeigi K., 2009. The Effect of Moisture Content on Physical Properties of Wheat. Pakistan Journal of Nutrition, 8 (1): 90-95.
  • Kasraei, M., Nejadi, J., Shafiei, S., 2015. Relationships between Grain Physicochemical and Mechanical Properties of Some Iranian Wheat Cultivars. Journal of Agricultural Science and Technology, 17: 635-647.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colmeasurements. Hortscience, 27: 1254-1255.
  • Mohsenin, N.N., 1980. Physical properties of plants and animal materials. Gordon and Breach Science publishers, NW, New York.
  • Morris, S.R., 2004. Grain: Quality attributes. In: Encyclopedia of Grain Science, Eds.: Wrigley, C. et al., Elsevier Ltd., Amsterdam, 238-254.
  • Saçılık, K., Öztürk, R., Keskin, R., 2003. Some physical properties of Hemp seed. Biosystems Engineering, 86 (2): 191-198.
  • Sayaslan, A., Koyuncu, M., Yıldırım, A., Eserkaya Güleç, T., Ateş Sönmezoğlu, Ö., Kandemir, N., 2012. Some quality characteristics of selected durum wheat (Triticum durum) landraces. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi/Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 36(6):749-756.
  • SPSS, 2000. “SPSS for Windows”. Student Version. Release 10.0.9 SPSS Inc IL USA.
  • Suthar, S.H., Das, S.K., 1996. Some physical properties of Karingda [Citrus lanatus (thumb) mansf] grains. Journal of Agricultural Engineering Research, 65: 15-22.
  • Tabatabaeefar, A., 2003. Moisture-dependent physical properties of wheat. International Agrophysics, 17(4), 207–211.
  • TUİK, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu, Tahıllar https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 Erişim Tarihi:06.09.2021.
  • Yılmaz, G., Altuntas, E., 2020. Some bio-technical properties of flax seeds, fennel seeds and harmal seed capsules. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), 1(2): 222-232.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esra Nur Gül 0000-0002-9865-1228

Ebubekir Altuntaş 0000-0003-3835-1538

Gülşen Kırmık 0000-0003-0347-2268

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 19 Kasım 2021
Kabul Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gül, E. N., Altuntaş, E., & Kırmık, G. (2021). Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 2(2), 131-142.
AMA Gül EN, Altuntaş E, Kırmık G. Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi. UBSMD. Aralık 2021;2(2):131-142.
Chicago Gül, Esra Nur, Ebubekir Altuntaş, ve Gülşen Kırmık. “Yerel Bazı makarnalık buğday (Triticum Durum L.) çeşitlerine Ait tohumların Fiziksel özellikleri Ile Renk Karakteristiklerinin Belirlenmesi”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 2, sy. 2 (Aralık 2021): 131-42.
EndNote Gül EN, Altuntaş E, Kırmık G (01 Aralık 2021) Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 2 2 131–142.
IEEE E. N. Gül, E. Altuntaş, ve G. Kırmık, “Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi”, UBSMD, c. 2, sy. 2, ss. 131–142, 2021.
ISNAD Gül, Esra Nur vd. “Yerel Bazı makarnalık buğday (Triticum Durum L.) çeşitlerine Ait tohumların Fiziksel özellikleri Ile Renk Karakteristiklerinin Belirlenmesi”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi 2/2 (Aralık 2021), 131-142.
JAMA Gül EN, Altuntaş E, Kırmık G. Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi. UBSMD. 2021;2:131–142.
MLA Gül, Esra Nur vd. “Yerel Bazı makarnalık buğday (Triticum Durum L.) çeşitlerine Ait tohumların Fiziksel özellikleri Ile Renk Karakteristiklerinin Belirlenmesi”. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, c. 2, sy. 2, 2021, ss. 131-42.
Vancouver Gül EN, Altuntaş E, Kırmık G. Yerel bazı makarnalık buğday (Triticum durum L.) çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ile renk karakteristiklerinin belirlenmesi. UBSMD. 2021;2(2):131-42.