Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Melas veya Arpa Kırması İlavesinin Börülce ve Soya Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 6, 161 - 167, 30.09.2019
https://doi.org/10.35193/bseufbd.589388

Öz

Bu çalışma, melas veya
arpa kırması ilavesinin börülce (“Ülkem” (
Vigna
unguiculata
L.)) ve soya (“Yemsoy” (Glycine
max
. L)) silajlarının kalitesi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla
yürütülmüştür. Börülce ve soya alt baklaların olgunlaştığı dönemde hasat edilmiştir.
Hasat sonrası yaklaşık 2 cm boyutunda parçalanan taze materyale 0 (kontrol), %
5, % 10 ve % 15 oranında melas veya arpa kırması eklenerek, silajlar
hazırlanmış ve 45 gün süre ile 25±2
oC’de muhafaza edilmiştir. Çalışma
Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Silaj
örneklerinde 45. günün sonunda; pH, kuru madde, ham protein, ADF, NDF, laktik
asit, asetik asit, bütürik asit, potasyum (K), fosfor (P), kalsiyum (Ca),
magnezyum (Mg), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn), kobalt (Co)
ve bakır (Cu) oranları belirlenmiştir.
Silajların pH
ve kuru madde oranı sırasıyla 3.72-4.37 ve % 25.00-38.00 arasında değişim
göstermiştir.
En yüksek laktik asit içeriği börülce + % 10 melas (% 7.503) ve soya + % 5 arpa kırması (%
6.968), en düşük ise yalın börülce (% 2.561) ve yalın soya (% 2.631)
silajlarından elde edilmiştir. Silajların asetik asit oranı % 0.052 - 0.222
arasında değişirken,
bütürik asite rastlanılmamıştır. Besin elementleri tüm uygulamalarda hayvanlar
için gerekli olan sınırlar içinde olmuştur.
Sonuç
olarak, börülce ve soya bitkilerine farklı oranlarda katılan melas veya arpa kırmasının
eklenmesi ile silaj kalitesinin arttığı ve
börülce + % 10 melas ve soya + % 5 arpa kırması işlemlerinden
elde edilen silajların diğer silajlara oranla daha iyi performans gösterdiği
tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • [1] Önal Aşçı, Ö., & Acar, Z. (2018). Kaba Yemlerde Kalite. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara, 112.
  • [2] Bakır, Ö. (1987). Çayır Mera Amenajmanı. A.Ü.Z.F. Yayın No: 992 Ders Kitabı; 292, Ankara, 362.
  • [3] İlaslan, M. (1988). Silaj. T.O.K. İşleri Bakanlığı, Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Ankara, 12.
  • [4] Kutlu, H.R. (2002). Tüm Yönleriyle Silaj Yapımı ve Silajla Besleme. Çukurova Üniversitesi, Balcalı-Adana.
  • [5] Alaca, B., & Parlak, A.Ö. (2017). Mısır, sorgum sudanotu melezi ile soya, börülce ve guarin karışık ekimlerinin silaj verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1): 99–104.
  • [6] Başaran, U., Gülümser. E., Mut, H., & Çopur Doğrusöz, M. (2018). Mürdümük +Tahıl Karışımlarının Silaj Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(9): 1237-1242.
  • [7] Van Soest, P.J. (1963). The use of detergents in the analysis of fibre feeds. II. A rapid method for the determination of fibre and lignin. Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 46:829-835.
  • [8] Van Soest, P.J., & Wine, R.H. (1967). Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell-wall constituents. Journal - Association of Official Analytical Chemists, 50: 50–55.
  • [9] Demirel, M., & Yıldız, S. (2000). Hamur Olum Döneminde Biçilen Arpa Hasılına Kimi Yem Katkı Maddelerinin Katılmasının Silaj Kalitesi ve Rumende Ham Besin Maddelerinin Yıkılımı Üzerine Etkisi. International Animal Nutrition Congress, 4-6 September, Isparta, 270-276.
  • [10] Filya, I. (2000). Silaj Kalitesinin Artırılmasında Yeni Gelişmeler. International Animal Nutrition Congress, 4-6 September, Isparta, 243-250.
  • [11] Acar, Z., & Bostan, M. (2016). Değişik doğal katkı maddelerinin yonca silajının kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(3): 433-440.
  • [12] Virtanen, A. I. (1993). The A. I. V. method of preserving fresh fodder. Empire Journal of Experimental Agriculture, 1: 143-155.
  • [13] Bingöl, N.T., Karslı, M.A., Bolat, D., & Akça, İ. (2008). Vejetasyonun Farklı Dönemlerinde Hasat Edilen Korungaya İlave Edilen Melas ve Formik Asit’ in Silaj Kalitesi ve İn Vitro Kuru Madde Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Y.Y.Ü. Veteriner Fakültesi Dergisi, 2008(2): 61-66.
  • [14] Yavuz, M., İptaş, S., Ayhan, V., & Karadağ, Y. (2009). Yembitkilerinde Kalite ve Yembitkilerinden Kaynaklanan Beslenme Bozuklukları. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Yayınları, Ankara, 163-186.
  • [15] Atalay, A.İ, 2009. Melas ve Defne Yaprağı Karışımının Yonca Silajı Yapımında Kullanımı ve Silaj Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • [16] Bingöl, N.T., Karslı, M.A., & Akça, İ. (2010). Yerelması (Helianthus tuberosus L.) Hasılına Katılan Melas ve Formik Asit Katkısının Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1): 11 - 14
  • [17] Alçiçek, A., & Özkan, K. (1996). Silo Yemlerinde Destilasyon Yöntemi ile Süt Asidi, Asetik Asit ve Bütürik Asit Tayini. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2-3): 191-198.
  • [18] Kılıç, A. (1984). Silo yemi. Bilgehan Basımevi, İzmir, 350.
  • [19] Tekeli, A.S., & Ates, E. (2005). Yield potential and mineral composition of white clover (Trifolium repens L.) - tall fescue (Festuca arundinacea schreb.) mixtures. Journal of Central European Agriculture, 6: 27-34.
  • [20] Gültepe, E.E., Uyarlar, C., Çetingül, İ.S., Iqbal, A., & Bayram, İ. (2017). Ruminantlar İçin Vitamin Mineral Katkıları ve Etkileri. Turkiye Klinikleri, 3(3):218-26.
  • [21] Periguad, S. (1970). Les carences en oligo-elements Ches les ruminants en france leur diagnostic. Les problems souleves par I’intensification fourragere. Ann. Agron, 21: 635-669.
  • [22] Lamand, M.I. (1975). Symtoms de carence et roles des oligo-elements chez 1 animal: Diagnostic Clinique. II. Nations de digestibility et teneurs recommandees dans laration: prophylaxie et yraite mets. Oligo Elemnts. No special Bull. Trech. CRVZde theix 1, 5-13
  • [23] NRC, 2001. Nutrient requirements of dairy cattle seventh revised edition.

Effects of Molasses or Crushed Barley Addition on the Quality of Cowpea and Soybean Silages

Yıl 2019, Cilt: 6, 161 - 167, 30.09.2019
https://doi.org/10.35193/bseufbd.589388

Öz



The aim of this study was to investigate the effect of
molasses or crushed barley addition on the quality of cowpea (“Ülkem” (
Vigna unguiculata L.)) and soybean  (“Yemsoy” (Glycine max L.)) silage. For this purpose, the cowpea and soybean
were harvested when seeds exactly form in the bottom pods. After the harvest,
plants were chopped in size of 2 cm, then molasses and crushed barley seeds
were added at 0 (control), 5% , 10% and 15% ratios (W/W) on fresh material, and
the silage samples were prepared, then they were stored at 25±2 ͦ C for 45
days. The study was set up as completely randomized design with 3 replications.
End of the 45. day, silage samples were investigated for pH, dry matter, crude protein,
ADF, NDF, lactic acid, acetic acid, butyric acid, potassium (K), phosphor (P),
calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), cobalt (Co)
and copper (Cu) ratios. The pH and dry matter ratio ranged between
3.72-4.37 ve 25.00-38.00%, respectively. The highest
lactic acid was determined in cowpea + 10% molasses (
7.503%) and soybean + 5%
crushed barley seeds
(6.968%), while the lowest in
sole cowpea (2.561%) and soybean (2.631%) silages.
The acetic acid of the silages ranged between 0.052-0.222%, and the butyric
acid content was not observed. Mineral nutrients in all treatments were found
within the livestock requirement. As a result, it was found that molasses or crushed
barley addition into cowpea and soybean in different ratios improved silage
quality and cowpea + 10% molasses and soybean + 5% crushed barley treatments
performed better quality than other silages.




Kaynakça

  • [1] Önal Aşçı, Ö., & Acar, Z. (2018). Kaba Yemlerde Kalite. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara, 112.
  • [2] Bakır, Ö. (1987). Çayır Mera Amenajmanı. A.Ü.Z.F. Yayın No: 992 Ders Kitabı; 292, Ankara, 362.
  • [3] İlaslan, M. (1988). Silaj. T.O.K. İşleri Bakanlığı, Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Ankara, 12.
  • [4] Kutlu, H.R. (2002). Tüm Yönleriyle Silaj Yapımı ve Silajla Besleme. Çukurova Üniversitesi, Balcalı-Adana.
  • [5] Alaca, B., & Parlak, A.Ö. (2017). Mısır, sorgum sudanotu melezi ile soya, börülce ve guarin karışık ekimlerinin silaj verimi ve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1): 99–104.
  • [6] Başaran, U., Gülümser. E., Mut, H., & Çopur Doğrusöz, M. (2018). Mürdümük +Tahıl Karışımlarının Silaj Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(9): 1237-1242.
  • [7] Van Soest, P.J. (1963). The use of detergents in the analysis of fibre feeds. II. A rapid method for the determination of fibre and lignin. Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 46:829-835.
  • [8] Van Soest, P.J., & Wine, R.H. (1967). Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. IV. Determination of plant cell-wall constituents. Journal - Association of Official Analytical Chemists, 50: 50–55.
  • [9] Demirel, M., & Yıldız, S. (2000). Hamur Olum Döneminde Biçilen Arpa Hasılına Kimi Yem Katkı Maddelerinin Katılmasının Silaj Kalitesi ve Rumende Ham Besin Maddelerinin Yıkılımı Üzerine Etkisi. International Animal Nutrition Congress, 4-6 September, Isparta, 270-276.
  • [10] Filya, I. (2000). Silaj Kalitesinin Artırılmasında Yeni Gelişmeler. International Animal Nutrition Congress, 4-6 September, Isparta, 243-250.
  • [11] Acar, Z., & Bostan, M. (2016). Değişik doğal katkı maddelerinin yonca silajının kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(3): 433-440.
  • [12] Virtanen, A. I. (1993). The A. I. V. method of preserving fresh fodder. Empire Journal of Experimental Agriculture, 1: 143-155.
  • [13] Bingöl, N.T., Karslı, M.A., Bolat, D., & Akça, İ. (2008). Vejetasyonun Farklı Dönemlerinde Hasat Edilen Korungaya İlave Edilen Melas ve Formik Asit’ in Silaj Kalitesi ve İn Vitro Kuru Madde Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Y.Y.Ü. Veteriner Fakültesi Dergisi, 2008(2): 61-66.
  • [14] Yavuz, M., İptaş, S., Ayhan, V., & Karadağ, Y. (2009). Yembitkilerinde Kalite ve Yembitkilerinden Kaynaklanan Beslenme Bozuklukları. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Yayınları, Ankara, 163-186.
  • [15] Atalay, A.İ, 2009. Melas ve Defne Yaprağı Karışımının Yonca Silajı Yapımında Kullanımı ve Silaj Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • [16] Bingöl, N.T., Karslı, M.A., & Akça, İ. (2010). Yerelması (Helianthus tuberosus L.) Hasılına Katılan Melas ve Formik Asit Katkısının Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1): 11 - 14
  • [17] Alçiçek, A., & Özkan, K. (1996). Silo Yemlerinde Destilasyon Yöntemi ile Süt Asidi, Asetik Asit ve Bütürik Asit Tayini. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2-3): 191-198.
  • [18] Kılıç, A. (1984). Silo yemi. Bilgehan Basımevi, İzmir, 350.
  • [19] Tekeli, A.S., & Ates, E. (2005). Yield potential and mineral composition of white clover (Trifolium repens L.) - tall fescue (Festuca arundinacea schreb.) mixtures. Journal of Central European Agriculture, 6: 27-34.
  • [20] Gültepe, E.E., Uyarlar, C., Çetingül, İ.S., Iqbal, A., & Bayram, İ. (2017). Ruminantlar İçin Vitamin Mineral Katkıları ve Etkileri. Turkiye Klinikleri, 3(3):218-26.
  • [21] Periguad, S. (1970). Les carences en oligo-elements Ches les ruminants en france leur diagnostic. Les problems souleves par I’intensification fourragere. Ann. Agron, 21: 635-669.
  • [22] Lamand, M.I. (1975). Symtoms de carence et roles des oligo-elements chez 1 animal: Diagnostic Clinique. II. Nations de digestibility et teneurs recommandees dans laration: prophylaxie et yraite mets. Oligo Elemnts. No special Bull. Trech. CRVZde theix 1, 5-13
  • [23] NRC, 2001. Nutrient requirements of dairy cattle seventh revised edition.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erdem Gülümser 0000-0001-6291-3831

Hanife Mut 0000-0002-5814-5275

Uğur Başaran 0000-0002-6644-5892

Medine Çopur Doğrusöz Bu kişi benim 0000-0002-9159-1699

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi 9 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 21 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6

Kaynak Göster

APA Gülümser, E., Mut, H., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M. (2019). Melas veya Arpa Kırması İlavesinin Börülce ve Soya Silajlarının Kalitesi Üzerine Etkisi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6, 161-167. https://doi.org/10.35193/bseufbd.589388