Nüfusun hızla artmasına paralel olarak gıda ürünlerine olan ihtiyaç da artmaktadır. Artan gıda talebini karşılamak için geliştirilen endüstriyel tarım uygulamaları verimliliği arttırsa da çevreye karşı olumsuz etkileri vardır. Endüstriyel tarım uygulamalarında fosil yakıt kullanımı, kimyasal girdi kullanımı, yeraltı ve yerüstü suyu sürdürülemez oranlarda kullanılmaktadır. Tarımsal üretim sistemlerinde sürdürülebilirliğe ilişkin kaygılar çevreyeolumsuz etkileri olmayan teknolojiler ve uygulamaların geliştirilmesi suretiyle giderilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin sürdürülebilir tarım algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Zootekni Bölümü öğrencilerinden oluşan 219 kişilik katılımcı ile anket yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Toplanan datalar SPSS paket programı kullanılarak frekans ve ortalamaları hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin %87’sinin sürdürülebilir tarımın neyi ifade ettiğini bildikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin tamamına yakınının gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir çevre bırakmak adına üniversitede sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin geliştirilmesini istedikleri belirlenmiştir. Sürdürülebilirlik araçları arasında en çok bilinenler sırasıyla; organik tarım ve ekolojik tarım olmuştur.
Sürdürülebilir tarım Endüstriyel tarım Çevresel kaygılar Ziraat fakültesi öğrenciler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2020 |
Gönderilme Tarihi | 3 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 12 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |