Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Düzeylerdeki Salkım Seyreltme Uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri

Yıl 2022, Cilt: 10 Sayı: 1, 37 - 44, 25.07.2022
https://doi.org/10.33202/comuagri.1019060

Öz

Bu araştırma, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’ndaki ‘Amasya Beyazı’ ve ‘Kozak Beyazı’ üzüm çeşitleri üzerinde 2020 yılında yürütülmüştür. Araştırmada, farklı düzeylerdeki salkım seyreltme uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla her iki çeşit için, her uygulamada 9’ar adet omca belirlenmiş ve omca üzerindeki salkımlar 1/3 ve 2/3 oranlarında seyreltilmiştir. Elde edilen bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde; 1/3 oranındaki salkım seyreltme uygulamasının kontrole kıyasla ortalama verimi daha az düşürdüğü belirlenmiş, tane kalitesi ve rengi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu saptanmış, ayrıca üzüm olgunluğunu da birkaç gün öne çektiği tespit edilmiştir. 2/3 oranındaki seyrelme uygulaması ise; kontrole kıyasla ortalama verimi daha fazla düşürmekle birlikte, özellikle Kozak Beyazı üzüm çeşidinde tane eni, tane boyu ve tane ağırlığında azalmalara neden olduğundan tavsiye edilebilir bulunmamıştır.

Kaynakça

  • Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E., 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde farklı yaprak su potansiyelleri (ψyaprak) ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Tek. Zir. Fak. Derg. 14 (02): 138–149.
  • Balı, E.A., Türkmen, O.S., Karaoğlu, G., Şahin, E., Dardeniz, A., 2020. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Doku Kültürü Yöntemiyle Mikroçoğaltımı Üzerine Bir Araştırma. ÇOMÜ, Lâpseki Meslek Yüksekokulu, Uygulamalı Araştırmalar Dergisi. 1: 30–35.
  • Bekar, T., Cangi, R., 2018. Narince üzüm çeşidinde verim ve şıra kompozisyonu üzerine salkım seyreltmenin etkileri. BAHÇE 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 605–612 (2018) ISSN 1300–8943 605.
  • Benavente, M., Callejas, R., Reginato, G., Peppi, C., 2012. Effects of crop load and cluster thinning according to its shape on cluster weight and yield on 'Thompson Seedless' table grapes. In X International Symposium on Integrating Canopy, Rootstock and Environmental Physiology in Orchard Systems. 1058: 145–150.
  • Cantürk, S., Kunter, B.M., 2018. Beauty Seedless ve Tekirdağ Çekirdeksizi üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) salkım seyreltme ve yaprak almanın antosiyanin birikimi ve kabuk renk özelliklerine etkisi. BAHÇE 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 569–574.
  • FAO, 2020. Food and agriculture organization. Erişim adresi http://www.fao.org/home/en/. (Erişim tarihi 16.06.2020).
  • Kamiloglu, O., 2011. Influence of some cultural practices on yield, fruit quality and individual anthocyanins of table grape cv. ‘Horoz Karasi’. Journal of Animal and Plant Sciences. 21 (2): 240–245.
  • Karoglan, M., Kozina, B., Maslov, L., Osrecak, M., Dominko, T., Plichta, M., 2011. Effect of cluster thinning on fruit composition of Vitis vinifera cv. Pinot Noir (Vitis vinifera L.). Journal of Central European Agriculture. 12 (3): 477–485.
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Azsöz, S., 2021. Michele Palieri üzüm çeşidinde farklı zamanlarda yapılan yaprak alma ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 26 (2): 376–386.
  • Özer, C., Yaşasın, A.S., Ergönül, O., Aydin, S., 2012. The effects of berry thinning and gibberellin on “Reçel Üzümü” table grapes. Pak. J. Agri. Sci. 49 (2): 105–112.
  • Reynolds, A.G., Price, S., Wardle, D.A., Watson, B., 1994. Fruit environment and crop level effects on Pinot Noir. Vine Performance and Fruit Composition in the British Columbia. Amer. J. Enol. Vitic. 45: 452–459.
  • Smithyman, RP., Howell, GS., Miller, DP., 1998. The use of competition for carbohydrates among vegetative and reproductive sinks to reduce fruit set and Botrytis bunch rot in Seyval Blanc grapevines. Am. J. Enol. Vitic. 49: 163–170.
  • Somkuwar, R.G., Ramteke, S.D., 2006. Yield and quality in relation to different crop loads on Tas–A–Ganesh table grapes (Vitis vinifera L.). Journal Plant Science. 1 (2): 176–181.
  • Somkuwar, R.G., Samarth, R.R., Itroutwar, P., Navale, S., 2014. Effect of cluster thinning on bunch yield, berry quality and biochemical changes in local clone of table grape cv. Jumbo Seedless (Nana Purple). Indian Journal of Horticulture.71 (2): 184–189.
  • Şahan, E., Tangolar, S., 2013. Flame Seedless ve Alphonse Lavallée üzüm çeşitlerinde bilezik alma ve salkım seyreltmesi uygulamalarının bazı salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 29 (3): 88–97.
  • Teixeira, A., Eiras Dias, J., Castellarin, S.D., Gerós, H., 2013. Berry phenolics of grapevine under challenging environments review. Int. J. Mol. Sci. 14: 18711–18739.
  • Tosun, U., 2019. Sofralık üzüm çeşitlerinde salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 58 s.
  • TÜİK, 2020. Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim adresi http://www.tuik.gov.tr/. (Erişim tarihi 16.06.2020).
  • Xi, X., Zha, Q., He, Y., Tian, Y., Jiang, A., 2020. Influence of cluster thinning and girdling on aroma composition in ‘Jumeigui’ table grape. Scientific reports. 10 (1): 1–10.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elif Ahsen Balı 0000-0003-1344-4025

Alper Dardeniz 0000-0003-3480-662X

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Balı, E. A., & Dardeniz, A. (2022). Farklı Düzeylerdeki Salkım Seyreltme Uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 37-44. https://doi.org/10.33202/comuagri.1019060