Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Nohut Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarının İncelenmesi

Yıl 2022, Cilt: 10 Sayı: 1, 191 - 198, 25.07.2022
https://doi.org/10.33202/comuagri.995293

Öz

Bu çalışma, 2017-2018 yetiştirme sezonunda Edirne ili Uzunköprü ilçesi koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada 34 adet tescilli, 2 adet yerel nohut çeşidi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada yöreye uygun ümitvar nohut çeşitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. En yüksek tane verimi 326.97 kg/da ile Eser-87 çeşidinden, en düşük tane verimi 97.50 kg/da ile Küsmen-99 çeşidinden elde edilmiştir. Çiçeklenme gün sayısı 48.33 ile 62.07 gün arasında, ana dal sayısı 0.43 ile 9.17 (adet/bitki) arasında, yan dal sayısı 4.83 ile 49.23 (adet/bitki) arasında, ilk bakla yüksekliği 11.50 ile 30.90 cm arasında, bakla sayısı 25.03 ile 261.50 (adet/bitki) arasında, bitkide tane sayısı 33.63 ile 281.33 (adet) arasında, bitki boyu 38.50 ile 66.37 cm arasında, bitki genişliği 25.10 cm ile 83.83 cm arasında değişmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre Trakya bölgesi için Eser-87, Aziziye-94 ve İnci nohut çeşitlerinin ümitvar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Teşekkür

Bu çalışma Melis TOPÇU’nun Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir. 2. Uluslararası Farkındalık Konferansı’nda özet olarak sunulmuştur.

Kaynakça

  • Adak M.S., Karakullukçu E., 2008. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Tuza Toleranslarının Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 2008, 14 (4): 313-319.
  • Akçin A., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Yayınları 43, Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S:307–367.
  • Akçin A., 1998. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 8, S: 377.
  • Akdağ C., Düzdemir O., 2007. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Genotip x Çevre İnteraksiyonlarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2007, 24 (1): 27-34.
  • Akdağ C., Düzdemir O., Yanar Y., 2007. Bazı Nohut (Cicer arietinum L). Çeşitlerinin Farklı Çevrelerde Antraknoz (Ascochyta Rabiei)’a Dayanımları ve Tane Verimleri Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2007, 24 (2): 87-97.
  • Anlarsal A.E., Yiğitoğlu D., 2012. Kahramanmaraş Koşullarında Farklı Bitki Sıklıklarının Kışlık ve Yazlık Ekilen Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim ile İlgili Özelliklere Etkisi. Ç.Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2012, 27 (2).
  • Anlarsal E., Biçer T., 2004. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Köy Çeşitlerinde Bitkisel ve Tarımsal Özelliklerin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi 2004, 10 (4): 389-396.
  • Anonim 2017a. Tarım ve Orman Bakanlığı Uzunköprü İlçe Müdürlüğü İstatistikleri.
  • Anonim 2019. Uzunköprü Coğrafyası (b.t) http://www.uzunkopru.gov.tr/cografi-yapi-ve-ekonomi Bakoğlu A., Ayçiçek M., 2005. Bingöl Ekolojik Koşullarında Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2005, 17 (1): 107-113.
  • Azkan N., 1989. Yemeklik Tane Baklagiller. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notları No:40.
  • Babagil G.E., 2011. Erzurum Ekolojik Koşullarında Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Özelliklerinin İncelenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2011, 26 (2): 122-127.
  • Bakoğlu A., 2009. Elazığ Ekolojik Koşullarında Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2009, 13 (1): 1-6.
  • Ceran F., Önder M., 2016. Farklı Dönemlerde Ekilen Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Bazı Tarımsal Özelliklerin Belirlenmesi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi 3 (1): 25-29.
  • Ceyhan E., Topalak C., 2015. Nohutta Farklı Ekim Zamanlarının Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2 (2): 128-135.
  • Çiftçi V., Doğan Y., Ekinci B., 2015. Mardin Kızıltepe Ekolojik Koşullarında Farklı Bitki Sıklıklarının Nohutta (Cicer arietinum L.) Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2015, 5 (1): 73-81.
  • Çiftçi V., Kulaz H., 1999. Van Koşullarında Bitki Sıklığının Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Tr. J. Of Agriculture and Forestry 23 (1999) Ek Sayı 3: 599-601.
  • Çığ F., Doğan Y., Erman M., Toğay N., Toğay Y., 2005. Kuru ve Sulu Koşullarda Farklı Bitki Sıklıklarının Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 2005, 11 (4): 417-421. Dursun İ., Kasap A., 2013. Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2013, 9 (3): 209-216.
  • Düzdemir O., 2016. Kışlık ve Yazlık Yetiştirilen Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Ekim Zamanlarına Göre Bitkide Tane Verimi ile Bazı Bitkisel Özellikler Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2016, 25 (Özel sayı-1): 206-212.
  • Egesel C.Ö., Gül M.K., Kahrıman F., Tayyar Ş., 2006. Çanakkale Yöresinde Nohut Bitkisinin Kışlık Olarak Yetiştirilebilme Olanakları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2006, 20 (1): 57-66.
  • Erbaş Köse Ö.D., Mut Z., Yalçın F., 2018. Afyonkarahisar ve Yozgat Koşullarında Yüksek Verim Sağlayacak Uygun Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2018, 35 (1): 46-59.
  • Eser, 1976 . Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Başlıca Bitki Özelliklerinin Kalıtım Değerleri : Bu Özellikler ile Bitki Verimi Arasındaki İlişkiler ve Ascochyta rabiei ( Pass . )’ye Dayanıklılığın Kalıtımı . A . Ü . Ziraat Fakültesi Yayınları : 620 . 40 s .
  • Fehr W. R. 1987. Genotype Enviroment Interaction. Principles of Cultivar Development, Vol: I. Theory and Tecnique (Ed. W. R. Fehr). Macmillan Publishing Company, New York, pp: 247-260.
  • Frimpong A., Sinha A., Tar’an B. 2009. Genotype and growing environment influence chickpea (Cicer arietinum L.) seed composition. J Sci Food Agric 89, 2052-2063.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Tarım Ürünleri Piyasaları, Ocak 2018, Ürün No:13
  • Anonim, 2017b. https://www.havaturkiye.com/weather/maps/city
  • Işık Y., 1992. Konya Ekolojik Şartlarında Azotlu-Fosforlu Gübre Uygulamaları ve Bakteri ile Aşılamanın Nohut Çeşitlerinin (Cicer arietinum L.) Tane Verimi, Tanenin Kimyasal Kompozisyonu ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkileri Konusunda Bir Araştırma. TKB, KGHM, Konya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları Genel Yayın No:150, Rapor Seri No: 123, Konya.
  • Kaya M., Şanlı A., 2008. Ekim Derinliğinin Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Kök ve Toprak Üstü Organlarının İlk Gelişmesine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2008, 12 (2): 115-122.
  • Kayan N., 2012. Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Sulamanın Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 2012, 22 (1): 40-47.
  • Mart D., Türkeri M., Yücel D., 2016. Çukurova Bölgesinde Nohut (Cicer arietinum L.) Genotiplerinin Kışlık Ekim Zamanında Verim ve Morfolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Ensitüsü Dergisi 2016, 25 (Özel sayı-1): 191-195.
  • Moreno M., Cubero JI (1978). Variation in Cicer arietinum L. Euphytica 27, 465-485.
  • Pande S., Siddique KHM., Kishore GK., 2005. Ascochyta bling of chickpea: biology, pathogenicity and disease management. Aust J Agric Res 56, 317-312. Reddy M.V. ve Singh K.B.,1984. Evaluation of a World Collection of Chickpea Germ Plasm Accessions for Resistance to Ascochyta Blight. Plant Disease. 68(10): 900-901.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Melis Topçu 0000-0001-5613-2131

Mevlüt Akçura 0000-0001-7828-5163

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Topçu, M., & Akçura, M. (2022). Bazı Nohut Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarının İncelenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 191-198. https://doi.org/10.33202/comuagri.995293