Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of the Drinking Water Quality Index of Adana Province

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 3, 765 - 773, 18.10.2023
https://doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1377746

Öz

The water quality index (WQI) model is a popular method for evaluating surface water quality in recent years. Its basic approach is based on expressing a simple number of water quality, which includes many parameters. It is an extremely important criterion in the evaluation of water quality all over the world. A similar study was carried out for the sources of drinking water in Adana province. Drinking water quality index in Adana province (Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova) were determined by using two methods and fifteen water quality parameters pH, electrical conductivity (EC), turbidity, salinity, total dissolved solids (TDS), dissolved oxygen, chloride (Cl), nitrate (NO3), sulfate (SO4), phosphate (PO4), iron (Fe), aluminum (Al), sodium (Na), calcium (Ca), magnesium (Mg). According to result it is calculated that Canadian water quality index 84.6, British Columbia water quality index 81.6. This study has been showed that in Adana province, drinking water quality class grade is good.

Kaynakça

  • 1. Dede, Ö., Sezer, M., 2017. Aksu Deresi Su Kalitesinin Belirlenmesinde Kanada Su Kalite İndeks (CWQI) Modelinin Uygulanması. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32(3), 909-917.
  • 2. Yılmaz, E., Yılmaz, A., Arslan, D., 2010. Su Havzalarında Yönetim Planlamasının Önemi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(1), 75-78.
  • 3. WHO, 2011a. Guidelines for Drinking Water Quality. 4th edn. World Health Organization, Geneva, 631. http://apps.who.int/iris/bitstream/ 10665/44584/1/97892. Erişim Tarihi: 30.10.2022.
  • 4. Lirika, K., Alma, I., Magdalana, C., Dashnor, K., 2013. Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome ve Makrofit Endekslerinin Kullanılması. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, 28(2), 393-400.
  • 5. Akkoyunlu, A., Akiner, M., 2012. Pollution Evaluation in Streams Using Water Quality Indices: A Case Study from Turkey's Sapanca Lake Basin. Ecological Indicators, 18,501-511.
  • 6. Lumb, A., Sharma, T., Bibeault, J., 2011. A Review of Genesis and Evolution of Water Quality Index (WQI) and Some Future Directions. Water Qual Expo Health, 3(1), 11-24.
  • 7. Linstone, H., Turoff, M., 1975. The Delphi Method Outline. Massachutes, Addison-Wesley Publishing Company, 17.
  • 8. CCME., 2001. Canadian Environmental Quality Guidelines. Canadian Council of Ministers of the Environment, Canada, 5.
  • 9. M.G.M., 2021. Meteoroloji Genel Müdürlüğü İllere Ait Mevsim Normalleri https://mgm.gov.tr /veridegerlendirme/il-veilceleristatistik.aspx?k= undefined&m=ADANA Erişim Tarihi: 06.10. 2022.
  • 10. Google Earth Pro, 2022. https://earth.google .com. Erişim tarihi; 22.03. 2022.
  • 11. Sağlık Bakanlığı Su Numunesi Kabul Kriterleri, 2018. T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 8.
  • 12. Karabük Halk Sağlığı Laboratuvarı Su Numunesi Alma Rehberi, 2015. Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü. Karabük, 10.
  • 13. T.C. Sağlık Bakanlığı. 2005. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. 17 Şubat 2005 Tarihli ve 25730 Sayılı Resmi Gazete, Ankara, 68.
  • 14. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2004. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği. 12 Aralık 2004 Tarihli ve 25687 Sayılı Resmi Gazete, Ankara, 12.
  • 15. E.C., 2007. European Communities (drinking water) (no. 2), Regulations 2007. S.I. No. 278.
  • 16. WHO, 2017. Guidelines For Drinking-Water Quality.http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/255336/9789241565486-eng.pdf, Erişim Tarihi: 30.10.2022.
  • 17. WHO, 2011b. Hardness in Drinking-Water, Background Document for Development of WHO Guidelines For Drinking-Water Quality. WHO/HSE/WSH/10.01/10/Rev/1. World Health Organization, Geneva.
  • 18. WHO, 2009. Potassium in Drinking-Water, Background Document for Development of WHO Guidelines For Drinking-Water Quality. WHO/HSE/WSH/09.01/7. World Health Organization, Geneva.
  • 19. WHO, 2004. Water, Sanitation and Hygiene Links to Health-Facts and Figures. World Health Organization, Geneva.
  • 20. Titiz, A., 2020. Su Kalitesi İndeksi ve Bazı Çoklu İstatistiki Teknikler Kullanılarak İpsala İlçesi İçme Suyu Kalitesinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • 21. Alver, A., Baştürk, E., 2019. Karasu Nehri Su Kalitesinin Farklı Su Kalitesi İndeksleri Açısından Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(2), 488-497.

Adana İli İçme Suyu Kalite İndeksinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 38 Sayı: 3, 765 - 773, 18.10.2023
https://doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1377746

Öz

Su kalite indeksleri son yıllarda su kalitesini değerlendirmek için kullanılan önemli bir yöntemdir. Temel mantığı pek çok parametre içeren su kalitesinin basit bir sayı halinde ifade edilmesi temeline dayanır. Tüm Dünyada su kalitesinin değerlendirilmesinde son derece önemli bir kriterdir. Benzer bir çalışma da Adana ili içme suyu temin edilen kaynaklara yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Adana ili su kalitesi (Seyhan, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova) içme suyu kalite indeksi iki metod ve on beş su kalite parametresi pH, elektriksel iletkenlik (EC), bulanıklık, tuzluluk, toplam çözünmüş katı madde (TDS), çözünmüş oksijen, klorür (Cl), nitrat (NO3), sülfat (SO4), fosfat (PO4), demir (Fe), alüminyum (Al), sodyum (Na), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuca göre Kanada su kalite indeksi 84,6, British Columbia su kalite indeksi 81,6 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma, Adana ilinde içme suyu kalite sınıfının iyi olduğunu göstermiştir.

Kaynakça

  • 1. Dede, Ö., Sezer, M., 2017. Aksu Deresi Su Kalitesinin Belirlenmesinde Kanada Su Kalite İndeks (CWQI) Modelinin Uygulanması. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 32(3), 909-917.
  • 2. Yılmaz, E., Yılmaz, A., Arslan, D., 2010. Su Havzalarında Yönetim Planlamasının Önemi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(1), 75-78.
  • 3. WHO, 2011a. Guidelines for Drinking Water Quality. 4th edn. World Health Organization, Geneva, 631. http://apps.who.int/iris/bitstream/ 10665/44584/1/97892. Erişim Tarihi: 30.10.2022.
  • 4. Lirika, K., Alma, I., Magdalana, C., Dashnor, K., 2013. Ohrid Gölündeki Su Kalitesinin Değerlendirmesinde Diatome ve Makrofit Endekslerinin Kullanılması. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dergisi, 28(2), 393-400.
  • 5. Akkoyunlu, A., Akiner, M., 2012. Pollution Evaluation in Streams Using Water Quality Indices: A Case Study from Turkey's Sapanca Lake Basin. Ecological Indicators, 18,501-511.
  • 6. Lumb, A., Sharma, T., Bibeault, J., 2011. A Review of Genesis and Evolution of Water Quality Index (WQI) and Some Future Directions. Water Qual Expo Health, 3(1), 11-24.
  • 7. Linstone, H., Turoff, M., 1975. The Delphi Method Outline. Massachutes, Addison-Wesley Publishing Company, 17.
  • 8. CCME., 2001. Canadian Environmental Quality Guidelines. Canadian Council of Ministers of the Environment, Canada, 5.
  • 9. M.G.M., 2021. Meteoroloji Genel Müdürlüğü İllere Ait Mevsim Normalleri https://mgm.gov.tr /veridegerlendirme/il-veilceleristatistik.aspx?k= undefined&m=ADANA Erişim Tarihi: 06.10. 2022.
  • 10. Google Earth Pro, 2022. https://earth.google .com. Erişim tarihi; 22.03. 2022.
  • 11. Sağlık Bakanlığı Su Numunesi Kabul Kriterleri, 2018. T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara, 8.
  • 12. Karabük Halk Sağlığı Laboratuvarı Su Numunesi Alma Rehberi, 2015. Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü. Karabük, 10.
  • 13. T.C. Sağlık Bakanlığı. 2005. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik. 17 Şubat 2005 Tarihli ve 25730 Sayılı Resmi Gazete, Ankara, 68.
  • 14. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2004. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği. 12 Aralık 2004 Tarihli ve 25687 Sayılı Resmi Gazete, Ankara, 12.
  • 15. E.C., 2007. European Communities (drinking water) (no. 2), Regulations 2007. S.I. No. 278.
  • 16. WHO, 2017. Guidelines For Drinking-Water Quality.http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/255336/9789241565486-eng.pdf, Erişim Tarihi: 30.10.2022.
  • 17. WHO, 2011b. Hardness in Drinking-Water, Background Document for Development of WHO Guidelines For Drinking-Water Quality. WHO/HSE/WSH/10.01/10/Rev/1. World Health Organization, Geneva.
  • 18. WHO, 2009. Potassium in Drinking-Water, Background Document for Development of WHO Guidelines For Drinking-Water Quality. WHO/HSE/WSH/09.01/7. World Health Organization, Geneva.
  • 19. WHO, 2004. Water, Sanitation and Hygiene Links to Health-Facts and Figures. World Health Organization, Geneva.
  • 20. Titiz, A., 2020. Su Kalitesi İndeksi ve Bazı Çoklu İstatistiki Teknikler Kullanılarak İpsala İlçesi İçme Suyu Kalitesinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • 21. Alver, A., Baştürk, E., 2019. Karasu Nehri Su Kalitesinin Farklı Su Kalitesi İndeksleri Açısından Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23(2), 488-497.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevre Kirliliği ve Önlenmesi, Çevre Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebubekir Güloglu 0009-0000-7645-009X

Mesut Başıbüyük 0000-0001-9527-903X

Behzat Balcı 0000-0002-4636-4235

Fatma Elçin Erkurt 0000-0003-0079-2493

Yayımlanma Tarihi 18 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Güloglu, E., Başıbüyük, M., Balcı, B., Erkurt, F. E. (2023). Adana İli İçme Suyu Kalite İndeksinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 38(3), 765-773. https://doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1377746