Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma

Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 2, 299 - 308, 15.12.2016
https://doi.org/10.16882/derim.2016.267913

Öz

Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında
ikinci ürün yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.
Araştırmada bitki materyali olarak Bora, DK626, Luce ve Sincero
çeşitleri kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme deseninde 3
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, kuru ot verimi, yaprak oranı,
sap oranı, koçan oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF
içerikleri gibi özellikler belirlenmiştir. En yüksek kuru ot verimi (1930.0 kg da-1),
ham protein oranı (%7.61) ve ham protein verimi (147.45 kg da-1) ile
en düşük NDF içeriği (%50.52) Sincero çeşidinde belirlenmiştir.
Bu sonuçlara göre, Sincero çeşidi Bursa ve benzeri ekolojik alanlarda
ikinci ürün olarak tavsiye edilebilir.

Kaynakça

  • Balmuk, Y. (2012). Konya Yunak koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Budak, B., & Soya, H. (2003). İkinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır (Zea mays L.) çesitlerinin hasıl verimleri üzerinde bir araştırma. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim 2003, Diyarbakır, Cilt (I):529-539.
  • Çiğdem, İ., & Uzun, F. (2006). Samsun ili taban alanlarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık sorgum ve mısır çeşitleri üzerine bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1):14-19.
  • Erdal, Ş., Pamukçu, M., Ekiz, H., Soysal, M., Savur, O. & Toros, A. (2009). Bazı silajlık mısır çeşit adaylarının silajlık verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1):75-81.
  • Geren, H., Avcıoğlu, R., Kır, B., Demiroğlu, G., Yılmaz, M., & Cevheri, A. (2003). İkinci ürün silajlık olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite özelliklerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(3):57-64.
  • Goering, M.K., & Van Soest, P.J. (1970). Forage Fibre Analysis. USDA Agricultural Handbook, 379:1-20, USA.
  • Güneş, A., & Acar, R. (2006). Karaman ekolojik koşullarında silajlık hibrit mısır çeşitlerinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(39):84-92.
  • GTHİM, (2014). Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Bursa ili 2014 Faaliyet Rapor. http://bursa.tarim.gov.tr/Menu/24/Bursa-Tarim-Istatistikleri. Erişim tarihi: 10 Şubat 2016.
  • İptaş, S., Yılmaz, M., Öz, A., & Avcıoğlu,R. (1997). Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Hasad Yayıncılık, s:97-105, İstanbul.
  • İptas, S., Oz, A., & Boz, A. (2002). Tokat-Kazova kosullarında birinci ürün silajlık mısır yetiştirme olanakları. Tarım Bilimleri Dergisi, 8(3):267-273.
  • Katkat, A.V., Ayla, F., & Güzel, İ. (1985). Uludağ Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği arazisinin toprak etüdü ve verimlilik durumu. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3:71-78.
  • Neto, A.D.A., Prisco, J.T., Enéas-Filho, J., Lacerda, C.F., Silva, J.V., Costa, Ph.A., & Gomes-Filho, E. (2004). Effects of salt stress on plant growth, stomatal response and solute accumulation of different maize genotypes. Brazilian Journal of Plant Physiology, 16(1):31-37.
  • Özata, E., Öz, A., & Kapar, H. (2012). Silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(1): 37-44.
  • TÜİK, (2014). Türkiye İstatistik Kurumu. http://rapory.tuik.gov.tr/19-05-2016-20:00:32-7438281353441386091306801199.html. Erişim tarihi: 10 Şubat 2016.
  • Turan, Z.M. (1995). Araştırma ve Deneme Metodları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:62, 121 s., Bursa.
  • Yavuz, M. (2005). Deterjan lif sistemi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1):93-96.
  • Yılmaz, Ş., Gözübenli, H., Can, E., & Ateş, İ. (1999). Hatay koşullarında II. ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999, Adana, Cilt III:295-299.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emine Budaklı Çarpıcı

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Budaklı Çarpıcı, E. (2016). Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma. Derim, 33(2), 299-308. https://doi.org/10.16882/derim.2016.267913
AMA Budaklı Çarpıcı E. Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma. DERİM. Aralık 2016;33(2):299-308. doi:10.16882/derim.2016.267913
Chicago Budaklı Çarpıcı, Emine. “Bursa koşullarında Ikinci ürün Olarak yetiştirilebilecek Bazı silajlık mısır çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesi üzerine Bir araştırma”. Derim 33, sy. 2 (Aralık 2016): 299-308. https://doi.org/10.16882/derim.2016.267913.
EndNote Budaklı Çarpıcı E (01 Aralık 2016) Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma. Derim 33 2 299–308.
IEEE E. Budaklı Çarpıcı, “Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma”, DERİM, c. 33, sy. 2, ss. 299–308, 2016, doi: 10.16882/derim.2016.267913.
ISNAD Budaklı Çarpıcı, Emine. “Bursa koşullarında Ikinci ürün Olarak yetiştirilebilecek Bazı silajlık mısır çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesi üzerine Bir araştırma”. Derim 33/2 (Aralık 2016), 299-308. https://doi.org/10.16882/derim.2016.267913.
JAMA Budaklı Çarpıcı E. Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma. DERİM. 2016;33:299–308.
MLA Budaklı Çarpıcı, Emine. “Bursa koşullarında Ikinci ürün Olarak yetiştirilebilecek Bazı silajlık mısır çeşitlerinin Ot Verimi Ve Kalitesi üzerine Bir araştırma”. Derim, c. 33, sy. 2, 2016, ss. 299-08, doi:10.16882/derim.2016.267913.
Vancouver Budaklı Çarpıcı E. Bursa koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine bir araştırma. DERİM. 2016;33(2):299-308.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr