Mushrooms are delicious, nutritious and consumed foods
known as dietary and protein sources. Along with the rapid growth of the world
population, the increasing tendency of people to alternate medicine has
increased the consumption of mushrooms of which useful/medical features are
revealed by scientific studies. As in every consumption behavior, consumption
of mushrooms is also a result of preferences. The purpose of this study is to
determine mushroom consumption preferences using the fuzzy analytical hierarchy
process (AHP). First of all, it was created the analytic hierarchy process,
which has the choice of mushrooms and (if any) sub-criteria. The generated AHP
was converted into comparative matrices and replied to the experts. Received
answers are transformed into fuzzy numbers and the importance levels of
preferences are ranked according to their calculated weights.
Fuzzy analytical hierarchy process mushroom consumption preference
Mantarlar,
lezzetli, diyetetik ve protein kaynağı olarak bilinen ve tüketilen besinlerdir.
Dünya nüfusunun hızla çoğalmasının yanında, insanların alternatif tıpa
eğilimlerinin de artmasıyla birlikte tıbbi/faydalı özelliklerinin bilimsel
çalışmalarla ortaya konan mantarların tüketim miktarları daha da artmıştır. Her
tüketim davranışında olduğu gibi mantar tüketimi de birtakım tercihler sonucu
oluşur. Bu çalışmanın amacı bulanık analitik hiyerarşi prosesi kullanarak
mantar tüketim tercihlerinin belirlenmesidir. Öncelikle mantar seçimi tercihlerinin
ve alt kriterlerinin olduğu analitik hiyerarşi prosesi oluşturmuştur.
Oluşturulan AHP karşılaştırmalı matrisler haline getirilmiş ve uzman kişilere
cevaplatılırmıştır. Alınan cevaplar bulanık sayılara dönüştürülerek tercihlerin
önem düzeyleri, hesaplanan ağırlıklarına göre sıralanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 3 |