Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI VE BESLENME BİLİNÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 9 - 15, 15.06.2020

Öz

Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını tespit etmek ve beslenme durumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Üniversite gençliğinin barınma, sağlık ve beslenme gibi birçok sorunları bulunmaktadır ve bu öğrencilerin özellikle beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda görülebilecek birçok kronik hastalık ile yakından ilişkilidir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada Mayıs-Haziran 2017 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan 147’si kız ve 93’ü erkek olmak üzere toplam 240 öğrenciye beslenme farkındalıkları ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorulardan oluşan anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerin sık öğün atladıkları, en fazla atlanan öğünün öğle yemeği, öğün atlama nedeni olarak zaman bulamamanın birinci neden olduğu ve öğrencilerin dengesiz beslendikleri saptanmıştır.

Kaynakça

  • Arslaner, A., 2008. Geleneksel Yöntem ve farklı Sütlerden Isıl İşlem Uygulanarak Üretilen ve Farklı Ambalaj Materyallerinde Odunlaştırılan Erzincan Tulum Peynirinde Bazı Kalite Niteliklerinin Tespiti, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., Uncu, Y., 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2): 97-104.
  • BAAK, 1997. Türk Ailesinde Adölesanların Sorunları. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Bilim Serisi,Takav Matbaacılık, Ankara. Bertan, M., Güler, Ç., 1995. Adölesan ve Okul Sağlığı. Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Güneş Yayınları, Ankara.
  • Çakıroğlu, F.P., 2003. Yoğurdun besleyici ve sağlığı koruyucu etkisi. Gıda Dergisi, 28(1): 101-104. Demirci, M., 1990. Peynirin beslenmedeki yeri ve önemi. Gıda, 15(5): 285-289. Diem, E., Kay, L., 1995. Health concerns of adelescent girls, Journal of Pediatric Nursing, 10:1. Dölekoğlu, CÖ., Yurdakul, O., 2004. Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8): 62-86.
  • DSÖ, Herkes için Sağlık Hedefleri 2000. Dünya SağlıkÖrgütü Avrupa Bölgesi Ofisi, Kopenhang, Ankara. Günay, O., Öztürk, Y., 1992. Gençlerin sağlık sorunları nedenleri ve çözüm önerileri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, No: 31, Erciyes Üniversitesi Basımevi, Kayseri.
  • İçöz, Y., Demir, A., Çeliker, S.A. Kalanlar, Ş., Gül, U., 2006. Süt ve Süt Ürünleri Durum Tahmin, Ankara: TEAE Yayınları, 132.
  • Kim, J.Y., Kim, D.B., Lee H.J., 2006. Regulations on health/functional foods in Korea. Toxicology, 221:112-118. Korkmaz, N.H., 2010. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2): 399-413.
  • Metin, M., 2014. Süt Teknolojisi (1. Baskı). Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir. Onurlubaş, E., Doğan, H.G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3): 61-69.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23- 31.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ., 2011a. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12- 18.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ., 2011b. Üniversite öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3): 57-62.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15- 21.
  • Yılmaz, E., Özkan, S., 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87-104.

Evaluation of Dairy Products Consumption Habits and Nutritional Consciousness of University Students

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 9 - 15, 15.06.2020

Öz

It was aimed to determine the habits of dairy products consumption and evaluate nutritional status of university students in this study. The university students have so many problems such as residence, health and nutrition and especially nutritional habits of these students are closely related to many chronic diseases that may develop at further ages. From this point of view, this study was performed between May and June 2017 with a questionnaire consisted of questions about nutritional awareness and dairy products consumption habits of students of Erciyes University. A total number of 240 students of which 147 are female and 93 are male were included in this study. The study indicated that, university students often miss meals, the most leaving out meal was breakfast, the reason therefore was “don’t have enough time’ and they had an unhealthy nutritional pattern.

Kaynakça

  • Arslaner, A., 2008. Geleneksel Yöntem ve farklı Sütlerden Isıl İşlem Uygulanarak Üretilen ve Farklı Ambalaj Materyallerinde Odunlaştırılan Erzincan Tulum Peynirinde Bazı Kalite Niteliklerinin Tespiti, Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., Uncu, Y., 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2): 97-104.
  • BAAK, 1997. Türk Ailesinde Adölesanların Sorunları. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Bilim Serisi,Takav Matbaacılık, Ankara. Bertan, M., Güler, Ç., 1995. Adölesan ve Okul Sağlığı. Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Güneş Yayınları, Ankara.
  • Çakıroğlu, F.P., 2003. Yoğurdun besleyici ve sağlığı koruyucu etkisi. Gıda Dergisi, 28(1): 101-104. Demirci, M., 1990. Peynirin beslenmedeki yeri ve önemi. Gıda, 15(5): 285-289. Diem, E., Kay, L., 1995. Health concerns of adelescent girls, Journal of Pediatric Nursing, 10:1. Dölekoğlu, CÖ., Yurdakul, O., 2004. Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8): 62-86.
  • DSÖ, Herkes için Sağlık Hedefleri 2000. Dünya SağlıkÖrgütü Avrupa Bölgesi Ofisi, Kopenhang, Ankara. Günay, O., Öztürk, Y., 1992. Gençlerin sağlık sorunları nedenleri ve çözüm önerileri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, No: 31, Erciyes Üniversitesi Basımevi, Kayseri.
  • İçöz, Y., Demir, A., Çeliker, S.A. Kalanlar, Ş., Gül, U., 2006. Süt ve Süt Ürünleri Durum Tahmin, Ankara: TEAE Yayınları, 132.
  • Kim, J.Y., Kim, D.B., Lee H.J., 2006. Regulations on health/functional foods in Korea. Toxicology, 221:112-118. Korkmaz, N.H., 2010. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin spor yapma ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(2): 399-413.
  • Metin, M., 2014. Süt Teknolojisi (1. Baskı). Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir. Onurlubaş, E., Doğan, H.G., Demirkıran, S., 2015. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3): 61-69.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23- 31.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ., 2011a. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12- 18.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ., 2011b. Üniversite öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(3): 57-62.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15- 21.
  • Yılmaz, E., Özkan, S., 2007. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87-104.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gül Para Bu kişi benim 0000-0001-9332-6517

İsmail Ülger 0000-0002-9400-6459

Mahmut Kaliber

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2020
Kabul Tarihi 1 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Para, G., Ülger, İ., & Kaliber, M. (2020). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI VE BESLENME BİLİNÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 9-15.