Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çerezlik Kabak (Cucurbita pepo L.) Hatlarının Düşük Sıcaklıkta Çimlenme Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 2, 20 - 25, 30.10.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820

Öz

Bu çalışma ile çerezlik kabak tohumlarının bölgemizdeki çimlenme oranları, tohumların nem kapsamları ve tohumların protein, şeker ve yağ içerikleri araştırılmıştır. Bölgenin ekolojik koşulları göz önüne alındığında özellikle çerezlik kabak tohumlarını ekim zamanı düşük toprak ve hava sıcaklığı nedeniyle çimlenme ve çıkış kayıpları olmaktadır. Bu tezin amacı Kayseri ilinin Develi ve Tomarza ilçelerinden toplanıp S5 ve S6 kademesine kadar kendilenmiş 15 adet hat da 12 ve 15°C’de çimlenme; çimlenmenin, tohumun yağ, protein düzeyleriyle ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kabak tohumlarının 12 ve 15°C’deki çimlenme oranları, ortalama çimlenme süresi ve indeksi hesaplanmış, 15 °C’de %86 - 100, 12°C’de ise çimlenme performansları ise %55 - 100 oranındadır. Tohumlarının protein içeriği %18.76 - 29.48 yağ içeriği ise %30.85 - 45.93 değerleri arasında değişmiştir. Çimlenme testleri sonuçlarına bakılınca tohumların protein, yağ içeriklerinin tohum gücü üzerinde önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak incelenen parametrelerden iki farklı sıcaklık altında çalışılan hatlar arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu durum ıslahçılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

Destekleyen Kurum

Erciyes Üniversitesi

Proje Numarası

FYL-2019-9739

Kaynakça

  • AACC, 2000. Approved Methods. 10th ed, American Association of Cereal Chemists. St. Paul, MN.
  • Al-Khalifa, A.S. 1996. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal Agriculture Food Chemical , 44:964-966.
  • Akıncı, İ. E., Çalışkan, Ü. 2010. Kurşunun bazı yazlık sebzelerde tohum çimlenmesi ve tolerans düzeyleri üzerine etkisi. Ekoloji, 19(74), 164-172.
  • Ardabili, A.G., Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H. 2011. Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds (Cucurbita pepo Subsp. pepo Var. Styriaka). Grown in Iran. Journal of Agricultural ScienceTechnology, 13:1053-1063.
  • Bekendam, J.; Grob, R;. (1979). Handbook for seedling evaluation. Ed.2.
  • Bremner, J.M., Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-total. In Page A.L. vd., (ed.) Methods of Soil Analysis,. Part 2. 2nd ed. Agronomy, 9; 595-624.
  • Chadha. 1993. Improvement of cucurbits. M. L. Chadha, Improvement of cucurbits (s. 137-179).
  • Davutoğlu, A. 2019. Kütahya İlinde Yetiştirilen Çerezlik Kabak Çekirdeklerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı s 63.
  • FAO, 2019. 14.05.2021 tarihinde Food and Agricultural Organization: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden alındı
  • ISTA, 1996. International rules for seed testing. Seed science and Technology, 21, 288.
  • Jeffrey, C. 2005. New system of Cucurbitaceae Botanicheskii (s. 332-335). Zhurnal 90.
  • Justice , O.L. and Bass. 1979. Principles and Practices of Seed Storage . Castle House Publications Ltd. London.
  • Mavi, Kazım; Demir, İbrahim; 2005. Controlled deterioration for vigour assessment and predicting seedling growth of winter squash (Cucurbita maxima) seed lots under salt stress . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33 (2), 193-197.
  • Meru, G., Fu, Y., Levya, D., Sarnoski, P., Yagiz, Y., 2018. Phenotypic relationships among oil, protein, fatty acid composition and seed size traits in Cucurbita pepo. Science Horticulture, 233:47-53.
  • Paris H S, Brown R N . 2005. The genes of pumkin and squash . HortScience 40 (6), 1620-1630.
  • Rezig, L; Chouaibi, M; Meddeb, W; Msaada, K; Hamdi, S; 2019. Chemical composition and bioactive compounds of Cucurbitaceae seeds: Potential sources for new trends of plants oils (s. 73-81). Process Safety and Environmental Protection.
  • Seymen, M., Uslu, N., Türkmen, Ö., Al Juhaimi, F., Özcan, M. M. 2016. Chemical compositions and mineral contents of some hull-less pumpkin seed and oils. Journal of the American Oil Chemists' Society, 93(8), 1095-1099.
  • Stevenson, D. E. 2007. Oil and TocopherolContent and Composition of Pumpkin Seed Oil in 12 Cultivars. Journal of Agricultural Food Chemistry, Journal of Agricultural .
  • TÜİK. 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası. 14.05.2021 tarihinde https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr adresinden alındı.
  • Yanmaz, Ruhsar ; Düzeltir, Burcu. 2003. Çekirdek Kabağı Yetiştiriciliği. Ekin Dergisi.26:, 22-24.
  • Yanmaz, Ruhsar; Tuncer, Burcu; Eyduran, Ecevit;2008.Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verim ilişkisi. Türkiye III.Tohumculuk Kongresi, (s. 47-51). Nevşehir.
  • Yegül, M. 2007.Kabuksuz çekirdek kabağı hatlarında tohum verimi ve kalitesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 60 s.

Determination of Germinating Properties of Zucchini (Cucurbita pepo L.) Lines at Low Temperatures

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 2, 20 - 25, 30.10.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820

Öz

With this study, the germination rates of pumpkin seeds in our region, the moisture content of the seeds and the protein, sugar and oil content of the seeds were investigated. Considering the ecological conditions of the region, germination and poor germination and emergence occur due to low soil and air temperature, especially when sowing pumpkin seeds in spring at the end of April- beginning of May in Central Anatolia conditions. The aims of this study were to investigate germination-emergence rates, germination index, protein and oil contents of in 15 pumpkin lines collected from Develi and Tomarza districts of Kayseri and inbred up to S5 and S6 levels at 12 and 15°C. The germination performances of the lines under two different temperatures were found to be 86 - 100% at 15°C and 55 - 100% at 12°C. The protein content of the seeds varied between %18.76 - 29.48 and the oil content between %30.85 - 45.93. Relationship between germination and seed oil, protein and levels were also investigated. Looking at the results of low temperature germination tests, it was determined that the protein and oil content of the seeds had a significant effect on seed strength. As a result, it was determined that there are differences among the lines compared under two different temperatures among the parameters examined. This situation should be taken into consideration by breeders. calculated,

Proje Numarası

FYL-2019-9739

Kaynakça

  • AACC, 2000. Approved Methods. 10th ed, American Association of Cereal Chemists. St. Paul, MN.
  • Al-Khalifa, A.S. 1996. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal Agriculture Food Chemical , 44:964-966.
  • Akıncı, İ. E., Çalışkan, Ü. 2010. Kurşunun bazı yazlık sebzelerde tohum çimlenmesi ve tolerans düzeyleri üzerine etkisi. Ekoloji, 19(74), 164-172.
  • Ardabili, A.G., Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H. 2011. Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds (Cucurbita pepo Subsp. pepo Var. Styriaka). Grown in Iran. Journal of Agricultural ScienceTechnology, 13:1053-1063.
  • Bekendam, J.; Grob, R;. (1979). Handbook for seedling evaluation. Ed.2.
  • Bremner, J.M., Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-total. In Page A.L. vd., (ed.) Methods of Soil Analysis,. Part 2. 2nd ed. Agronomy, 9; 595-624.
  • Chadha. 1993. Improvement of cucurbits. M. L. Chadha, Improvement of cucurbits (s. 137-179).
  • Davutoğlu, A. 2019. Kütahya İlinde Yetiştirilen Çerezlik Kabak Çekirdeklerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı s 63.
  • FAO, 2019. 14.05.2021 tarihinde Food and Agricultural Organization: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden alındı
  • ISTA, 1996. International rules for seed testing. Seed science and Technology, 21, 288.
  • Jeffrey, C. 2005. New system of Cucurbitaceae Botanicheskii (s. 332-335). Zhurnal 90.
  • Justice , O.L. and Bass. 1979. Principles and Practices of Seed Storage . Castle House Publications Ltd. London.
  • Mavi, Kazım; Demir, İbrahim; 2005. Controlled deterioration for vigour assessment and predicting seedling growth of winter squash (Cucurbita maxima) seed lots under salt stress . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33 (2), 193-197.
  • Meru, G., Fu, Y., Levya, D., Sarnoski, P., Yagiz, Y., 2018. Phenotypic relationships among oil, protein, fatty acid composition and seed size traits in Cucurbita pepo. Science Horticulture, 233:47-53.
  • Paris H S, Brown R N . 2005. The genes of pumkin and squash . HortScience 40 (6), 1620-1630.
  • Rezig, L; Chouaibi, M; Meddeb, W; Msaada, K; Hamdi, S; 2019. Chemical composition and bioactive compounds of Cucurbitaceae seeds: Potential sources for new trends of plants oils (s. 73-81). Process Safety and Environmental Protection.
  • Seymen, M., Uslu, N., Türkmen, Ö., Al Juhaimi, F., Özcan, M. M. 2016. Chemical compositions and mineral contents of some hull-less pumpkin seed and oils. Journal of the American Oil Chemists' Society, 93(8), 1095-1099.
  • Stevenson, D. E. 2007. Oil and TocopherolContent and Composition of Pumpkin Seed Oil in 12 Cultivars. Journal of Agricultural Food Chemistry, Journal of Agricultural .
  • TÜİK. 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası. 14.05.2021 tarihinde https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr adresinden alındı.
  • Yanmaz, Ruhsar ; Düzeltir, Burcu. 2003. Çekirdek Kabağı Yetiştiriciliği. Ekin Dergisi.26:, 22-24.
  • Yanmaz, Ruhsar; Tuncer, Burcu; Eyduran, Ecevit;2008.Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verim ilişkisi. Türkiye III.Tohumculuk Kongresi, (s. 47-51). Nevşehir.
  • Yegül, M. 2007.Kabuksuz çekirdek kabağı hatlarında tohum verimi ve kalitesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 60 s.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Osman Gülşen 0000-0003-1894-9997

Mustafa Demirkaya 0000-0001-7725-3952

Fatma Aslan 0000-0002-4749-9596

Proje Numarası FYL-2019-9739
Erken Görünüm Tarihi 10 Ekim 2022
Yayımlanma Tarihi 30 Ekim 2022
Kabul Tarihi 23 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gülşen, O., Demirkaya, M., & Aslan, F. (2022). Çerezlik Kabak (Cucurbita pepo L.) Hatlarının Düşük Sıcaklıkta Çimlenme Özelliklerinin Belirlenmesi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(2), 20-25. https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820