Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 49 Sayı: 2, 35 - 39, 12.11.2020

Öz

Bu çalışma, Eskişehir, Uşak, Kütahya ve Denizli illerinde nohutta kök çürüklüğü ve solgunluğa neden olan Fusarium türlerinin elde edilmesi ve virülenslik derecelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yapılan surveyler sonucunda, Eskişehir’de 12 tarladan 225 bitki, Uşak’ta 16 tarladan 243 bitki, Kütahya’da 16 tarladan 308 bitki ve Denizli’de 12 tarladan 116 bitki olmak üzere toplamda 56 farklı tarladan 892 adet kök çürüklüğü ve solgunluk belirtisi gösteren bitki toplanmıştır. Bu bitkilerden yapılan izolasyonlar sonucunda, Kütahya’dan toplanan bitkilerden 178, Eskişehir’den 147, Denizli’den 167 ve Uşak’tan 222 izolat olmak üzere toplam 714 adet Fusarium spp. izolatı elde edilmiştir. 2016 yılında in vitro koşullarda bu izolatların patojenisite testleri yapılmış ve % hastalık şiddetine göre virülenslik dereceleri belirlenmiştir. Toplam 714 Fusarium spp. izolatı arasından 32 tanesinin %0-20, 113 tanesinin %20-40, 134 tanesinin %40-60, 271 tanesinin %60-80 ve 164 tanesinin ise %80-100 arası hastalık şiddeti değerine sahip olduğu saptanmıştır. Bu değerlere göre virülenslikleri yüksek izolat oranı % 60,9 olarak belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Tarım ve Orman Bakanlığı

Proje Numarası

TAGEM-BS-14/14-01/02-03

Kaynakça

  • Anonim. 2019. TMO. 2018 Yılı Bakliyat Sektör Raporu, 21 s., Ankara.
  • Aydın, M. H. and İnal, B., 2019. Genetic characterization and virulence of Fusarium spp. isolated from chickpea. Cellular Molecular Biology (Noisy le Grand), 65 (1): 56-60.
  • Basbagci, G., Unal, F., Uysal, A. and Dolar, F.S. 2019. Identification and pathogenicity of Rhizoctonia solani AG-4 causing root rot on chickpea in Turkey. Spanish Journal of Agricultural Research, 17(2): 1007.
  • Basbagci, G. and Dolar, F.S. 2020. First report of binucleate Rhizoctonia AG-K causing root rot on chickpea. Archives of Phytopathology and Plant Protection, 53(13-14): 640-652.
  • Bayraktar, H. 2006. Nohutlarda Kök Çürüklüğüne Sebep Olan Funguslar Arasındaki Genetik Farklılığın Moleküler Yöntemlerle İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara, 90 s.
  • Bayraktar, H. ve Dolar, F. S. 2009. Genetic diversity of wilt and root rot pathogens of chickpea, as assessed by RAPD and ISSR. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 33(1), 1-10.
  • Bayraktar, H. and Dolar, F.S. 2012. Pathogenic variability of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris isolates from chickpea in Turkey. Pakistan Journal of Botany, 44(2), 821-823.
  • Chaithra, H. R., Manjunatha, H., Saifulla, M. and Deepthi, P. 2019. Pathogenic and morphological variability among Fusarium oxysporum f. sp. ciceri isolates causing wilt in chickpea. Legume Research-An International Journal, 42(2), 277-281.
  • Demirel, Ö., Kafadar, F.N., Kocalar, H., Akveç, O. and Can, C. 2019. Pathogenic variations of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris, 1 st International Congress On Sustainable Agriculture and Technology, Gaziantep University, Gaziantep, 39-52.
  • Dilmaç, M., Dinler, H. ve Kaki, B. 2020. Nonpatojen Fusarium spp.'lerinin nohutta Fusarium solgunluğuna karşı in vitro koşullarda antagonist etkilerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3): 775-792.
  • Dolar, F.S. 1995. Evaluation of some chickpea cultivars for resistance to Ascochyta rabiei (Pass.) Labr., Fusarium oxysporum and Fusarium solani in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 24(1): 15-22.
  • Dolar, F.S. 1996. Determination of chickpea diseases in Ankara, Turkey. International Chickpea and Pigeonpea Newsletter, 3: 33-34.
  • Dolar, F.S. and Nirenberg, H.I. 1998. Cylindrocarpon tonkinense Bugn.- A new pathogen of chickpea. Journal of Phytopathology, 146(10): 521-523.
  • Haware, M.P., Nene, Y.L. and Mathur, S.B. 1986. Ascochyta blight. Seed borne diseases of chickpea. Technical Bulletin from the Danish Government Institute of Seed Pathology for Developing Countries, 1: 9-15, Copenhagen.
  • Ichielevich-Auster, M., Sneh, B., Koltin, Y. and Barash, I. 1985. Suppression of damping-off caused by Rhizoctonia species by a nonpathogenic isolate of R. solani. Phytopathology, 75(10): 1080-1084.
  • Kaur, A., Sharma, V.K., Sirari, A., Kaur, J., Singh, G. and Kumar, P. 2015. Variability in Fusarium oxysporum f. sp. ciceris causing wilt in chickpea. African Journal of Microbiology Research, 9(15), 1089-1097.
  • Maden, S. 1987. Seed-borne fungal diseases of chickpea in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 16(1): 1-8.
  • Namvar, A. and Sharifi, R.S. 2011. Phenological and morphological response of chickpea (Cicer arietinum L.) to symbiotic and mineral nitrogen fertilization. Zemdirbysté-Agriculture, 98 (2): 121-130.
  • Nene, Y.L., Sheila, V.K. and Sharma, S.B. 1996. A world list of chickpea and pigeonpea pathogens. 5th edn. Patoncheru 502 324 Andhra Pradesh, India: International Crops Research Institute for the Semi Arid Tropics, 27, India.
  • Nirenberg, H.I. and O'Donnel, K. 1998, New Fusarium species and combinations within the Gibberella fujikuroi species complex. Mycologia, 90:434-458p.
  • Soran, H. 1977. The fungus disease situation of edible legumes in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 6 (1): 1-7.
  • Tekeoğlu, M., Özkılınç, H., Tunalı, B., Küsmenoğlu, İ. ve Chen, W. 2017. Türkiye’de nohutta solgunluğa neden olan Fusarium spp.’nin moleküler tanımlaması ve Fusarium redolens’in ilk raporu. Mediterranean Agricultural Sciences, 30 (1): 27-33.
  • Townsend, G.K. and Heuberger, J.W. 1943. Methods for estimating losses caused by diseases in fungicide experiments. Plant Disease Reporter, 27: 340-343.
  • TÜİK 2020. Türkiye İstatistik Kurumu temel istatistikler. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: Mart 2020). Yücel S. ve Güncü M. 1991. Akdeniz bölgesi yemeklik baklagillerinde görülen fungal hastalıklar. Bitki Koruma Bülteni, 31(1-4): 19-30.
  • Yücel S. ve Güncü M. 1991. Akdeniz bölgesi yemeklik baklagillerinde görülen fungal hastalıklar. Bitki Koruma Bülteni, 31 (1-4): 19-30.

Determination of Virulence Grades of Fusarium spp. Isolates Causes Wilt and Root Rot in Chickpea In Vitro Conditions

Yıl 2020, Cilt: 49 Sayı: 2, 35 - 39, 12.11.2020

Öz

This study was carried out in order to determine the virulence grades of Fusarium species causing root rot and wilt on chickpea in Eskişehir, Uşak, Kütahya and Denizli provinces by pathogenicity tests. In this context, firstly, survey studies were carried out during the 2015 chickpea production season. As a result of the surveys, a total of 892 plants showing disease symptoms were collected from 56 different fields, including 225 plants from 12 fields in Eskisehir, 243 plants from 16 fields in Uşak, 308 plants from 16 fields in Kütahya and 116 plants from Denizli. As a result of isolations made from these plants, a total of 714 Fusarium isolates were obtained, 178 of which were collected from Kütahya, 147 from Eskişehir, 167 from Denizli and 222 isolates from Uşak provinces. In 2016, the isolates were tested for pathogenicity in petri dishes in vitro conditions, and their virulence grades were determined based on the percentage of disease severity. The results showed that, 32 isolates caused disease severity rates between 0-20%, 113 isolates between 20-40%, 134 isolates between 40-60%, 271 isolates between 60-80% and 164 isolates between 80-100%. According to these results, high virulence isolate rate was determined as 60,9% of all isolates.

Proje Numarası

TAGEM-BS-14/14-01/02-03

Kaynakça

  • Anonim. 2019. TMO. 2018 Yılı Bakliyat Sektör Raporu, 21 s., Ankara.
  • Aydın, M. H. and İnal, B., 2019. Genetic characterization and virulence of Fusarium spp. isolated from chickpea. Cellular Molecular Biology (Noisy le Grand), 65 (1): 56-60.
  • Basbagci, G., Unal, F., Uysal, A. and Dolar, F.S. 2019. Identification and pathogenicity of Rhizoctonia solani AG-4 causing root rot on chickpea in Turkey. Spanish Journal of Agricultural Research, 17(2): 1007.
  • Basbagci, G. and Dolar, F.S. 2020. First report of binucleate Rhizoctonia AG-K causing root rot on chickpea. Archives of Phytopathology and Plant Protection, 53(13-14): 640-652.
  • Bayraktar, H. 2006. Nohutlarda Kök Çürüklüğüne Sebep Olan Funguslar Arasındaki Genetik Farklılığın Moleküler Yöntemlerle İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara, 90 s.
  • Bayraktar, H. ve Dolar, F. S. 2009. Genetic diversity of wilt and root rot pathogens of chickpea, as assessed by RAPD and ISSR. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 33(1), 1-10.
  • Bayraktar, H. and Dolar, F.S. 2012. Pathogenic variability of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris isolates from chickpea in Turkey. Pakistan Journal of Botany, 44(2), 821-823.
  • Chaithra, H. R., Manjunatha, H., Saifulla, M. and Deepthi, P. 2019. Pathogenic and morphological variability among Fusarium oxysporum f. sp. ciceri isolates causing wilt in chickpea. Legume Research-An International Journal, 42(2), 277-281.
  • Demirel, Ö., Kafadar, F.N., Kocalar, H., Akveç, O. and Can, C. 2019. Pathogenic variations of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris, 1 st International Congress On Sustainable Agriculture and Technology, Gaziantep University, Gaziantep, 39-52.
  • Dilmaç, M., Dinler, H. ve Kaki, B. 2020. Nonpatojen Fusarium spp.'lerinin nohutta Fusarium solgunluğuna karşı in vitro koşullarda antagonist etkilerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3): 775-792.
  • Dolar, F.S. 1995. Evaluation of some chickpea cultivars for resistance to Ascochyta rabiei (Pass.) Labr., Fusarium oxysporum and Fusarium solani in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 24(1): 15-22.
  • Dolar, F.S. 1996. Determination of chickpea diseases in Ankara, Turkey. International Chickpea and Pigeonpea Newsletter, 3: 33-34.
  • Dolar, F.S. and Nirenberg, H.I. 1998. Cylindrocarpon tonkinense Bugn.- A new pathogen of chickpea. Journal of Phytopathology, 146(10): 521-523.
  • Haware, M.P., Nene, Y.L. and Mathur, S.B. 1986. Ascochyta blight. Seed borne diseases of chickpea. Technical Bulletin from the Danish Government Institute of Seed Pathology for Developing Countries, 1: 9-15, Copenhagen.
  • Ichielevich-Auster, M., Sneh, B., Koltin, Y. and Barash, I. 1985. Suppression of damping-off caused by Rhizoctonia species by a nonpathogenic isolate of R. solani. Phytopathology, 75(10): 1080-1084.
  • Kaur, A., Sharma, V.K., Sirari, A., Kaur, J., Singh, G. and Kumar, P. 2015. Variability in Fusarium oxysporum f. sp. ciceris causing wilt in chickpea. African Journal of Microbiology Research, 9(15), 1089-1097.
  • Maden, S. 1987. Seed-borne fungal diseases of chickpea in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 16(1): 1-8.
  • Namvar, A. and Sharifi, R.S. 2011. Phenological and morphological response of chickpea (Cicer arietinum L.) to symbiotic and mineral nitrogen fertilization. Zemdirbysté-Agriculture, 98 (2): 121-130.
  • Nene, Y.L., Sheila, V.K. and Sharma, S.B. 1996. A world list of chickpea and pigeonpea pathogens. 5th edn. Patoncheru 502 324 Andhra Pradesh, India: International Crops Research Institute for the Semi Arid Tropics, 27, India.
  • Nirenberg, H.I. and O'Donnel, K. 1998, New Fusarium species and combinations within the Gibberella fujikuroi species complex. Mycologia, 90:434-458p.
  • Soran, H. 1977. The fungus disease situation of edible legumes in Turkey. Journal of Turkish Phytopathology, 6 (1): 1-7.
  • Tekeoğlu, M., Özkılınç, H., Tunalı, B., Küsmenoğlu, İ. ve Chen, W. 2017. Türkiye’de nohutta solgunluğa neden olan Fusarium spp.’nin moleküler tanımlaması ve Fusarium redolens’in ilk raporu. Mediterranean Agricultural Sciences, 30 (1): 27-33.
  • Townsend, G.K. and Heuberger, J.W. 1943. Methods for estimating losses caused by diseases in fungicide experiments. Plant Disease Reporter, 27: 340-343.
  • TÜİK 2020. Türkiye İstatistik Kurumu temel istatistikler. http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: Mart 2020). Yücel S. ve Güncü M. 1991. Akdeniz bölgesi yemeklik baklagillerinde görülen fungal hastalıklar. Bitki Koruma Bülteni, 31(1-4): 19-30.
  • Yücel S. ve Güncü M. 1991. Akdeniz bölgesi yemeklik baklagillerinde görülen fungal hastalıklar. Bitki Koruma Bülteni, 31 (1-4): 19-30.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gürkan Başbağcı 0000-0002-4107-1134

Sara Dolar 0000-0003-1634-4046

Proje Numarası TAGEM-BS-14/14-01/02-03
Yayımlanma Tarihi 12 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 49 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Başbağcı, G., & Dolar, S. (2020). Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi. The Journal of Turkish Phytopathology, 49(2), 35-39.
AMA Başbağcı G, Dolar S. Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi. The Journal of Turkish Phytopathology. Kasım 2020;49(2):35-39.
Chicago Başbağcı, Gürkan, ve Sara Dolar. “Nohutta Kök Çürüklüğü Ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi”. The Journal of Turkish Phytopathology 49, sy. 2 (Kasım 2020): 35-39.
EndNote Başbağcı G, Dolar S (01 Kasım 2020) Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi. The Journal of Turkish Phytopathology 49 2 35–39.
IEEE G. Başbağcı ve S. Dolar, “Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi”, The Journal of Turkish Phytopathology, c. 49, sy. 2, ss. 35–39, 2020.
ISNAD Başbağcı, Gürkan - Dolar, Sara. “Nohutta Kök Çürüklüğü Ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi”. The Journal of Turkish Phytopathology 49/2 (Kasım 2020), 35-39.
JAMA Başbağcı G, Dolar S. Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi. The Journal of Turkish Phytopathology. 2020;49:35–39.
MLA Başbağcı, Gürkan ve Sara Dolar. “Nohutta Kök Çürüklüğü Ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi”. The Journal of Turkish Phytopathology, c. 49, sy. 2, 2020, ss. 35-39.
Vancouver Başbağcı G, Dolar S. Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium spp. İzolatlarının In Vitro Koşullarda Virülenslik Derecelerinin Belirlenmesi. The Journal of Turkish Phytopathology. 2020;49(2):35-9.
Türkiye Fitopatoloji Derneği | http://www.fitopatoloji.org.tr