Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 27 - 35, 29.12.2017

Öz

Çalışmada, Ağrı ili merkez ilçede
yaşayan hane halkının su ürünleri tüketim yapısı ve tercihleri incelenmiştir.
Çalışmanın veri seti, araştırma alanından tesadüfi olarak seçilen 369 kişi ile
yapılan anketlerden oluşturulmuştur. Araştırmanın istatistiksel analizinde
Binary-Logit Model kullanılmıştır. Ankete katılan hanelerin % 86’sının balık
tükettiği, %14’ünün balık tüketmediği ve balık tüketmeyen hanelerin% 71’inin
fiyat pahalılığı nedeniyle balık tüketmediği tespit edilmiştir. Balık tüketen
bireylerin en çok tercih ettikleri balıklar hamsi (% 43) ve alabalık(% 21)
olarak belirlenmiştir. Yapılan Logit Model çözümlemesinde öne çıkan sonuç ise
öğrenim durumu arttıkça balık tüketme olasılığı 0,33 kat artış gösterdiği
şeklindedir. Ayrıca çalışmada balık tüketim oranının düşük tespit edilmesinin
sebebi eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin düşüklüğü ile reklam eksikliği olarak
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Ağrı ilinin balık tüketiminin ülke ve dünya
ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun sosyo-ekonomik
nedenlerin yanında şehrin deniz kıyısından uzak olmasından dolayı her mevsim
balık tüketemiyor olmalarından kaynaklandığı da düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M. ve Oruç Büyükbay, E., 2009. Tokat İli Almus İlçesinde Ailelerin Balık Tüketim Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 35-43.
  • Anonim, 2013. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Su Ürünleri Raporu.
  • Anonim, 2015. http://tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balikcilik.zul.

Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 27 - 35, 29.12.2017

Öz

Çalışmada, Ağrı ili merkez ilçede yaşayan hane
halkının su ürünleri tüketim yapısı ve tercihleri incelenmiştir. Çalışmanın
veri seti, araştırma alanından tesadüfi olarak seçilen 369 kişi ile yapılan
anketlerden oluşturulmuştur. Araştırmanın istatistiksel analizinde Binary-Logit
Model kullanılmıştır. Ankete katılan hanelerin % 86’sının balık tükettiği,
%14’ünün balık tüketmediği ve balık tüketmeyen hanelerin% 71’inin fiyat
pahalılığı nedeniyle balık tüketmediği tespit edilmiştir. Balık tüketen
bireylerin en çok tercih ettikleri balıklar hamsi (% 43) ve alabalık(% 21)
olarak belirlenmiştir. Yapılan Logit Model çözümlemesinde öne çıkan sonuç ise
öğrenim durumu arttıkça balık tüketme olasılığı 0,33 kat artış gösterdiği
şeklindedir. Ayrıca çalışmada balık tüketim oranının düşük tespit edilmesinin
sebebi eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin düşüklüğü ile reklam eksikliği olarak
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Ağrı ilinin balık tüketiminin ülke ve dünya
ortalamasının altında olduğu belirlenmiştir. Bu durumun sosyo-ekonomik
nedenlerin yanında şehrin deniz kıyısından uzak olmasından dolayı her mevsim
balık tüketemiyor olmalarından kaynaklandığı da düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M. ve Oruç Büyükbay, E., 2009. Tokat İli Almus İlçesinde Ailelerin Balık Tüketim Durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 35-43.
  • Anonim, 2013. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Su Ürünleri Raporu.
  • Anonim, 2015. http://tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balikcilik.zul.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esra Gürel Bu kişi benim

Hasan Gökhan Doğan

Selçuk Polat Bu kişi benim

Nihat Yeşilayer

Ekrem Buhan

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gürel, E., Doğan, H. G., Polat, S., Yeşilayer, N., vd. (2017). Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(3), 27-35.
AMA Gürel E, Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E. Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GBAD. Aralık 2017;6(3):27-35.
Chicago Gürel, Esra, Hasan Gökhan Doğan, Selçuk Polat, Nihat Yeşilayer, ve Ekrem Buhan. “Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6, sy. 3 (Aralık 2017): 27-35.
EndNote Gürel E, Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E (01 Aralık 2017) Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 3 27–35.
IEEE E. Gürel, H. G. Doğan, S. Polat, N. Yeşilayer, ve E. Buhan, “Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, GBAD, c. 6, sy. 3, ss. 27–35, 2017.
ISNAD Gürel, Esra vd. “Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/3 (Aralık 2017), 27-35.
JAMA Gürel E, Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E. Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GBAD. 2017;6:27–35.
MLA Gürel, Esra vd. “Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 27-35.
Vancouver Gürel E, Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E. Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. GBAD. 2017;6(3):27-35.