Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği)

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 76 - 84, 31.10.2019

Öz




Üniversite öğrencilerinin büyük bir bölümü
ailelerinden uzakta eğitimlerine devam etmekte bunun sonucunda ise, beslenme,
barınma, okul masrafları, sosyal durum, boş zamanları değerlendirme, sağlık
gibi konularda güçlükler yaşamaktadırlar. Günümüz hareketli zaman koşullarında
birtakım kavramlar ön plana çıkmaktadır. Bu
çalışmada, Almus Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden toplanan veriler
doğrultusunda öğrencilerin gıda tercihleri ve bunları tercih etmelerinde etkili
olan kriterler Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) yöntemi ile belirlenmiştir.
Kriterler kolay hazırlanma, zamandan tasarruf, doyurucu olma, lezzetli olma,
ucuz olma, marka olma, sosyal etkileşim ve yeni tatlar; alternatifler ev dışı
ürünler, uzun ömürlü gıda, ev yapımı yiyecekler, fast food ürünler olarak
belirlenmiştir. Elde
edilen bulgulara göre, öğrencilerin en çok kolay hazırlanmasına (0,197) ikinci
olarak ise zamandan tasarrufa (0,182) önem verdikleri gözlemlenmiştir. Gıda
tercihinde ise, ev dışı ürünler 0,363 değerle ilk sırada, fast food ürünler
(0,311) ise ikinci sırada yer almıştır.




Kaynakça

  • Altaş, A., Uzun, F.V. 2017. Üniversite Öğrencilerinin Yemek Tercihleri: Aksaray Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Journal of Human Sciences, (14:4).
  • Akdeniz, H.A., T. Turgutlu, 2007. Türkiye’de Perakende Sektöründe Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımıyla Tedarikçi Performans Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 9, Sayı 1.
  • Bayhan M., Soba M., Bildik T., 2015. Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Analitik Hiyerarik Prosesi İle Değerlendirilmesi: Pamukkale Üniversitesi Örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (13:1).
  • Baysal, A., 1998. Sağlıklı Beslenme: Uzmanların Önerisi ve Tüketici Algılaması. Beslenme ve Diyet Dergisi; 27 (2), 1-4.
  • Byun, D.,2001. The AHS Approach For Selecting an Automobile Purchase Model; Information&Management 38, 289–297.
  • El-Gilany, A. Abdel-Hady, D., Damanawy, R., 2016. Mısır Mansoura Üniversitesi’ nde Tıp Öğrencileri Arasında Çabuk Yemek (Fast Food) Tüketimi ve Bilgisi. TAF Preventive Medicine Bullletin, 15(4):440, Mısır.
  • Gül, T. 2011. Sağlıklı Beslenme Kavramı ve Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarına Yönelik Tutum ve Davranışları: Çukurova Üniversitesi Örneği, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ekonometri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Gündüz, O. Aydoğan, C. 2015. Önlisans Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilinç Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, (6:1).
  • Kızılaslan, N. 2016 Ailenin Sosyo-Ekonomik Düzeyinin Çocuğun Beslenmesine ve Ağırlık Yönetimine Etkisi Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12:25-30. Kızılaslan, N. 2017. Tatlandırıcılar ve Metabolizma Hastalıklarıyla İlişkisi, Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2): 191-198.
  • Kuruüzüm, A., Atsan, N,. 2001. Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları,”Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 1, s. 84.Chapra C., S., Canale R., P., “Yazılım ve Programlama Uygulamalarıyla Mühendisler için Sayısal Yöntemler” Literatür Yayınları, 1004s, İstanbul, 2003.
  • Kutluay, M. T., 2003. Davranışlarımız ve Beslenme. 4. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi s.26-28 Antalya.
  • Önay, D., 2011. Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:27, s.95-106.
  • Özdinç, İ. Y. 2004. Üniversite Öğrencilerinin Fast Food Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketim Noktası Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Cil:15 Sayı:1, (71-79).
  • Saaty, T. L., 1990. Multicriteria Decision Making: The Analytic Hierarchy Process, RWS Publications, 2nd Edition, Pittsburgh, s.54.
  • Saaty, T.L., 1994. “Funamentals of Decision Making and Priority Theory”, RWS, Pittsburgh, 95.
  • Sevindi, T., Yılmaz, G., İbiş, S., Yılmaz, B., 2007. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme ve Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi, TSA. 11; s.3.
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 76 - 84, 31.10.2019

Öz

Kaynakça

  • Altaş, A., Uzun, F.V. 2017. Üniversite Öğrencilerinin Yemek Tercihleri: Aksaray Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma. Journal of Human Sciences, (14:4).
  • Akdeniz, H.A., T. Turgutlu, 2007. Türkiye’de Perakende Sektöründe Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımıyla Tedarikçi Performans Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 9, Sayı 1.
  • Bayhan M., Soba M., Bildik T., 2015. Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Analitik Hiyerarik Prosesi İle Değerlendirilmesi: Pamukkale Üniversitesi Örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (13:1).
  • Baysal, A., 1998. Sağlıklı Beslenme: Uzmanların Önerisi ve Tüketici Algılaması. Beslenme ve Diyet Dergisi; 27 (2), 1-4.
  • Byun, D.,2001. The AHS Approach For Selecting an Automobile Purchase Model; Information&Management 38, 289–297.
  • El-Gilany, A. Abdel-Hady, D., Damanawy, R., 2016. Mısır Mansoura Üniversitesi’ nde Tıp Öğrencileri Arasında Çabuk Yemek (Fast Food) Tüketimi ve Bilgisi. TAF Preventive Medicine Bullletin, 15(4):440, Mısır.
  • Gül, T. 2011. Sağlıklı Beslenme Kavramı ve Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarına Yönelik Tutum ve Davranışları: Çukurova Üniversitesi Örneği, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ekonometri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Gündüz, O. Aydoğan, C. 2015. Önlisans Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Bilinç Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, (6:1).
  • Kızılaslan, N. 2016 Ailenin Sosyo-Ekonomik Düzeyinin Çocuğun Beslenmesine ve Ağırlık Yönetimine Etkisi Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12:25-30. Kızılaslan, N. 2017. Tatlandırıcılar ve Metabolizma Hastalıklarıyla İlişkisi, Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2): 191-198.
  • Kuruüzüm, A., Atsan, N,. 2001. Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları,”Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 1, s. 84.Chapra C., S., Canale R., P., “Yazılım ve Programlama Uygulamalarıyla Mühendisler için Sayısal Yöntemler” Literatür Yayınları, 1004s, İstanbul, 2003.
  • Kutluay, M. T., 2003. Davranışlarımız ve Beslenme. 4. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi s.26-28 Antalya.
  • Önay, D., 2011. Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:27, s.95-106.
  • Özdinç, İ. Y. 2004. Üniversite Öğrencilerinin Fast Food Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketim Noktası Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Cil:15 Sayı:1, (71-79).
  • Saaty, T. L., 1990. Multicriteria Decision Making: The Analytic Hierarchy Process, RWS Publications, 2nd Edition, Pittsburgh, s.54.
  • Saaty, T.L., 1994. “Funamentals of Decision Making and Priority Theory”, RWS, Pittsburgh, 95.
  • Sevindi, T., Yılmaz, G., İbiş, S., Yılmaz, B., 2007. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme ve Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi, TSA. 11; s.3.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Berrin Dal 0000-0002-2337-7498

Rüveyda Yüzbaşıoğlu 0000-0002-6520-0543

Halil Kızılaslan 0000-0002-4642-0030

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dal, B., Yüzbaşıoğlu, R., & Kızılaslan, H. (2019). Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(2), 76-84.
AMA Dal B, Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H. Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği). GBAD. Ekim 2019;8(2):76-84.
Chicago Dal, Berrin, Rüveyda Yüzbaşıoğlu, ve Halil Kızılaslan. “Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 2 (Ekim 2019): 76-84.
EndNote Dal B, Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H (01 Ekim 2019) Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 2 76–84.
IEEE B. Dal, R. Yüzbaşıoğlu, ve H. Kızılaslan, “Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği)”, GBAD, c. 8, sy. 2, ss. 76–84, 2019.
ISNAD Dal, Berrin vd. “Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/2 (Ekim 2019), 76-84.
JAMA Dal B, Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H. Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği). GBAD. 2019;8:76–84.
MLA Dal, Berrin vd. “Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği)”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 2, 2019, ss. 76-84.
Vancouver Dal B, Yüzbaşıoğlu R, Kızılaslan H. Öğrencilerin Gıda Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Almus Meslek Yüksekokulu Örneği). GBAD. 2019;8(2):76-84.