Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 130 - 139, 31.12.2019

Öz

0Bu çalışmada, un sanayilerinin yapısal özellikleri
incelenerek, pazarlama yapısı ve sorunlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın
ana materyalini Nevşehir ilinde un üretimi yapan firmalardan elde edilen
veriler oluşturmaktadır. Bu veriler un üreticileri ile yüz yüze görüşülerek
anket yoluyla toplanmıştır. Toplamda 17 firma ile anket çalışması yapılmıştır.
Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; un ve unlu ürün üretimi yapan
firmaların hukuki yapıları ağırlıklı olarak % 59 oranında limited şirkettir.
Firmaların % 59' unun iç piyasada, % 41' inin ise iç piyasa ve ihracat şeklinde
çalıştığı belirlenmiştir. Firmaların % 76' sı yeni pazar bulma konusunda sıkıntı
yaşamaktadır. Firmaların % 24' ü un pazarlamasında pazar alanı bulmakta sıkıntı
çekmektedir. Firmaların % 100' ü il içine un sattığını, % 94' ünün il dışına un
sattığını, % 41' inin yurt dışına un sattığı belirlenmiştir. Firmaların % 52'
si üretim planlaması yapmaktadır. Çalışmanın sonucunda, pazarlama ile ilgili
sorunlar tespit edilmiş ve bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmeye
çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Alpay, H.N. 2015. Çorum İli Un Sanayi Sektörünün Yapısal Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Tokat.
  • Demiraslan, V. 2013. Türkiye’ deki Un ve Unlu Mamul İsletmelerinin Pazarlama Yöntemleri Açısından İncelenmesi: Edirne İli Örneği. Akademik Bakış Dergisi, 34, Kırgızistan.
  • Kızılaslan, H. ve Kösal, Ö.F. 2013. Kocaeli Merkez İlçede Un ve Unlu Ürünler Sanayisinin Yapısal Özellikleri, Üretim ve Pazarlama Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 2:41-59, Tokat.
  • Kızılaslan, H. ve Nalinci, S. 2013. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinde Finansal Performans Analizi (Amasya İli Un Sanayi Sektöründen Bir Örnek). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4:31-48, Tokat.
  • Özgener, Ş. 2003. Büyüme Sürecindeki Kobi’ lerin Yönetim ve Organizasyon Sorunları: Nevşehir Un Sanayii Örneği. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20:137-161, Kayseri.
  • Taş, A. ve Salan, A. 2017. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamuller Sektör Raporu, Haziran, 2017.
  • Taşçı, R., Karabak, S., Bolat, M., Pehlivan, A., Şanal, T., Acar, O., Külen, S., Güneş, E. ve Albayrak, M. 2018. Ankara İlinde Un Fabrikalarının Buğday Alım Kriterleri, Üretim ve Pazarlama Yapıları. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27 (2), 82-91.
  • Toprak Mahsulleri Ofisi 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Yılı Hububat Sektör Raporu, Ankara 2018. (http://www.tmo.gov.tr Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • USDA, 2018. U.S. Departman of Agriculture. https://www.usda.gov/ (Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • Yurdakul, P. ve Aktaş E. 2013. Türkiye’de Un Sanayi Sektörünün Analizi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(8).
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 3, 130 - 139, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Alpay, H.N. 2015. Çorum İli Un Sanayi Sektörünün Yapısal Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Tokat.
  • Demiraslan, V. 2013. Türkiye’ deki Un ve Unlu Mamul İsletmelerinin Pazarlama Yöntemleri Açısından İncelenmesi: Edirne İli Örneği. Akademik Bakış Dergisi, 34, Kırgızistan.
  • Kızılaslan, H. ve Kösal, Ö.F. 2013. Kocaeli Merkez İlçede Un ve Unlu Ürünler Sanayisinin Yapısal Özellikleri, Üretim ve Pazarlama Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 2:41-59, Tokat.
  • Kızılaslan, H. ve Nalinci, S. 2013. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmelerinde Finansal Performans Analizi (Amasya İli Un Sanayi Sektöründen Bir Örnek). Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4:31-48, Tokat.
  • Özgener, Ş. 2003. Büyüme Sürecindeki Kobi’ lerin Yönetim ve Organizasyon Sorunları: Nevşehir Un Sanayii Örneği. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20:137-161, Kayseri.
  • Taş, A. ve Salan, A. 2017. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Un ve Unlu Mamuller Sektör Raporu, Haziran, 2017.
  • Taşçı, R., Karabak, S., Bolat, M., Pehlivan, A., Şanal, T., Acar, O., Külen, S., Güneş, E. ve Albayrak, M. 2018. Ankara İlinde Un Fabrikalarının Buğday Alım Kriterleri, Üretim ve Pazarlama Yapıları. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 27 (2), 82-91.
  • Toprak Mahsulleri Ofisi 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Yılı Hububat Sektör Raporu, Ankara 2018. (http://www.tmo.gov.tr Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • TÜİK, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • USDA, 2018. U.S. Departman of Agriculture. https://www.usda.gov/ (Erişim Tarihi:15.06.2018)
  • Yurdakul, P. ve Aktaş E. 2013. Türkiye’de Un Sanayi Sektörünün Analizi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(8).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Berrin Dal 0000-0002-2337-7498

Halil Kızılaslan 0000-0002-4642-0030

Nuray Kızılaslan 0000-0002-8535-0100

Ahmet Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Dal, B., Kızılaslan, H., Kızılaslan, N., Erdem, A. (2019). Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(3), 130-139.
AMA Dal B, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Erdem A. Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları. GBAD. Aralık 2019;8(3):130-139.
Chicago Dal, Berrin, Halil Kızılaslan, Nuray Kızılaslan, ve Ahmet Erdem. “Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı Ve Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8, sy. 3 (Aralık 2019): 130-39.
EndNote Dal B, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Erdem A (01 Aralık 2019) Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8 3 130–139.
IEEE B. Dal, H. Kızılaslan, N. Kızılaslan, ve A. Erdem, “Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları”, GBAD, c. 8, sy. 3, ss. 130–139, 2019.
ISNAD Dal, Berrin vd. “Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı Ve Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 8/3 (Aralık 2019), 130-139.
JAMA Dal B, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Erdem A. Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları. GBAD. 2019;8:130–139.
MLA Dal, Berrin vd. “Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı Ve Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 8, sy. 3, 2019, ss. 130-9.
Vancouver Dal B, Kızılaslan H, Kızılaslan N, Erdem A. Nevşehir İlinde Un Sanayilerinin Yapısal Özellikleri, Pazarlama Yapısı ve Sorunları. GBAD. 2019;8(3):130-9.