Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 3, 111 - 118, 31.12.2021

Öz

Bu araştırmada Tokat ili merkezde bulunan büyükbaş hayvan yetiştiricilerin buzağı sorunları ve desteklerden yararlanma durumları incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için Tokat İlinde buzağı yetiştiriciliği faaliyetinde bulunan 200 işletmeyle yüz yüze görüşülmüştür.
Suni tohumlamanın ırk ıslahını kolaylaştırdığı ayrıca özellikle süt işletmelerinde erkek hayvanlara yapılan masrafı ortadan kaldırdığı için işletmenin verimini artırdığı bir gerçektir. İşletmelerin %67,00’si suni tohumlama yöntemiyle buzağı sahibi olmaktadır. Yıllık buzağı sağ kalım oranı %87,50’dir. Barınakların %26,00’sında buzağı bölmeleri bulunmamaktadır. Bu da özellikle yeni doğan buzağıların sağlık durumunu kötü etkilemektedir. Bu nedenle buzağı kayıplarını artıran bir faktör olarak düşünülmektedir. Yetiştiricilerin %16,50’sinin en büyük sıkıntısı buzağı ölümü olduğu araştırma sonucunda belirlenmiştir. Buzağıya verilen kaba yemlerin %33,00’ü kuru ot iken kesif yemin %69,00’u karma yemdir. Yetiştiricilerin %99,00’u buzağı desteği almaktadır. Yıllık buzağı teşviki 2 438,05 TL’dir. Araştırma sonuçları doğrultusunda buzağı bakım olanaklarının yetersizliği ve buzağı kayıpları yetiştiricilerin sıkıntılarında önde gelen sorunlardır. Desteklerin bu boyutta alması önerilebilir. Yetiştiricilere ilgili kurum kuruluşlarda eğitim programları yapması önerilebilir.

Kaynakça

  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Muş İlinde Bulunan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Yapısal Özelliklerinin Crostabb Analiziyle Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(4), 609-619.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., Erişir, Z., 2020. İzmir İli Kiraz İlçesinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Budağ, C., Keçeci, Ş., 2013. Van'da Büyükbaş Hayvan Besilerinde Kullanılan Yemler ve Besi Şekillerine İlişkin Bir Anket Çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 48-61.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E., Yılmaz, E., 2015. Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bil.Dergisi, 18(2), 60-68.
  • Çelik, Ç., Sarıözkan, S., 2017. Kırşehir İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniv. Vet.Fak.Dergisi, 6 (1), 38-45.
  • Diler, A., Güler, İ.O., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R., 2017. Erzurum İli Narman İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 32(1), 39-45.
  • Güven, O., Yavuz, F., 2020. Büyükbaş Hayvancılık Sektöründe Üretici Profili ve İşletme Yapısı: TRA2 Bölgesi Örneği. Akademik Ziraat Dergisi, 9(1), 81-92.
  • Han, Y., Bakır, G., 2010. Özel Besi İşletmelerinin Barınak Yapısı ve Etkileyen Faktörler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1), 45-51.
  • Hekimoğlu, B., Altındeğer, M., 2008. Ülkemizde ve Samsun İlinde; Süt Hayvancılığı ve Süt Sektöründeki Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi Yayını, s.1-3.
  • Kan, A., Direk, M., 2004. Konya İlinde Kırmızı Et Fiyatlarındaki Gelişmeler. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(34), 35-40.
  • Karslı, M. A., Evci, Ş., 2018. Buzağı Kayıplarının Önlenmesinde İnek ve Buzağı Beslemesinin Önemi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 58(Özel Sayı), 23-34.
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., Yanar, M., 2019. Iğdır İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. KSU Tarım ve Doğa Derg, 22(Ek Sayı 1), 169-178.
  • Kılıç, O., Eryılmaz, G. A., 2020. Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2015. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Durumu: Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(4), 85-97.
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2015. Current Status of Cattle, Sheep and Goat Breeding in Turkey. Van Veterinary Journal, 26(2), 111–117.
  • Kurç, H. C., 2016. Tekirdağ-Malkara Yöresindeki Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Yönden İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(4), 84-91.
  • Kurt, Ö., Şahin, O., Çoban, Ö. B., 2020. Muş İli Merkez İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde İneklerin ve Buzağıların Beslenmesi Açısından Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 9 (2), 337-344.
  • Ödevci, U., Karslı, M. A., 2016. Ankara Çankırı Çorum Kırıkkale ve Kırşehir İllerindeki Besi İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(1), 1-13.
  • Sert, F., Polat Açık, İ., 2020. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 193-198.
  • Şahin, K., Gürsoy Karadağ, A., 2016. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (özel sayı), 118-129.
  • Şentürk, B., 2019. Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 124-127.
  • Takma, Ç., Güneri, Ö. İ., Gevrekçi, Y., 2016. Investigation of Stillbirth Rate Using Logistic Regression Analysis in Holstein Friesian Calves. Ege Ünv. Ziraat Fak. Derg., 53(3), 245-250.
  • Uzmay, A., 2017. Hayvancılık Sektöründe Uygulanan Politikaların Süt Sığırcılığı İşletmelerine Etkisi Üzerine Üretici Görüşlerinin Saptanması: İzmir İli Örneği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 54(2), 167-175.
  • Ünlüsoy, K., İnce, E., Güler, F., 2010. Türkiye Kırmızı Et Sektörü ve Rekabet Politikası. 3. Daire Başkanlığı, Rekabet Kurumu, Ankara.
  • Yenice, G., Savaş, S., 2016. Rize İlinde Yapılan Süt Sığırcılığının Mevcut Durumunun Araştırılması. Atatürk Üniv., Veteriner Bil. Derg., 11(1), 74-83.

Problems of Calf Breeders in the Central District of Tokat Province

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 3, 111 - 118, 31.12.2021

Öz

In this study, it was aimed to examine the calf problems and the benefit of support from cattle breeders in the center of Tokat province. For this purpose, face-to-face interviews were conducted with 200 enterprises engaged in calf breeding activities in Tokat Province.
It is a fact that artificial insemination facilitates racial breeding and increases the productivity of the enterprise, especially since it eliminates the cost of male animals in dairy enterprises. 67,00% of the enterprises have calves by artificial insemination method. Annual calf survival rate is 87,50%. 26,00% of the barns do not have calf boxes. This adversely affects the health status of newborn calves. Therefore, it is considered as a factor that increases calf losses. As a result of the research, it was determined that the biggest problem of 16,50% of the breeders was calf death. While 33,00% of the roughage given to the calf is dry grass, 69,00% of the concentrated feed is mixed feed. 99,00% of the breeders receive calf support. Annual calf incentive is 2 438,05 TL. In line with the results of the research, the inadequacy of calf care facilities and calf losses are the leading problems of the breeders. It is recommended that the supports take this size. It may be suggested to breeders to conduct training programs in related institutions.

Kaynakça

  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Muş İlinde Bulunan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Yapısal Özelliklerinin Crostabb Analiziyle Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(4), 609-619.
  • Baykalır, Y., Akyüz, B., Erişir, Z., 2020. İzmir İli Kiraz İlçesinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30(2), 266-275.
  • Budağ, C., Keçeci, Ş., 2013. Van'da Büyükbaş Hayvan Besilerinde Kullanılan Yemler ve Besi Şekillerine İlişkin Bir Anket Çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 48-61.
  • Ceyhan, A., Şekeroğlu, A., Ünalan, A., Çınar, M., Serbester, U., Akyol, E., Yılmaz, E., 2015. Niğde İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. KSÜ Doğa Bil.Dergisi, 18(2), 60-68.
  • Çelik, Ç., Sarıözkan, S., 2017. Kırşehir İli Koyunculuk İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniv. Vet.Fak.Dergisi, 6 (1), 38-45.
  • Diler, A., Güler, İ.O., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R., 2017. Erzurum İli Narman İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 32(1), 39-45.
  • Güven, O., Yavuz, F., 2020. Büyükbaş Hayvancılık Sektöründe Üretici Profili ve İşletme Yapısı: TRA2 Bölgesi Örneği. Akademik Ziraat Dergisi, 9(1), 81-92.
  • Han, Y., Bakır, G., 2010. Özel Besi İşletmelerinin Barınak Yapısı ve Etkileyen Faktörler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1), 45-51.
  • Hekimoğlu, B., Altındeğer, M., 2008. Ülkemizde ve Samsun İlinde; Süt Hayvancılığı ve Süt Sektöründeki Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi Yayını, s.1-3.
  • Kan, A., Direk, M., 2004. Konya İlinde Kırmızı Et Fiyatlarındaki Gelişmeler. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(34), 35-40.
  • Karslı, M. A., Evci, Ş., 2018. Buzağı Kayıplarının Önlenmesinde İnek ve Buzağı Beslemesinin Önemi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 58(Özel Sayı), 23-34.
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., Yanar, M., 2019. Iğdır İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. KSU Tarım ve Doğa Derg, 22(Ek Sayı 1), 169-178.
  • Kılıç, O., Eryılmaz, G. A., 2020. Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2015. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Yapısal Durumu: Çiftlik Yönetimi ve Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 5(4), 85-97.
  • Köseman, A., Şeker, İ., 2015. Current Status of Cattle, Sheep and Goat Breeding in Turkey. Van Veterinary Journal, 26(2), 111–117.
  • Kurç, H. C., 2016. Tekirdağ-Malkara Yöresindeki Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Yönden İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(4), 84-91.
  • Kurt, Ö., Şahin, O., Çoban, Ö. B., 2020. Muş İli Merkez İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde İneklerin ve Buzağıların Beslenmesi Açısından Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri. Akademik Ziraat Dergisi, 9 (2), 337-344.
  • Ödevci, U., Karslı, M. A., 2016. Ankara Çankırı Çorum Kırıkkale ve Kırşehir İllerindeki Besi İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(1), 1-13.
  • Sert, F., Polat Açık, İ., 2020. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 193-198.
  • Şahin, K., Gürsoy Karadağ, A., 2016. Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (özel sayı), 118-129.
  • Şentürk, B., 2019. Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 124-127.
  • Takma, Ç., Güneri, Ö. İ., Gevrekçi, Y., 2016. Investigation of Stillbirth Rate Using Logistic Regression Analysis in Holstein Friesian Calves. Ege Ünv. Ziraat Fak. Derg., 53(3), 245-250.
  • Uzmay, A., 2017. Hayvancılık Sektöründe Uygulanan Politikaların Süt Sığırcılığı İşletmelerine Etkisi Üzerine Üretici Görüşlerinin Saptanması: İzmir İli Örneği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 54(2), 167-175.
  • Ünlüsoy, K., İnce, E., Güler, F., 2010. Türkiye Kırmızı Et Sektörü ve Rekabet Politikası. 3. Daire Başkanlığı, Rekabet Kurumu, Ankara.
  • Yenice, G., Savaş, S., 2016. Rize İlinde Yapılan Süt Sığırcılığının Mevcut Durumunun Araştırılması. Atatürk Üniv., Veteriner Bil. Derg., 11(1), 74-83.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Rüveyda Yüzbaşıoğlu 0000-0002-6520-0543

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yüzbaşıoğlu, R. (2021). Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 10(3), 111-118.
AMA Yüzbaşıoğlu R. Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları. GBAD. Aralık 2021;10(3):111-118.
Chicago Yüzbaşıoğlu, Rüveyda. “Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10, sy. 3 (Aralık 2021): 111-18.
EndNote Yüzbaşıoğlu R (01 Aralık 2021) Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10 3 111–118.
IEEE R. Yüzbaşıoğlu, “Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları”, GBAD, c. 10, sy. 3, ss. 111–118, 2021.
ISNAD Yüzbaşıoğlu, Rüveyda. “Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 10/3 (Aralık 2021), 111-118.
JAMA Yüzbaşıoğlu R. Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları. GBAD. 2021;10:111–118.
MLA Yüzbaşıoğlu, Rüveyda. “Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 10, sy. 3, 2021, ss. 111-8.
Vancouver Yüzbaşıoğlu R. Tokat İli Merkez İlçesindeki Buzağı Yetiştiricilerinin Sorunları. GBAD. 2021;10(3):111-8.