Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elmasının Mineral Madde İçeriğine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 1, 84 - 91, 16.05.2016
https://doi.org/10.13002/jafag908

Öz

Uzun süreli bitki büyüme düzenleyici (BBD) uygulamaları bitkilerin mineral madde içeriğini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, M9 anacına aşılı ‘Golden Delicious’ elmasına 3 yıl süreyle yapılan prohexadione-calcium (Pro-Ca), etefon, GA3 ve GA4+7 uygulamalarının yapraklardaki besin elementi, toplam karbonhidrat (C), C:N ve klorofil yoğunluğu (Spad) üzerine etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Deneme sonunda GA4+7 ve GA3 uygulamaları yaprakların N içeriklerini arttırmıştır. N içeriği, kontrolde %2.16 iken, GA3 ve GA4+7 de sırasıyla %2.34 ve %2.35 olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte gibberellin uygulamalarında, kontrole ve diğer uygulamalara kıyasla daha düşük Ca içeriği saptanmıştır. Etefon uygulaması ise bitkilerin P ve K içeriğini arttırmıştır. Ancak etefon uygulamasında artan K içeriği, K/Mg oranını arttırması nedeniyle yapraklarda Mg eksikliğine yol açabileceği tespit edilmiştir. BBD uygulamalarının elmanın mikro element içerikleri üzerine etkisi, Fe hariç önemli bulunmuştur. Fakat elde edilen veriler sınır değerleriyle kıyaslandığında, mikro elementler açısından uygulamalar bazında toksitite veya noksanlık belirlenmemiştir. Uygulamalar C içeriği ve C/N değerleri üzerine etkili olmamıştır.

Kaynakça

  • Aktaş M ve Ateş M (1998). Bitkilerde Beslenme Bozuklukları, Nedenleri ve Tanınmaları. Engin Yayınevi, Ankara, 247s.
  • Anonymous (2006). Fertilizing apples, Spectrum Analytic Inc., Washington, p.23.
  • Atay AN (2013). Bazı Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin ‘Golden Delicious’ Elmasında Çiçeklenme Düzensizliği, Verim ve Vegetatif Gelişime Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Doktora tezi, Isparta, 123s.
  • Atay AN ve Koyuncu F (2015). Bitki büyüme düzenleyici uygulamalarının ‘Golden Delicious’ elmasında acı benek ve pas gelişimi üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi – Journal of Agricultural Sciences, 21: 516-524.
  • Atay AN ve Koyuncu F (2016). Manipulating regular bearing in ‘Golden Delicious’/M9 apple trees using GA4+7 and ethephon. International Journal of Fruit Science, 16 (1): 10-22.
  • Bergmann W (1992). Nutritional disorders of plants, development, visual and analytical diagnosis, Gustav Fischer Verlag Jena, Stuttgart, New York, p. 741.
  • Buban T and Faust M (1982). Flower bud induction in apple trees: Internal control and differentiation. Horticultural Reviews, 4:174-203.
  • Cheng L and Schupp J (2004). Nitrogen fertilization of apple orchards. New York Fruit Quarterly 12(1): 22- 25.
  • Conner PJ and Worley RE (2000). Alternate bearing intensity of pecan cultivars. HortScience, 35(6): 1067-1069.
  • Duyvelshoff CRA (2011). Plant bioregulator strategies to alleviate biennial bearing, enhance precocity and control vegetative growth of “Northern Spy” apple trees. The University of Guelph, M.Sc. Thesis, 142p, Ontaria.
  • Hoying S, Fargione M and Iungerman K (2004). Diagnosing apple tree nutritonal status: leaf analysis inter pretation and defiency symptoms. New York Fruit Quarterly, 12(11): 6-19.
  • Jones Jr, Wolf JB and Milis HA (1991). Plant Analysis Handbook. A practical sampling, preparation, analysis and interpretion guide. Micro-macro Publishing, Georgia, p. 213.
  • Kacar B ve İnal A (2008). Bitki analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, , 891 s., Ankara.
  • Karaçalı İ (2004). Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 494, İzmir, 472s.
  • Kaplankıran M (1992). Bitki dokularında karbonhidrat analizleri için spektrofotometrik yöntemler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (3): 167-176.
  • Li PH and Sayre KD (1975). The protein, non-protein and total N in Solanum tuberosum ssp. and igena potatoes. American Potato Journal, 52: 341-350.
  • Manakasem Y (2004). Physiology of flowering and fruit setting. School of crop production technology, Institute of Agricultural, Suranaree University of Technology, http://sutir.sut.ac.th:8080/sutir/handle/123456789/2032 Erişim Tarihi: 10.08.2012.
  • Medjdoub R, Val J and Blanco A (2004). Prohexadione-Ca inhibits vegetative growth of ‘Smoothee Golden Delicious’ apple trees. Scientia Horticulturae, 101(3): 243-253.
  • Neilsen GH, Neilsen D, Toivonen P and Herbert L (2008). Annual bloom-time phosphorus fertigation affects soil phosphorus, apple tree phosphorus nutrition, yield, and fruit quality. HortScience, 43 (3): 885-890.
  • Peterson AB, Robert G and Stevens D (1994). Tree fruit nutrition. Published by Good Fruit Grower. p. 211,Yakima.Washington.
  • Petracek PD, Silverman FP and Greene DW (2003). A history of commercial plant growth regulators in apple production. HortScience, 38: 937-942.
  • Potchanasin P, Sringarm K, Naphrom D and Bangerth KF (2009). Floral induction in longan (Dimocarpus Longan, Lour.) trees IV. The essentiality of mature leaves for potassium chlorate induced floral induction and associated hormonal changes. Scientia Horticulturae, 122: 312-317.
  • Rademacher W and Kober R (2003). Efficient use of prohexadione-Ca in pome fruits. European Journal of Horticultural Science, 68(3): 101-107.
  • Ryan J, Estafan G and Rashid A (2001). Soil and Plant Analysis Laboratory Manual (Second Edition). ICARDA and NARS, Aleppo, Syria.
  • Saure MC (2005). Calcium translocation to fleshy fruit: Its mechanism and endogenous control. Scientia Horticulturae, 105: 65-89.
  • Spann TM, Beede RH and Dejong TM (2008). Seasonal carbohydrate storage and mobilization in bearing and non-bearing pistachio (Pistacia Vera) trees. Tree Physiology, 28: 207-213.
  • Taiz L and Zeiger E (2002). Plant Physiology. Sinauer Associates Inc Publishers, p. 690, Massachusetts.
  • Tromp J (2005a). Flower bud formation (204-215). In: Tromp, J, Webster AD, Wertheim SJ (Ed.): Fundamentals of Temperate Zone Tree Fruit Production. Backhuys Publishers, Leiden.
  • Tromp J (2005b). Mineral nutrition (55-64). In: Tromp, J, Webster AD, Wertheim SJ (Ed.): Fundamentals of Temperate Zone Tree Fruit Production. Backhuys Publishers, Leiden.
  • Uçgun K ve Akgül H (2011). Gübreleme. Akgül H, Kaçal E, Öztürk F., Özongun Ş, Atasay A, Öztürk G (Ed.). Elma kültürü. Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yayın No: 37, Isparta.
  • Wertheim SJ and Webster AD (2005). Manipulation of growth and development by plant bioregulators (267-294). In: Tromp J, Webster AD, Wertheim SJ (Ed.): Fundamentals of temperate zone tree fruit production. Backhuys Publishers, Leiden.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ayşe Nilgün Atay Bu kişi benim

Ersin Atay Bu kişi benim

Fatma Koyuncu

Mesut Altındal Bu kişi benim

Bilal Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Atay, A. N., Atay, E., Koyuncu, F., Altındal, M., vd. (2016). Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının ‘Golden Delicious’ Elmasının Mineral Madde İçeriğine Etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(1), 84-91. https://doi.org/10.13002/jafag908