Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geleneksel Ev İsot Baharatının Aflatoksin İçeriğinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2017, Cilt: 21 Sayı: 1, 35 - 40, 25.03.2017
https://doi.org/10.29050/harranziraat.303132

Öz

Geleneksel yöntemle evlerde üretilen isot biberlerinin aflatoksin (AF)
içeriklerini belirlemek için yapılan bu çalışmada, toplam 20 adet ev isot örneği incelenmiştir.
İsot
baharatlarının
toplam aflatoksin içeriklerinin en az 0.02 ppb, en fazla 9.54 ppb ve ortalama
1.52 ppb olduğu tespit edilmiştir.
20
isot örneğinden hiçbirinde aflatoksin
G1 ve G2 varlığı tespit edilmemiştir.
Analiz edilen örneklerden 6 tanesinde 0.02 ile 1.09 ppb arasında AFB2 saptanmıştır. İsot örneklerinin AFB1 içeriğinin
ise 0.02 ile 8.45 ppb aralığında değiştiği belirlenmiştir. Kuru pul isot örneklerinin %10’unun AFB1
açısından standartlara uymadığı tespit edilmiştir. Analiz edilen örneklerin hiç
birisinin toplam AF açısından yasal limitleri aşmadığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2011. Türk Gıda Kodeksi (TGK) Bulaşanlar Yönetmeliği, T.C. Resmi Gazete, 28157(3), 29 Aralık 2011.
  • Anonim, 2015. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim tarihi: 10.09.2016.
  • Anonymous, 2000. Aflatoxin B1 and Total Aflatoxins in Peanut Butter, Pistachio Paste, Fig Paste, and Paprika Powder. AOAC Official Method 999.07.
  • Anonymous, 2010. Commission Regulation (EU) No 165/2010, Amending Regulation (EC) No 1881/2006 Setting Maximum Levels for Certain Contaminants In Foodstuffs as Regards Aflatoxins. Official Journal of the European Union, 53, 27.02.2010.
  • Anonymous, 2013. http://faostat3.fao.org/ download /Q/QC/E. Erişim tarihi: 29.10.2016.
  • Ardic, M., Karakaya, Y., Atasever, M., Durmaz, H., 2008. Determination of Aflatoxin B1 Levels in Deep-red Ground Pepper (isot) Using Immunoaffinity Column Combined with ELISA. Food and Chemical Toxicology, 46:1596–1599.
  • Atasoy, A. F., Aydoğdu, M. H., Korkmaz, A., Kara, E., 2016. Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması. Kalkınma bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Tarımsal Araştırma Destekleri Proje Sonuç Raporu, 270s.
  • Cho, S-H., Lee, C-H., Jang, M-R., Son, Y-W., Lee, S-M., Choi, I-S., Kim, S-H., Kim, D-B., 2008. Aflatoxins Contamination in Spices and Processed Spice Products Commercialized in Korea. Food Chemistry, 107:1283-1288.
  • Erdoğan, A., 2004. The aflatoxin contamination of some pepper types sold in Turkey. Chemosphere, 56: 321-325.
  • Inan, F., Pala, M., Doymaz, I., 2007. Use of Ozone in Detoxification of Aflatoxin B1 in Red Pepper. Journal of Stored Products Research, 43: 425–429.
  • Marin, S., Colom, C., Sanchis, V., Ramos, A., J., 2009. Modelling of Growth of Aflatoxigenic A. Flavus Isolates from Red Chilli Powder as a Function of Water Availability. International Journal of Food Microbiology, 128: 491–496.
  • Vengaiah, P. C., Pandey, J. P., 2007. Dehydration Kinetics of Bell pepper (Capsicum annum L.). Journal of Food Engineering, 81: 282–286.

A Research on The Determination of Aflatoxin Content of Traditional Home Made Isot

Yıl 2017, Cilt: 21 Sayı: 1, 35 - 40, 25.03.2017
https://doi.org/10.29050/harranziraat.303132

Öz

In this study, 20 different home made isot 
samples were analyzed in order to determine the contents of aflatoxin
(AF). Minumum and maximum total aflatoxin content of isots  were found as
0.02 ppb and 9.54 ppb,
respectively. AFG1 and AFG2 did not determined in the
samples. AFB2 and AFB1 content of isot samples ranged between 0.02-1.09 ppb and 0.02-8.45 ppb,
respectively. 10% of the samples did not obey the AFB1 limit
declared by TS. However,
total aflatoxin content of isot did not exceed the limits.

Kaynakça

  • Anonim, 2011. Türk Gıda Kodeksi (TGK) Bulaşanlar Yönetmeliği, T.C. Resmi Gazete, 28157(3), 29 Aralık 2011.
  • Anonim, 2015. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim tarihi: 10.09.2016.
  • Anonymous, 2000. Aflatoxin B1 and Total Aflatoxins in Peanut Butter, Pistachio Paste, Fig Paste, and Paprika Powder. AOAC Official Method 999.07.
  • Anonymous, 2010. Commission Regulation (EU) No 165/2010, Amending Regulation (EC) No 1881/2006 Setting Maximum Levels for Certain Contaminants In Foodstuffs as Regards Aflatoxins. Official Journal of the European Union, 53, 27.02.2010.
  • Anonymous, 2013. http://faostat3.fao.org/ download /Q/QC/E. Erişim tarihi: 29.10.2016.
  • Ardic, M., Karakaya, Y., Atasever, M., Durmaz, H., 2008. Determination of Aflatoxin B1 Levels in Deep-red Ground Pepper (isot) Using Immunoaffinity Column Combined with ELISA. Food and Chemical Toxicology, 46:1596–1599.
  • Atasoy, A. F., Aydoğdu, M. H., Korkmaz, A., Kara, E., 2016. Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması. Kalkınma bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Tarımsal Araştırma Destekleri Proje Sonuç Raporu, 270s.
  • Cho, S-H., Lee, C-H., Jang, M-R., Son, Y-W., Lee, S-M., Choi, I-S., Kim, S-H., Kim, D-B., 2008. Aflatoxins Contamination in Spices and Processed Spice Products Commercialized in Korea. Food Chemistry, 107:1283-1288.
  • Erdoğan, A., 2004. The aflatoxin contamination of some pepper types sold in Turkey. Chemosphere, 56: 321-325.
  • Inan, F., Pala, M., Doymaz, I., 2007. Use of Ozone in Detoxification of Aflatoxin B1 in Red Pepper. Journal of Stored Products Research, 43: 425–429.
  • Marin, S., Colom, C., Sanchis, V., Ramos, A., J., 2009. Modelling of Growth of Aflatoxigenic A. Flavus Isolates from Red Chilli Powder as a Function of Water Availability. International Journal of Food Microbiology, 128: 491–496.
  • Vengaiah, P. C., Pandey, J. P., 2007. Dehydration Kinetics of Bell pepper (Capsicum annum L.). Journal of Food Engineering, 81: 282–286.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (HTGBD)
Yazarlar

A. Ferit Atasoy

İbrahim Hayoğlu Bu kişi benim

Aziz Korkmaz Bu kişi benim

Esra Kara Bu kişi benim

Ali Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 31 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Atasoy, A. F., Hayoğlu, İ., Korkmaz, A., Kara, E., vd. (2017). Geleneksel Ev İsot Baharatının Aflatoksin İçeriğinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(1), 35-40. https://doi.org/10.29050/harranziraat.303132

Cited By








Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.