Ihlamur
çayı, en etkili doğal ilaçlardan biridir ve yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Düzenli olarak tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarının üstesinden
gelinmesinde az veya çok etki gösterebilir. Tilia (Tiliaceae)
cinsi bitkilerin gösterdiği antioksidan ve antimikrobiyal aktivite gibi
işlevsel özellikler flavonoidler de dahil olmak üzere polifenolik bileşiklerle
ilişkilidir. Bu yüzden toplam fenolik bileşiklerce zengin olan ıhlamurun
demlenmesinde süre-sıcaklık ilişkisi önemlidir. Bu çalışmada 5 farklı
sıcaklıkta (60, 70, 80, 90 ve 100 °C) demlenen ıhlamur bitkisinin katı-sıvı
ektraksiyonunda polifenollerin sıvı faza geçme süreleri incelenmiştir. Toplam
fenolik bileşiklerin katı-sıvı ekstraksiyonunun Matematiksel modellemesinde
Fick yasasının uyarlanmış hali kullanılmıştır. Ihlamur bitkisinin (Tilia cordata) çayı geleneksel yöntemle
hazırlanmıştır. Kuru ıhlamur yaprakları öğütülerek elekten geçirilmiştir. Çelik
demleme süzgecine konulan öğütülmüş ıhlamur yaprakları deiyonize su içerisine
daldırılmıştır. Homojenize ıhlamur ekstraksiyonu için sabit ve düşük hızda
dönen magnetik karıştırıcı kullanılmıştır. Farklı zaman aralıklarında ekstrakt
örneği alınmış ve filtre edilmiştir. Ekstraksiyon işlemine her bir sıcaklıktaki
ıhlamur konsantrasyonu değişmeyene kadar devam edilmiştir. Örneklerin toplam
fenolik bileşikleri spektrofotometrik yöntemle belirlenmiş ve gallik asit
eşdeğerleri (GAE) mg ml-1 olarak
ifade edilmiştir. Katı-sıvı faz ıhlamur ekstraksiyon uygulama sonrası bütün
sıcaklıklardaki toplam fenolik madde miktarlarının denge konsantrasyonları
40.5-43 mg l-1 arasında
değiştiği belirlenmiştir. Toplam fenolik maddelerin %99.9’ unun sıvı faza
transfer süreleri ise yaklaşık 2078-57 dakika arasındadır. En düşük hız sabiti
60°C’de, en yüksek ise 100 °C’de bulunurken 100 °C’deki hız sabitinin diğer
sıcaklıklara göre 2 ile 36 kat daha büyük olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca
aktivasyon enerjisi 0.549 kJ g-1 olarak
belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.