Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı yükseltilerde yetiştirilen Chandler ceviz çeşidinde yapraktan yararlı bakteri uygulamalarının meyve özellikleri, verim ve sürgün uzunluğu üzerine etkileri

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 270 - 279, 15.09.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.697660

Öz

Bu çalışmada, iki farklı yükseltideki ‘Chandler’ ceviz çeşidinde bakteri uygulamalarının sürgün uzunluğu, meyve özelliği ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, çöğür anacına aşılı ‘Chandler’ ceviz çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Sağlıklı ceviz bitkilerinden elde edilen Pseudomonas fluorescens strain WH48/1A ve WH68 gibi 2 bakteri izolatı aynı ağaçlara 3 farklı dönemde (erkek çiçekler açmadan hemen önce, dişi çiçekler açtıktan sonra ve meyveler fındık büyüklüğünde) püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Sürgün uzunluğu, meyve özellikleri ve verim incelenmiştir. Buna göre, en yüksek iç randımanı ilk yılda, %51.11 ile WH68 bakteri uygulamasından elde edilmiştir. Sürgün uzunluğunda (101.78 m) ilk yıl, meyve ağırlığı (13.13 g) ve boyunda (35.71 mm) ise ikinci yılda artış kaydedilmiştir. Saruhanlı lokasyonu, iç büzüşme oranı hariç, tüm özellikler açısından öne çıkmıştır. Her iki bakteri uygulaması meyve eni, L* renk değeri ve verim bakımından etkili bulunmuştur. Sonuç olarak, düşük rakımlı Saruhanlı lokasyonunda, bakteri uygulamalarının diğer lokasyona göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Her iki lokasyon ve yılda bakteri uygulamalarıyla verimde artış kaydedilmiştir. Diğer yandan, cevizde meyve kalite özellikleri ve verimle ilgili çalışmaların sınırlı olması, araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca bu mikroorganizmalarının, insan ve çevre sağlığının yanı sıra söz konusu bu olumlu etkileri nedeniyle ceviz yetiştiriciliğinde de kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir.

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2017-ZRF-006

Teşekkür

Çalışmanın gerçekleşmesinde sağlamış olduğu destek için Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne (2017-ZRF-006 no’lu proje) sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., Akbaş, M.E. Moghaddam, A. ve Özcan, K. (1994). PC’ler İçin veritabanı esaslı türkçe istatistik paketi: TARİST, 1. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, İzmir, s.264-267.
  • Ağgün, Z., Geçer, M.K. ve Aslantaş, R. (2018). Bazı Çilek Çeşitlerinde Kök Bakterisi Uygulamalarının Meyve Verimi ve Verim Özellikleri Üzerine Etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 4(1): 20 – 25. doi: 10.24180/ijaws.418523
  • Akça, Y., ve Ercişli, S. (2010). Effect of plant growthpromoting rhizobacteria inoculation on fruit qualityin sweet cherry (Prunus avium L cv. Ziraat). Journal of Food Agriculture and Biology, 8: 769-771.
  • Antoun, H., ve Prevost, D. (2006) Ecology of Plant Growth Promoting Rhizobacteria. In: Siddiqui, Z.A., Ed., PGPR: Biocontrol and Biofertilization, Springer, Dordrecht, 1-38. http://dx.doi.org/10.1007/1-4020-4152-7_1
  • Araus, J.L., Li, J. Parry, M.A.J. ve Wang, J. (2014). Phenotyping and other breeding approaches for a New Green Revolution. Journal of Integrative Plant Biology, 56: p. 422–424. doi.org/10.1111/jipb.12202
  • Aslantas, R., Cakmakcı, R. ve Sahin, F. (2007). Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Sci. Hort. 111, 371–377.
  • Atılgan, H., Mısırlı, A. Özaktan, H. Şen, F. ve Acarsoy Bilgin, N. (2019). Bakteri ve Kompost Çayı Uygulamalarının Salihli Kiraz Çeşidinde Meyve Özellikleri, Verim ve Besin Elementi İçeriklerine Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2019, 56 (4): 409-416.
  • Bora, T., ve Özaktan, H. (1998). Bitki hastalıklarıyla biyolojik savaş. Prizma Matbaası, 205s.
  • Çakmakçı, R. (2005). Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rizobakterilerin Tarımda Kullanımı. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg. 36 (1), 97-107
  • Dede, A. (2013). Bitki Büyüme Düzenleyici Bakterilerin Karakterizasyonu. (Yüksek Lisans tezi). Anadolu Üniversitesi, Biyoloji Anabilim Dalı. Eskişehir.
  • Ertürk, Y., Ercişli, S. ve Çakmakcı, R. (2012). Yield and growth response of strawberry to plant growth promoting rhizobacteria inoculation. Journal of Plant Nutrition, 35(6): 817-826.
  • Eşitken, A., Karlidag, H. Ercisli, S. Turan, M. ve Sahin, F. (2003). The effects of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacihaliloglu). Aust. J. Agric. Res. 54, 377– 380.
  • Eşitken, A., Yıldız, H.E. Ercişli, S. Dönmez, M.F. Turan, M. ve Güneş. A. (2010). Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown starwberry. Scientia Horticulturae, 124: 62-66.
  • Forde, H.I. (1975). Walnuts. In: Editors Janickand J, Moore JN. Advances in Fruit Breeding. 439-455.
  • Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A. ve Öz Atasever, Ö. (2018). Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Verim ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (3), 209-216.
  • Gülsoy, E., Şimşek, M. ve Çevik, C. (2019). Ordu İlinin Farklı Rakım ve Lokasyonlarında Yetiştirilen Bazı Fındık Çeşitlerinin Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 2019, 5(1): 25 - 30
  • Güneş, A., Karagöz, K. Turan, M. Kotan, R. Yıldırım, E. Çakmakcı, R. ve Şahin, F. (2015). Fertilizer efficiency of some plant growth promoting rhizobacteria for plant growth. Research Journal of Soil Biology, 7: 28-45.
  • Higa, T., ve Parr, J.F. (1994). Beneficial Effective Microorganisms for a Sustainable Agriculture Environment. International Nature Farming Research Center Atami, Japan. 25s.
  • İpek, M., Arıkan, Ş. Eşitken, A. ve Pırlak, L. (2018). Bitki Gelişimini Artırıcı Rizobakterilerin “Heritage” Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşidinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 28(1): 42-48.
  • İpek, M., Pırlak, L. Eşitken, A. Dönmez, M.F. Turan, M. ve Şahin, F. (2014). Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) ıncrease yield, growth and nutrition of strawberry under high calcareous soil conditions. Journal of Plant Nutrition, 37:990– 1001.
  • Karakurt, H., Kotan, R. Dadaşoğlu, F. Aslantaş, R. ve Şahin. F. (2011). Effects of plant growth promoting rhizobacteria on fruit set, pomological and chemical characteristics, color values, and vegetative growth of sour cherry (Prunus cerasus cv. Kütahya). Turk J Biol., 35: 283-291.
  • Karlıdağ, H., Yıldırım, E. Turan, M. ve Pehluvan, M. (2013). Plant growth-promoting rhizobacteria mitigate deleterious effects of salt stress on strawberry plants (Fragaria X ananassa). Hort. Science, 48(5): 563–567.
  • Koyuncu, M.A. Ekinci, K. ve Gün, A. (2004). The Effects Of Altitude On Fruit Quality and Compression Load for Cracking of Walnuts (Juglans Regia L.). Journal of Food Quality 27:407–417.
  • Liu, F.C., Xing, S.J. Ma, H.L. Du, Z.Y. ve Ma, B.Y. (2014). Effects of inoculating plant growth-promoting rhizobacteria on the biological characteristics of walnut (Juglans regia) rhizosphere soil under drought condition]. The journal applied ecology. 25(5):1475-82.
  • Mcgranahan, G., ve Leslie, C. (1991). Chapter 19: WALNUTS (JUGLANS). ActaHorticulturae 290: Genetic Resources of Temperate Fruit and Nut Crops. 905-951p. doi: 10.17660/ActaHortic.1991.290.20
  • Niranjiyan, S., Shetty, H.S. ve Reddy, M.S. (2006). Plant growth promoting rhizobacteria: potential green alternative for plant productivity. PGPR: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Siddiqui. Springer, The Netherlands, 197-216.
  • Orhan, E., Ercisli, S. Esitken, A. ve Sahin, F. (2006). Lateral root induction by bacteria, radicle cut off and IBA treatments of almond cv. “Texas” and “Nonpareil” seedlings. Sodininkyste ir darzininkyste 25:71–76
  • Orhan, E., Esitken, A. Ercisli, S. ve Sahin, F. (2007). Effects of indole-3-butyric acid (IBA), bacteria and radicle tip cutting on lateral root induction in Pistacia vera. J Hort Sci Biotechnol 82:2–4
  • Orman, E. (2018). Bazı Yerli Ceviz (Juglans Regia L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Moleküler Olarak Tanımlanması. (Doktora tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bornova/İzmir.
  • Özçağıran, R., Ünal, A. Özeker, E. ve İsfendiyaroğlu, M. (2014). Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:566.
  • Ramos, D.E. (1998). Walnut Production Manual. University of California. Division of Agriculture and Natural Resources. Publication 3373. 319p
  • Rostamikia, Y., Tabari, M. Asgharzadeh, A. ve Rahmani, A. (2016). Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) and Cold Stratification on Seed Germination and Early Growth of Corylus avellana L. Austrian Journal of Forest Science. 4: 337-352.
  • Shakeel, S., ve Hassan, D.G. (2018). In vitro Bioefficacy of Rhizobacteria, Isolated from Walnut (Juglans regia L.) Rhizosphere in North-Western Himalayas, against Five Fungal Phytopathogens. Applied Biological Research Volume : 20, Issue : 3. 234- 243 10.5958/0974-4517.2018.00032.0
  • Thakur, S., Mehta, K. ve Sekhar, R.S. (2015). Effect of GA3 and plant growth promotıng rhızobacterıa (PGPR) on growth, yield and fruıt qualıty of strawberry, Fragarıa X Ananassa Duch Cv Chandler. International Journal of Advanced Research, 3(11):312 - 317.
  • Welbaum, G., Sturz, A.V. Dong, Z. ve Nowak, J. (2004). Fertilizing soil microorganisms to improve productivity of agroecosystems. Crit Rev Plant Sci 23: 175–193.

Effects of foliar applications of beneficial bacteria on fruit properties, yield and shoot length in 'Chandler' walnut variety grown in different altitudes

Yıl 2020, Cilt: 24 Sayı: 3, 270 - 279, 15.09.2020
https://doi.org/10.29050/harranziraat.697660

Öz

In this trial, it was aimed to determine the effects of bacterial applications on shoot length, fruit characteristics and yield in ‘Chandler’ walnut cultivars in two different altitudes. In the study, the grafted own-rooted 'Chandler' walnut variety was used as plant material. Pseudomonas fluorescens strain WH48 / 1A and WH68, which were isolated from healthy walnut plants were applied to the same trees in 3 different periods (before blooming of male flowers, after blooming of female flowers and hazelnut-sized fruits). Shoot length, fruit characteristics and yield were examined. The highest kernel ratio was obtained in WH68 bacteria application with 51.11% for the first year. Shoot length (101.78 m) was found to be high in the first year, fruit weight (13.13 g) and length (35.71 mm) in the second year. Saruhanlı location was at the forefront of all features except for the shrinkage ratio. Both bacterial applications were found effective in terms of fruit width, L* color value and yield. As a result, bacterial applications were found to be more effective than the other location in the low altitude Saruhanlı location. In both locations and years, yield increased with bacterial applications. On the other hand, limited studies on fruit quality characteristics and yield in walnuts reveal the importance of this research. In addition, it is recommended that these microorganisms are used in walnut cultivation because of these positive effects besides human and environmental health.

Proje Numarası

2017-ZRF-006

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., Akbaş, M.E. Moghaddam, A. ve Özcan, K. (1994). PC’ler İçin veritabanı esaslı türkçe istatistik paketi: TARİST, 1. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, İzmir, s.264-267.
  • Ağgün, Z., Geçer, M.K. ve Aslantaş, R. (2018). Bazı Çilek Çeşitlerinde Kök Bakterisi Uygulamalarının Meyve Verimi ve Verim Özellikleri Üzerine Etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 4(1): 20 – 25. doi: 10.24180/ijaws.418523
  • Akça, Y., ve Ercişli, S. (2010). Effect of plant growthpromoting rhizobacteria inoculation on fruit qualityin sweet cherry (Prunus avium L cv. Ziraat). Journal of Food Agriculture and Biology, 8: 769-771.
  • Antoun, H., ve Prevost, D. (2006) Ecology of Plant Growth Promoting Rhizobacteria. In: Siddiqui, Z.A., Ed., PGPR: Biocontrol and Biofertilization, Springer, Dordrecht, 1-38. http://dx.doi.org/10.1007/1-4020-4152-7_1
  • Araus, J.L., Li, J. Parry, M.A.J. ve Wang, J. (2014). Phenotyping and other breeding approaches for a New Green Revolution. Journal of Integrative Plant Biology, 56: p. 422–424. doi.org/10.1111/jipb.12202
  • Aslantas, R., Cakmakcı, R. ve Sahin, F. (2007). Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apple tree growth and fruit yield under orchard conditions. Sci. Hort. 111, 371–377.
  • Atılgan, H., Mısırlı, A. Özaktan, H. Şen, F. ve Acarsoy Bilgin, N. (2019). Bakteri ve Kompost Çayı Uygulamalarının Salihli Kiraz Çeşidinde Meyve Özellikleri, Verim ve Besin Elementi İçeriklerine Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2019, 56 (4): 409-416.
  • Bora, T., ve Özaktan, H. (1998). Bitki hastalıklarıyla biyolojik savaş. Prizma Matbaası, 205s.
  • Çakmakçı, R. (2005). Bitki Gelişimini Teşvik Eden Rizobakterilerin Tarımda Kullanımı. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg. 36 (1), 97-107
  • Dede, A. (2013). Bitki Büyüme Düzenleyici Bakterilerin Karakterizasyonu. (Yüksek Lisans tezi). Anadolu Üniversitesi, Biyoloji Anabilim Dalı. Eskişehir.
  • Ertürk, Y., Ercişli, S. ve Çakmakcı, R. (2012). Yield and growth response of strawberry to plant growth promoting rhizobacteria inoculation. Journal of Plant Nutrition, 35(6): 817-826.
  • Eşitken, A., Karlidag, H. Ercisli, S. Turan, M. ve Sahin, F. (2003). The effects of spraying a growth promoting bacterium on the yield, growth and nutrient element composition of leaves of apricot (Prunus armeniaca L. cv. Hacihaliloglu). Aust. J. Agric. Res. 54, 377– 380.
  • Eşitken, A., Yıldız, H.E. Ercişli, S. Dönmez, M.F. Turan, M. ve Güneş. A. (2010). Effects of plant growth promoting bacteria (PGPB) on yield, growth and nutrient contents of organically grown starwberry. Scientia Horticulturae, 124: 62-66.
  • Forde, H.I. (1975). Walnuts. In: Editors Janickand J, Moore JN. Advances in Fruit Breeding. 439-455.
  • Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A. ve Öz Atasever, Ö. (2018). Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Verim ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 35 (3), 209-216.
  • Gülsoy, E., Şimşek, M. ve Çevik, C. (2019). Ordu İlinin Farklı Rakım ve Lokasyonlarında Yetiştirilen Bazı Fındık Çeşitlerinin Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 2019, 5(1): 25 - 30
  • Güneş, A., Karagöz, K. Turan, M. Kotan, R. Yıldırım, E. Çakmakcı, R. ve Şahin, F. (2015). Fertilizer efficiency of some plant growth promoting rhizobacteria for plant growth. Research Journal of Soil Biology, 7: 28-45.
  • Higa, T., ve Parr, J.F. (1994). Beneficial Effective Microorganisms for a Sustainable Agriculture Environment. International Nature Farming Research Center Atami, Japan. 25s.
  • İpek, M., Arıkan, Ş. Eşitken, A. ve Pırlak, L. (2018). Bitki Gelişimini Artırıcı Rizobakterilerin “Heritage” Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşidinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 28(1): 42-48.
  • İpek, M., Pırlak, L. Eşitken, A. Dönmez, M.F. Turan, M. ve Şahin, F. (2014). Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) ıncrease yield, growth and nutrition of strawberry under high calcareous soil conditions. Journal of Plant Nutrition, 37:990– 1001.
  • Karakurt, H., Kotan, R. Dadaşoğlu, F. Aslantaş, R. ve Şahin. F. (2011). Effects of plant growth promoting rhizobacteria on fruit set, pomological and chemical characteristics, color values, and vegetative growth of sour cherry (Prunus cerasus cv. Kütahya). Turk J Biol., 35: 283-291.
  • Karlıdağ, H., Yıldırım, E. Turan, M. ve Pehluvan, M. (2013). Plant growth-promoting rhizobacteria mitigate deleterious effects of salt stress on strawberry plants (Fragaria X ananassa). Hort. Science, 48(5): 563–567.
  • Koyuncu, M.A. Ekinci, K. ve Gün, A. (2004). The Effects Of Altitude On Fruit Quality and Compression Load for Cracking of Walnuts (Juglans Regia L.). Journal of Food Quality 27:407–417.
  • Liu, F.C., Xing, S.J. Ma, H.L. Du, Z.Y. ve Ma, B.Y. (2014). Effects of inoculating plant growth-promoting rhizobacteria on the biological characteristics of walnut (Juglans regia) rhizosphere soil under drought condition]. The journal applied ecology. 25(5):1475-82.
  • Mcgranahan, G., ve Leslie, C. (1991). Chapter 19: WALNUTS (JUGLANS). ActaHorticulturae 290: Genetic Resources of Temperate Fruit and Nut Crops. 905-951p. doi: 10.17660/ActaHortic.1991.290.20
  • Niranjiyan, S., Shetty, H.S. ve Reddy, M.S. (2006). Plant growth promoting rhizobacteria: potential green alternative for plant productivity. PGPR: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Siddiqui. Springer, The Netherlands, 197-216.
  • Orhan, E., Ercisli, S. Esitken, A. ve Sahin, F. (2006). Lateral root induction by bacteria, radicle cut off and IBA treatments of almond cv. “Texas” and “Nonpareil” seedlings. Sodininkyste ir darzininkyste 25:71–76
  • Orhan, E., Esitken, A. Ercisli, S. ve Sahin, F. (2007). Effects of indole-3-butyric acid (IBA), bacteria and radicle tip cutting on lateral root induction in Pistacia vera. J Hort Sci Biotechnol 82:2–4
  • Orman, E. (2018). Bazı Yerli Ceviz (Juglans Regia L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Moleküler Olarak Tanımlanması. (Doktora tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bornova/İzmir.
  • Özçağıran, R., Ünal, A. Özeker, E. ve İsfendiyaroğlu, M. (2014). Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt III, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:566.
  • Ramos, D.E. (1998). Walnut Production Manual. University of California. Division of Agriculture and Natural Resources. Publication 3373. 319p
  • Rostamikia, Y., Tabari, M. Asgharzadeh, A. ve Rahmani, A. (2016). Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) and Cold Stratification on Seed Germination and Early Growth of Corylus avellana L. Austrian Journal of Forest Science. 4: 337-352.
  • Shakeel, S., ve Hassan, D.G. (2018). In vitro Bioefficacy of Rhizobacteria, Isolated from Walnut (Juglans regia L.) Rhizosphere in North-Western Himalayas, against Five Fungal Phytopathogens. Applied Biological Research Volume : 20, Issue : 3. 234- 243 10.5958/0974-4517.2018.00032.0
  • Thakur, S., Mehta, K. ve Sekhar, R.S. (2015). Effect of GA3 and plant growth promotıng rhızobacterıa (PGPR) on growth, yield and fruıt qualıty of strawberry, Fragarıa X Ananassa Duch Cv Chandler. International Journal of Advanced Research, 3(11):312 - 317.
  • Welbaum, G., Sturz, A.V. Dong, Z. ve Nowak, J. (2004). Fertilizing soil microorganisms to improve productivity of agroecosystems. Crit Rev Plant Sci 23: 175–193.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nihal Acarsoy Bilgin 0000-0002-5018-6347

Hatice Özaktan 0000-0001-9971-6508

Mustafa Akbaba 0000-0002-7029-9461

Proje Numarası 2017-ZRF-006
Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi 3 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Acarsoy Bilgin, N., Özaktan, H., & Akbaba, M. (2020). Farklı yükseltilerde yetiştirilen Chandler ceviz çeşidinde yapraktan yararlı bakteri uygulamalarının meyve özellikleri, verim ve sürgün uzunluğu üzerine etkileri. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(3), 270-279. https://doi.org/10.29050/harranziraat.697660

Derginin Tarandığı İndeksler

13435  19617   22065  13436  134401344513449 13439 13464  22066   22069  13466 

10749 Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.