Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri

Yıl 2017, Cilt: 58 Sayı: 1, 74 - 80, 23.11.2017
https://doi.org/10.29185/hayuretim.335515

Öz



Kırmızı et, insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra sosyal ve ekonomik fonksiyonları ile ülkelerin gelişmişlik düzeylerini de
ortaya koymaktadır. Türkiye’de hem tüketim, hem de geniş bir üretim alanı yaratması itibariyle kırmızı et sektörü ulusal ekonomi
açısından önemlidir. Bununla birlikte, sektörün geri ve ileri bağlantılarında çözülmesi gereken sorunları mevcuttur. Türkiye’de
canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının sürmesi yapısal çözümler getirecek politikaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. 

Kaynakça

  • Anonim, 2011. “AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi 2011 Kırmızı Et Komisyonu Çalışma Sonuç Raporu”.
  • Anonim, 2013a. “2013 Sektör Raporu”, Et ve Süt Kurumu.
  • Anonim, 2013b. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, “Kırmızı Et Sektör Analizi”, TAIEX-IPARD Toplantısı, Ocak.
  • Anonim, 2014. www.apelasyon.com/Yazi/167-hayvancilik-ve-kirmizi-et-sektörüne-bakis (Erişim Tarihi: 18.04.2017).
  • Anonim, 2017. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Verileri, 2017.
  • Bayraç, H.N.,Çemrek, F., 2011. “AB uyum sürecinde türkiye’de hayvancılık sektörünün yapısal analizi ve geliştirmeye yönelik politikalar”, Ekonomik Yaklaşım Kongreler Dizisi-7, Ankara.
  • Çapraz, İ., 2004. “İstanbul Ticaret Odası Etüt ve Araştırma Şubesi Kırmızı Et Sektör Profili”, İstanbul.
  • Demirkol, C., 2007. “Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Sanayici ve Tüketici Düzeyinde Analizi”, Namık Kemal Üniversitesi FBE Tarım Ekonomisi ABD, Doktora Tezi, Tekirdağ.
  • DPT, 2007. T.C. Kalkınma Bakanlığı, “Dokuzuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara.
  • DPT, 2014. T.C. Kalkınma Bakanlığı, “Onuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara.
  • FAO, 2015. http://faostat.fao.org/ (Erişim Tarihi: 29.11.2015).
  • Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B., 2002. “Türkiye’de Gıda Sanayi, TEKGIDA-İŞ Sendikası”, Semih Ofset, Ankara.
  • Karagöz, H., 2009. “Türkiye’de ve Konya’da hayvancılık sektörü, sektörün sorunları ve çözüm önerileri”, Konya Ticaret Odası, Etüd Araştırma Servisi, Konya.
  • Resmi Gazete, 2011. “Hayvan Satış Yerlerinin Ruhsatlandırılma ve Denetleme Usul ve esasları Hakkında Yönetmelik”, Tarih: 24.12.2011, Sayı: 28152.
  • Resmi Gazete, 2013. “18 Ekim 2012 Tarihli ve 28445 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 4 Ekim 2012 Tarihli ve 2012/3839 Sayılı 2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Eki”, Tarih: 12.01.2013, Sayı: 28526.
  • TGDF, 2015. “Türk Gıda ve İçecek Sektörü 2014 Envanteri” Gıda Hattı Dergisi, Ankara.
  • TGDF, 2016. “Türk Gıda ve İçecek Sektörü 2015 Envanteri” Gıda Hattı Dergisi, Ankara.
  • Tosun, D., Demirbaş, N., 2012. “Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri sanayiinde gıda güvenliği sorunları ve öneriler”, UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 26 Sayı 1, 93-101.
  • TÜİK, 2017a. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanı olan işletmelerin işletme büyüklüğüne göre işletme ve hayvan varlığı dağılımı (Erişim Tarihi:17.04.2017)
  • TÜİK, 2017b. Türkiye canlı hayvan, et ve yenilen sakatat ihracatı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017c. Türkiye canlı hayvan, et ve yenilen sakatat ithalatı, http:// www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017d. Türkiye kırmızı et üretim miktarı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜİK, 2017e. Türkiye tarım alanları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017f. Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜİK, 2017g. Türkiye’de kesilen hayvan sayısı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜKETBİR, 2013. “Kırmızı Et Sektör Analizi”, Tailex-Ipard Toplantısı.

The Current Situation of Red Meat Sector in Turkey and Solution Recommendations

Yıl 2017, Cilt: 58 Sayı: 1, 74 - 80, 23.11.2017
https://doi.org/10.29185/hayuretim.335515

Öz

Red meat also reveals the level of development of countries with its social and economic functions as well as its importance in
human nutrition. The red meat sector is important for the national economy as it creates both consumption and a wide production
area in Turkey. However, the sector has problems that need to be solved in downstream and upstream. The continuation of imports
of live animals and red meat in Turkey reveals the necessity of policies to provide structural solutions. 

Kaynakça

  • Anonim, 2011. “AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi 2011 Kırmızı Et Komisyonu Çalışma Sonuç Raporu”.
  • Anonim, 2013a. “2013 Sektör Raporu”, Et ve Süt Kurumu.
  • Anonim, 2013b. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, “Kırmızı Et Sektör Analizi”, TAIEX-IPARD Toplantısı, Ocak.
  • Anonim, 2014. www.apelasyon.com/Yazi/167-hayvancilik-ve-kirmizi-et-sektörüne-bakis (Erişim Tarihi: 18.04.2017).
  • Anonim, 2017. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Verileri, 2017.
  • Bayraç, H.N.,Çemrek, F., 2011. “AB uyum sürecinde türkiye’de hayvancılık sektörünün yapısal analizi ve geliştirmeye yönelik politikalar”, Ekonomik Yaklaşım Kongreler Dizisi-7, Ankara.
  • Çapraz, İ., 2004. “İstanbul Ticaret Odası Etüt ve Araştırma Şubesi Kırmızı Et Sektör Profili”, İstanbul.
  • Demirkol, C., 2007. “Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Sanayici ve Tüketici Düzeyinde Analizi”, Namık Kemal Üniversitesi FBE Tarım Ekonomisi ABD, Doktora Tezi, Tekirdağ.
  • DPT, 2007. T.C. Kalkınma Bakanlığı, “Dokuzuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara.
  • DPT, 2014. T.C. Kalkınma Bakanlığı, “Onuncu Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara.
  • FAO, 2015. http://faostat.fao.org/ (Erişim Tarihi: 29.11.2015).
  • Güneş, E., Albayrak, M., Gülçubuk, B., 2002. “Türkiye’de Gıda Sanayi, TEKGIDA-İŞ Sendikası”, Semih Ofset, Ankara.
  • Karagöz, H., 2009. “Türkiye’de ve Konya’da hayvancılık sektörü, sektörün sorunları ve çözüm önerileri”, Konya Ticaret Odası, Etüd Araştırma Servisi, Konya.
  • Resmi Gazete, 2011. “Hayvan Satış Yerlerinin Ruhsatlandırılma ve Denetleme Usul ve esasları Hakkında Yönetmelik”, Tarih: 24.12.2011, Sayı: 28152.
  • Resmi Gazete, 2013. “18 Ekim 2012 Tarihli ve 28445 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 4 Ekim 2012 Tarihli ve 2012/3839 Sayılı 2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı Eki”, Tarih: 12.01.2013, Sayı: 28526.
  • TGDF, 2015. “Türk Gıda ve İçecek Sektörü 2014 Envanteri” Gıda Hattı Dergisi, Ankara.
  • TGDF, 2016. “Türk Gıda ve İçecek Sektörü 2015 Envanteri” Gıda Hattı Dergisi, Ankara.
  • Tosun, D., Demirbaş, N., 2012. “Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri sanayiinde gıda güvenliği sorunları ve öneriler”, UÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 26 Sayı 1, 93-101.
  • TÜİK, 2017a. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanı olan işletmelerin işletme büyüklüğüne göre işletme ve hayvan varlığı dağılımı (Erişim Tarihi:17.04.2017)
  • TÜİK, 2017b. Türkiye canlı hayvan, et ve yenilen sakatat ihracatı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017c. Türkiye canlı hayvan, et ve yenilen sakatat ithalatı, http:// www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017d. Türkiye kırmızı et üretim miktarı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜİK, 2017e. Türkiye tarım alanları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 02.04.2017).
  • TÜİK, 2017f. Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜİK, 2017g. Türkiye’de kesilen hayvan sayısı, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 01.04.2017).
  • TÜKETBİR, 2013. “Kırmızı Et Sektör Analizi”, Tailex-Ipard Toplantısı.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Özge Saygın

Nevin Demirbaş

Yayımlanma Tarihi 23 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi 21 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 58 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saygın, Ö., & Demirbaş, N. (2017). Türkiye’de Kırmızı Et Sektörünün Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. Hayvansal Üretim, 58(1), 74-80. https://doi.org/10.29185/hayuretim.335515

Cited By

Chemical composition of meat from different species of animals
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences
https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.3.12


THE MEAT IMPORT IN TURKEY IN THE PERIOD OF 2003-2019
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
https://doi.org/10.30794/pausbed.982603









26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415