Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Climate Change on Sustainable Livestock System

Yıl 2020, Cilt: 61 Sayı: 2, 157 - 167, 29.12.2020
https://doi.org/10.29185/hayuretim.673145

Öz

Climate change is not only the most important problem for the realization of sustainable development, but also an important threat for the future of human beings. Within the scope of animal  production, it will have far-reaching consequences, especially on regions that are vital to the world's nutritional and livelihood sources. While these effects increase the vulnerability of livestock systems, events such as drought may worsen the effects of stresses that may arise. In addition to the impact of climate change on ecosystems, it is inevitable that it creates important problems on the natural resources that form the basis of animal production. Climatology features such as temperature and precipitation models have a major impact on the availability of animals throughout the year on pasture and other resources. On the other hand, animal production activities contribute to greenhouse gas emissions as well as being an important link in the food chain. The world livestock industry is expected to experience a major transformation, supporting high demand for meat and milk, which is likely to double in size in the coming years, especially in developing countries. Animal production contributes to the sustainable lives of millions of people all over the world through the use of worthless lands and the conversion of energy and protein resources that cannot be used by humans to highly nutritious animal sourced foods, reducing environmental pollution by agricultural by-products, earning income and supporting livelihoods. In this study, the effects of climate change on livestock activities and animal production have been tried to be addressed.

Kaynakça

  • Ahumada JA, Lapointe D, Samuel MD. 2004. Modeling the population Dynamics of Culex quinquefasciatus (Diptera: culicidae), along an elevational gradient in Hawaii. Journal of Medical Entomology, 41 (6): 1157–1170.
  • Andeweg K, Reisinger A. 2013. Reducing greenhouse gas emissions from livestock: Best practice and emerging options. Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases. New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre. Armstrong DV. 1994. Heat Stress Interaction with Shade and Cooling. Journal of Dairy Science, 77 (7): 2044-2050.
  • Arthur P, Mol J, Oosterveer P. 2015. Certification of Markets, Markets of Certificates: Tracing Sustainability in Global Agro-Food Value Chains. Sustainability, 7: 12258-12278.
  • Baruch Z, Merida T. 1995. Effects of Drought and Flooding on Root Anatomy in Four Tropical Forage Grasses. International Journal of Plant Sciences, 156 (4): 514-521.
  • Baumgard LH, Rhoads RP. 2012. Chapter 6: Effects of environment on metabolism. In: Collier RJ, Collier JL (eds) Environmental physiology of livestock. Wiley, Inc., Ames, pp 81–100.
  • Beede DK, Collier RJ. 1986. Potential nutritional strategies for intensively managed cattle during thermal stress. Journal Animal Science, 62:543–554.
  • Berkes F, Folke C. 1998. Linking social and ecological systems for resilience and sustainability. Pages: 1-26.
  • Bett B, Kiunga P, Gachohi J, Sindato C, Mbotha D, Robinson T, Lindahl J, Grace D. 2017. Effects of climate change on the occurrence and distribution of livestock diseases. reventive Veterinary Medicine 137, Part B, 119-129.
  • Bharali S, Khan M. 2011. Climate change and its impact on biodiversity; some management options for mitigation in Arunachal Pradesh. Current Science, 101 (7): 855-860.

İklim Değişikliğinin Sürdürülebilir Hayvancılığa Etkileri

Yıl 2020, Cilt: 61 Sayı: 2, 157 - 167, 29.12.2020
https://doi.org/10.29185/hayuretim.673145

Öz

İklim değişikliği sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi karşısındaki en önemli problem olmanın yanında insanoğlunun geleceği için önemli bir tehdit unsurudur. Hayvansal üretim kapsamında özellikle de dünyanın beslenme ve geçim kaynakları noktasında hayati önem taşıyan bölgeler üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olacaktır. Bu etkiler hayvancılık sistemlerinin savunmasızlığını arttırırken, kuraklık gibi olgular ortaya çıkacak streslerin etkilerini daha da kötüleştirebilir. İklim değişikliği ekosistemlere olan etkisinin yanında, hayvansal üretimin dayanağını oluşturan doğal kaynaklar üzerinde de önemli problemler oluşturması kaçınılmazdır. Sıcaklık ve yağış modelleri gibi klimatoloji özellikleri hayvanların yıl boyunca mera ve diğer kaynaklarının kullanılabilirliği üzerinde büyük etkiye sahiptir. Diğer taraftan hayvansal üretim faaliyetleri besin zincirinin önemli bir halkası olmasının yanında sera gazı emisyonlarına da önemli katkıda bulunmaktadır. Dünya hayvancılık sektörünün, özellikle gelişmekte olan ülkelerde önümüzdeki yıllar içinde yaklaşık iki katına çıkması muhtemel olan yüksek et ve süt talebinin desteklendiği büyük bir dönüşüm yaşaması beklenmektedir. Hayvansal üretim, değersiz arazilerin kullanılması ile insanlar tarafından kullanılamayan enerji ve protein kaynaklarının yüksek oranda besleyici hayvansal kaynaklı gıdalara dönüştürülmesi, tarımsal yan ürünlerle çevre kirliliğinin azaltılması, gelir elde edilmesi ve geçim kaynaklarının desteklenmesi yoluyla tüm dünyada milyonlarca insanın sürdürülebilir yaşamına katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma ile iklim değişikliğinin hayvancılık faaliyetleri ve hayvansal üretim üzerindeki etkileri ele alınmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Ahumada JA, Lapointe D, Samuel MD. 2004. Modeling the population Dynamics of Culex quinquefasciatus (Diptera: culicidae), along an elevational gradient in Hawaii. Journal of Medical Entomology, 41 (6): 1157–1170.
  • Andeweg K, Reisinger A. 2013. Reducing greenhouse gas emissions from livestock: Best practice and emerging options. Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases. New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre. Armstrong DV. 1994. Heat Stress Interaction with Shade and Cooling. Journal of Dairy Science, 77 (7): 2044-2050.
  • Arthur P, Mol J, Oosterveer P. 2015. Certification of Markets, Markets of Certificates: Tracing Sustainability in Global Agro-Food Value Chains. Sustainability, 7: 12258-12278.
  • Baruch Z, Merida T. 1995. Effects of Drought and Flooding on Root Anatomy in Four Tropical Forage Grasses. International Journal of Plant Sciences, 156 (4): 514-521.
  • Baumgard LH, Rhoads RP. 2012. Chapter 6: Effects of environment on metabolism. In: Collier RJ, Collier JL (eds) Environmental physiology of livestock. Wiley, Inc., Ames, pp 81–100.
  • Beede DK, Collier RJ. 1986. Potential nutritional strategies for intensively managed cattle during thermal stress. Journal Animal Science, 62:543–554.
  • Berkes F, Folke C. 1998. Linking social and ecological systems for resilience and sustainability. Pages: 1-26.
  • Bett B, Kiunga P, Gachohi J, Sindato C, Mbotha D, Robinson T, Lindahl J, Grace D. 2017. Effects of climate change on the occurrence and distribution of livestock diseases. reventive Veterinary Medicine 137, Part B, 119-129.
  • Bharali S, Khan M. 2011. Climate change and its impact on biodiversity; some management options for mitigation in Arunachal Pradesh. Current Science, 101 (7): 855-860.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Mehmet Koyuncu 0000-0003-0379-7492

Farida Nageye 0000-0001-8049-9216

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 10 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 61 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Koyuncu, M., & Nageye, F. (2020). İklim Değişikliğinin Sürdürülebilir Hayvancılığa Etkileri. Hayvansal Üretim, 61(2), 157-167. https://doi.org/10.29185/hayuretim.673145


26405

Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


26407 26406 26408   26409  26410263992641126412  26413   26414 26415