Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

HİNT İNCİRİ VE KIRSAL KALKINMA

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 4, 272 - 281, 23.12.2020

Öz

Kırsal alanda yoğunlaşan Hint İnciri kolonileri, antik çağlardan modern zamanlara, insanların besin ve sağlık ihtiyaçlarını gidermek üzere protein, yağ ve vitamin gibi bileşenler açısından önemli olup, dünya gıda, kozmetik ve ilaç sanayilerinde Hint İncirinin geniş ve önemli bir pazarı bulunmaktadır. Ülkemiz çoğu tarımsal üründe olduğu gibi yoğun ve önemli miktarda doğal kaynağı barındırmakta olup, bu kaynakları ne yazık ki etkin kullanamamaktadır. Bu tür bir kaynak olarak nitelendirebileceğimiz Hint İnciri, Ülkemiz Akdeniz Coğrafi Bölgesi içerisinde yoğun olarak kendiliğinden yetişmektedir.
Ülkemiz içerisinde Endüstriyel üretiminden söz edemeyeceğimiz Hint İnciri’nin, ana üreticisi yayılım alanına göre Meksika olup, bu ülkeyi sırasıyla Arjantin, Şili, Brezilya, ABD, Güney Afrika, Tunus, Cezayir, Fas ve İtalya takip etmektedir. Ancak İtalya en az miktarda ekim alanına sahip olmasına karşın, Dünya Hint İnciri meyve üretimi ve satış gelirlerinde ilk sırada yer almaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Hint İnciri’nin profesyonel üretimi ile ekonomik açıdan Bölge ve Ülke ekonomimize sağlayacağı faydalara değinerek, kırsal kalkınma ve girişim yazınları açısından potansiyel üretici ve girişimcilere farkındalık sağlamaktır.
Çalışmanın sonucunda, antik uygarlıklardan bu yana önemli bir ürün olarak yerini koruyan Hint İncirinin Ülkemiz ekonomisi için kullanımı konusunda önermeler detaylı bir biçimde yapılarak, Hint İnciri kırsal ve bölgesel kalkınma için öncü bir bitki olarak önerilecektir.

Kaynakça

  • Bravo-Hollis, H. (2002). Pencas de antano. In El Nopal. Artes de México 59: 8–15.
  • Nobel, P.S. (1999). Biología ambiental. In G. Barbera, P. Inglese & E. Pimienta, eds. Agroecología, cultivo y usos del nopal. FAO Plant Production and Protection Paper 132. Rome, s. 37–50.
  • Pimienta, E. (1997). El nopal en México y el mundo. In Cactáceas, suculentas mexicanas. CVS Publicaciones, Mexico.
  • Saert. (1994). Cactus as supplementary food and forage support component of SAERT. Sustainable Agriculture and Environmental Rehabilitation in Tigray. Volume VII prepared by UNDP, ECA/FAO. Regional Government of Tigray and Tigray Development Association.
  • Scheinvar, L. (1999). Taxonomía de las Opuntias utilizadas. In Agroecología, cultivo y usos del nopal. FAO Plant Production and Protection Paper 132. Rome, s. 21–28.
  • Velásquez, E. (1998). El nopal y su historia. Editorial Clío, Mexico.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hamdi Ayyıldız 0000-0001-6280-7182

Adem Erol

Yusuf Nikpeyma

Yayımlanma Tarihi 23 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ayyıldız, H., Erol, A., & Nikpeyma, Y. (2020). HİNT İNCİRİ VE KIRSAL KALKINMA. G.Ü. İslahiye İİBF Uluslararası E-Dergi, 4(4), 272-281.