Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 1, 13 - 23, 24.06.2017

Öz

Bu çalışmada; Saccharomyces cerevisiae ile muamele edilen besin
olarak tüketilen Pyrus communis L. (armut)
ekstraktlarının yağ asidi, vitamin,
fitosterol, flavonoid ve resveratrol içerikleri ve antimikrobiyal aktiviteleri
belirlenerek
kontrol
grubu; armut ve S. cerevisiae ekstraktları ile
karşılaştırmalar yapıldı.



Elde edilen sonuçlara göre; armut ekstraktındaki
toplam yağ asidi, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin değişen seviyelerde
olduğu gözlendi.
S. cerevisiae ile
hazırlanan armut ekstraktındaki toplam yağ asidi düzeylerinin çok belirgin,
vitamin ve fitosterol içeriklerinin;
α-tokoferol de kısmi, D vitamini, δ–tokoferol, ergosterol de çok
anlamlı seviyelerde yükseldiği
,
diğer bileşiklerin azaldığı, flavonoid içeriklerinin ise kateşin ve rutinde çok
belirgin artarken diğer bileşiklerde farklı oranlarda azaldığı saptandı. Çalışmada
armudun yağ asidi ve vitamin ekstraktlarının oldukça belirgin oranlarda
antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü.
S. cerevisiae içeren armut ekstraktlarının ise antimikrobiyal aktiviteleri incelendiğinde, yağ asidi ekstraktlarının Klebsiella pneumoniae FMC 5 dışında ki tüm
mikrorganizmalarda artan seviyelerde antimikrobiyal aktivite gösterirken,
vitamin
ve flavonoid ekstraktlarının bazı mikroorganimalarda etki göstermediği,
bazılarındada az miktarlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptandı.



Sonuç olarak; besin ve lif içeriği
yüksek bir meyve olan armudun, bu çalışmada kullanılan potansiyel probiyotik
olarak kabul edilen
S. cerevisiae gelişimi için hem enerji kaynağı hemde olumlu
yönde etkilerinin olduğu ve armuttan elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen bu maya türünün bitki kaynaklı faydalı bileşiklere
değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı. 

Kaynakça

  • Aydın, S., 1999. The effect of nitrite on enhancement of alpha-amylase synthesis afforded by bacterialhemoglobin in genetically engineeredE. coli. Illinois Institute of Technology, Sikago-USA, 21pp.
  • Alltech Chromatography, 2004. A Grace Company Catolog 600, Alltech. Associates. Inc. U.S., 497 s.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity.LWT-Food Science and Technology, 28:25-30.
  • Ceylan, E., Fung, D.Y.C., 2004. Antimicrobial activity of spices. Journal of Rapid Methods and Automation In Microbiology, 12:1-55.
  • Christie, W.W., 1992. Gas chromatography and lipids. The Oil Pres., Glaskow 302 pp.
  • Collins, C.M., Lyne, P.M., 1987. Mikrobiyological methods. Butter Morths & Co (Publishers) Ltd., London 450 pp.
  • Çelik, L., 2007. Kanatlı hayvanların beslenmesinde verim artışı sağlayıcı ve ürün kalitesini iyleştirici doğal organik etkili maddeler. Yem Magazin, 47:51-55.
  • Çelik, E.E., 2013. Besinsel liflere bağlı biyoaktif maddelerin antioksidan kapasitesi ve rejenerasyon davranışının quencher metoduyla belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 10 s.
  • Çoşkun, T., 2006. Pro-Pre- ve Sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 49:128-148.
  • Dönmez, M., Cankurtaran, M., İlseven, S., Sancak, N., İpekçioğlu, P., Turan, A.R., 2010. Diyet lifleri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri. MYO-OS 2010- Ulusal Meslek Yuksekokulları Öğrenci Sempozyumu, Düzce, 21-22 Ekim, 1-9s.
  • Erecevit, P., Kırbağ, S., Yılmaz, Ö., 2013. Determination of phytochemical characteristics of Zea mays (corn) extracted with Saccharomyces boulardii.Chemistry of Natural Compounds, 49:12-16.
  • Erecevit, P., Kırbağ, S., Zengin, F., 2013. Determination of phytochemical contents of Avena sativa (oat)and its impact on Debaryomyces hansenii.Proceedings of the National Academy of Sciences, India Section B: Biological Sciences, 84:365-371.
  • Eren, Z., Gürol, Y., Sönmezoğlu, M., Eren, H.Ş., Çelik, G., Kantarcı, G., 2014. Probiyotik tedavisinden sonra yaşlı bir hastada gelişen Saccharomyces cerevisiaefungemisi. Mikrobiyoloji Bülteni, 48:351-355.
  • Faller, A.L.K., Fialho, E.,2010. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods.Journal of Food Composition and Analysis, 23(6):561-568.
  • Hara, A., Radin, N.S., 1978. Lipid extraction of tissues with a low toxicity solvent. Analytical Biochemistry, 90:420-426.
  • Hsu, B., Coupar, I.M., Ng. K., 2006. Antioxidant activity of hot water extract from the fruit of the doum palm, Hyphaene thebaica. Food Chemistry, 98:317-328.
  • Jespersen, L., 2003. Occurrence and taxonomic characteristics of strains of Saccharomyces cerevisiae predominant in African indigenous fermented foods and beverages. FEMS Yeast Research, 3:91-200.
  • Kaleli, İ., 2007. Probiyotiklerin etki mekanizması. Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği Dergisi, 21:238-242.
  • Karademir, G., Ünal, Y., 2008. Broilerde kefirin probiyotik amaçla kullanılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 49:47-54.
  • Katsanidis E, Addis P.B., 1999. Novel HPLC analysis of tocopherols and cholesterol in tissue, Free Radical Biology & Medicine, 27:1137-1140.
  • Kaur, R., Arya, V., 2012. Ethnomedicinal and phytochemical perspectives of Pyrus communis Linn.Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(2):14-19.
  • Leontowicz, H., Gorinstein, S., Lojek, A., Leontowicz, M., Ciz, M., Soliva-Fortuny, R., Park, Y., Jung, S.T. Trakhtenberg, S., Martin-Belloso, O., 2002. Comparative content of some bioactive compounds in apples, peaches and pears and their influence on lipids and antioxidant capacity in rats. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13:603-610.
  • Li, X., Wang, T., Zhou, B., Gao, W., Cao, J., Huang, L., 2014. Chemical composition and antioxidant and anti-inflammatory potential of peels and flesh from 10 different pear varieties (Pyrus spp.). Food Chemistry, 152:531-538.
  • Lopez-Cervantes, J,, Sanchez-Machado, D.I., Rios-Vazquez, N.J., 2006. High-performance liquid chromatography method for the simultaneous quantification of retinol, α-tocopherol, and cholesterol in shrimp waste hydrolysate, Journal of Chromatography A, 1105:135-139.
  • Morzouk, M.S., Moustafa, M.M., Mohamed, N.M., 2008. The influence of some probiotics on the growth performance and intestinal microbial flora of O. niloticus. 8 th International Symposium on Tilapia in Aquaculture, Cairo, Egypt, 12-14 October, p 1059-1071.
  • Nehir El, S., 2009. Ürün geliştirmede optimal beslenme yaklaşımı. http://food.ege.edu.tr/RN GEL[1].OPT.BES.YAKLAIMIDERSNOTU.pdf, 17. 02. 2009.
  • Nilufer, D.,Boyacıoğlu, D., 2003. Süt ürünlerinde diyet liflerinin ingrediyent olarak kullanımı. SEYES Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, İzmir, 22-23 Mayıs.
  • Ouwehand, A.C., Seppo, N.P., Salminen, J., 1999. The normal faecal microflora does not affect the adhesion of probiotic bacteria in vitro. FEMS Microbiology Letters, 177:35-38.
  • Özçelik, S., 1992. Gıda mikrobiyolojisi laboratuar kılavuzu. Fırat Üniv. Fen-Edebiyat Fak.Yayın., No:1, Elazığ 85s.
  • Petkou, D., Diamantidis, G., Vasilakakis, M., 2002. Arbutin oxidation by pear (Pyrus communis L.) peroxidases. Plant Science, 162:115-119.
  • Prosky, L., 2000a. When is dietary fiber considered a functional food? Biofactors, 12:289-297.
  • Prosky, L., 2000b. What is dietary fiber? Journal of AOAC International, 83:985-987.
  • Rosa, M., Massilia, R., Melgar, J.M., Belloso, M.O., 2009. Antimicrobial activity of malic acid against Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis and Escherichia coli O157:H7 in apple, pear and melon juices. Food Control, 20:105-112.
  • Rychlinska, I., Gudej, J., 2002. Flavonoids compunds from Pyrus communis L. flowers, Acta Polonica Pharmaceutica-Drug Research, 59:1, 53-56.
  • Salta, J., Martins, A., Santos, R.G., Neng, N.R., Nogueira, J.M.F., Justino, J., Router, A.P., 2010. Phenolic composition and antioxidant activity of Rocha pear and other pear cultivars A comparative study. Journal of Functional Foods, 2:153-157.
  • Sroka, Z., Żbikowska, B., Janicki, K., Franciszek, R., Krzyzanowska, B., Drys, A., 2014. Antimicrobial and antiradical activity of extracts obtained from leaves of three species of the genus pyrus. Microbial Drug Resistance., 20:337-343.
  • Turan, İ., İlter, T., 2007. Kafkas dağlarından Günümüze: Kefir. Güncel Gastroenteroloji Dergisi, 11:65-75.
  • Tvrzicka, E., Vecka, M., Stankova, B., Zak, A., 2002. Analysis of fatty acids in plasma lipoproteins by gas chromatography flame ionisation detection quantitative aspects, Analytica Chimica Acta, 465:337-350.
  • Uylaşer, V., 2004. Boza Mikroflorasını Oluşturan Bazı Mikroorganizmalar ve Probiyotik Etkileri.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, 23-24 Eylül, 428-431.
  • Yağcı, R.V., 2005. Probiyotikler ve Prebiyotikler. Güncel Gastroenteroloji Dergisi, 9:223-225.
  • Yılmaz, M., 2004. Prebiyotik ve Probiyotikler. Güncel Pediatri, 2:142-145.
  • Yücecan, S., 2008. Optimal Beslenme, Klasmat matbaacılık, Ankara, No:726, 13s.
  • Zu, Y., Li, C., Fu, Y., Zhao, C., 2006. Simultaneous determined of catechin, rutin, quercetin, kaempferol and isorhamnetin in the extract of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves by RP-HPLC with DAD. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 41:714-719.

Determination of Phytochemical Characteristics of Pyrus communis L. (Pear) on the Development of Saccharomyces cerevisiaeas Probiotic Yeast

Yıl 2017, Cilt: 3 Sayı: 1, 13 - 23, 24.06.2017

Öz

In this study; fatty acid, vitamin, phytosterol, flavonoid and
resveratrol contents and antimicrobial activities of
Pyrus communis L. (pear) extracts are consumed as food worldwide both by humans and animals that
treated with
S.cerevisiae were determined and compared.

It was detected that total fatty acid levels of pear extracts prepared
with
S.cerevisiae increased at significantly high and phytosterol,vitamin contents; partly
at
α-tokoferol, high levels at D vitamin, δ–tokoferol,
ergosterol
, while decreased at other
compounds.
However, flavonoid contents increased significantly
high at
catechin and rutin but other compounds; decreased at different rates.

In the study, it was noticed that fatty acid, vitamin, extracts of pear had antioxidant and antimicrobial activities at highly significant
rates. When antimicrobial activities of
pear extracts containing S.cerevisiae were
analyzed, it was observed that they had effect at changing rates against all of
the bacteria, yeasts and dermatophyte fungi
except K. pneumoniae, at increasing values of fatty acid extracts, but vitamin and flavonoid extracts demonstrated scarcely
any antimicrobial activity against some of the microorganisms
but have
also showed antimicrobial activity in small quantities.







In conclusion, it was detected that pear which is known as food and dietary fiber source, had both energy source
and positive effects for the development of
S.cerevisiae used in this study which is also accepted as a potential probiotic. It was observed that this yeast type
developing in extracts obtained from pear affected beneficial bioactive
compounds phyto source at changing rates.

Kaynakça

  • Aydın, S., 1999. The effect of nitrite on enhancement of alpha-amylase synthesis afforded by bacterialhemoglobin in genetically engineeredE. coli. Illinois Institute of Technology, Sikago-USA, 21pp.
  • Alltech Chromatography, 2004. A Grace Company Catolog 600, Alltech. Associates. Inc. U.S., 497 s.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity.LWT-Food Science and Technology, 28:25-30.
  • Ceylan, E., Fung, D.Y.C., 2004. Antimicrobial activity of spices. Journal of Rapid Methods and Automation In Microbiology, 12:1-55.
  • Christie, W.W., 1992. Gas chromatography and lipids. The Oil Pres., Glaskow 302 pp.
  • Collins, C.M., Lyne, P.M., 1987. Mikrobiyological methods. Butter Morths & Co (Publishers) Ltd., London 450 pp.
  • Çelik, L., 2007. Kanatlı hayvanların beslenmesinde verim artışı sağlayıcı ve ürün kalitesini iyleştirici doğal organik etkili maddeler. Yem Magazin, 47:51-55.
  • Çelik, E.E., 2013. Besinsel liflere bağlı biyoaktif maddelerin antioksidan kapasitesi ve rejenerasyon davranışının quencher metoduyla belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 10 s.
  • Çoşkun, T., 2006. Pro-Pre- ve Sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 49:128-148.
  • Dönmez, M., Cankurtaran, M., İlseven, S., Sancak, N., İpekçioğlu, P., Turan, A.R., 2010. Diyet lifleri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri. MYO-OS 2010- Ulusal Meslek Yuksekokulları Öğrenci Sempozyumu, Düzce, 21-22 Ekim, 1-9s.
  • Erecevit, P., Kırbağ, S., Yılmaz, Ö., 2013. Determination of phytochemical characteristics of Zea mays (corn) extracted with Saccharomyces boulardii.Chemistry of Natural Compounds, 49:12-16.
  • Erecevit, P., Kırbağ, S., Zengin, F., 2013. Determination of phytochemical contents of Avena sativa (oat)and its impact on Debaryomyces hansenii.Proceedings of the National Academy of Sciences, India Section B: Biological Sciences, 84:365-371.
  • Eren, Z., Gürol, Y., Sönmezoğlu, M., Eren, H.Ş., Çelik, G., Kantarcı, G., 2014. Probiyotik tedavisinden sonra yaşlı bir hastada gelişen Saccharomyces cerevisiaefungemisi. Mikrobiyoloji Bülteni, 48:351-355.
  • Faller, A.L.K., Fialho, E.,2010. Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods.Journal of Food Composition and Analysis, 23(6):561-568.
  • Hara, A., Radin, N.S., 1978. Lipid extraction of tissues with a low toxicity solvent. Analytical Biochemistry, 90:420-426.
  • Hsu, B., Coupar, I.M., Ng. K., 2006. Antioxidant activity of hot water extract from the fruit of the doum palm, Hyphaene thebaica. Food Chemistry, 98:317-328.
  • Jespersen, L., 2003. Occurrence and taxonomic characteristics of strains of Saccharomyces cerevisiae predominant in African indigenous fermented foods and beverages. FEMS Yeast Research, 3:91-200.
  • Kaleli, İ., 2007. Probiyotiklerin etki mekanizması. Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği Dergisi, 21:238-242.
  • Karademir, G., Ünal, Y., 2008. Broilerde kefirin probiyotik amaçla kullanılması. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 49:47-54.
  • Katsanidis E, Addis P.B., 1999. Novel HPLC analysis of tocopherols and cholesterol in tissue, Free Radical Biology & Medicine, 27:1137-1140.
  • Kaur, R., Arya, V., 2012. Ethnomedicinal and phytochemical perspectives of Pyrus communis Linn.Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(2):14-19.
  • Leontowicz, H., Gorinstein, S., Lojek, A., Leontowicz, M., Ciz, M., Soliva-Fortuny, R., Park, Y., Jung, S.T. Trakhtenberg, S., Martin-Belloso, O., 2002. Comparative content of some bioactive compounds in apples, peaches and pears and their influence on lipids and antioxidant capacity in rats. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13:603-610.
  • Li, X., Wang, T., Zhou, B., Gao, W., Cao, J., Huang, L., 2014. Chemical composition and antioxidant and anti-inflammatory potential of peels and flesh from 10 different pear varieties (Pyrus spp.). Food Chemistry, 152:531-538.
  • Lopez-Cervantes, J,, Sanchez-Machado, D.I., Rios-Vazquez, N.J., 2006. High-performance liquid chromatography method for the simultaneous quantification of retinol, α-tocopherol, and cholesterol in shrimp waste hydrolysate, Journal of Chromatography A, 1105:135-139.
  • Morzouk, M.S., Moustafa, M.M., Mohamed, N.M., 2008. The influence of some probiotics on the growth performance and intestinal microbial flora of O. niloticus. 8 th International Symposium on Tilapia in Aquaculture, Cairo, Egypt, 12-14 October, p 1059-1071.
  • Nehir El, S., 2009. Ürün geliştirmede optimal beslenme yaklaşımı. http://food.ege.edu.tr/RN GEL[1].OPT.BES.YAKLAIMIDERSNOTU.pdf, 17. 02. 2009.
  • Nilufer, D.,Boyacıoğlu, D., 2003. Süt ürünlerinde diyet liflerinin ingrediyent olarak kullanımı. SEYES Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, İzmir, 22-23 Mayıs.
  • Ouwehand, A.C., Seppo, N.P., Salminen, J., 1999. The normal faecal microflora does not affect the adhesion of probiotic bacteria in vitro. FEMS Microbiology Letters, 177:35-38.
  • Özçelik, S., 1992. Gıda mikrobiyolojisi laboratuar kılavuzu. Fırat Üniv. Fen-Edebiyat Fak.Yayın., No:1, Elazığ 85s.
  • Petkou, D., Diamantidis, G., Vasilakakis, M., 2002. Arbutin oxidation by pear (Pyrus communis L.) peroxidases. Plant Science, 162:115-119.
  • Prosky, L., 2000a. When is dietary fiber considered a functional food? Biofactors, 12:289-297.
  • Prosky, L., 2000b. What is dietary fiber? Journal of AOAC International, 83:985-987.
  • Rosa, M., Massilia, R., Melgar, J.M., Belloso, M.O., 2009. Antimicrobial activity of malic acid against Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis and Escherichia coli O157:H7 in apple, pear and melon juices. Food Control, 20:105-112.
  • Rychlinska, I., Gudej, J., 2002. Flavonoids compunds from Pyrus communis L. flowers, Acta Polonica Pharmaceutica-Drug Research, 59:1, 53-56.
  • Salta, J., Martins, A., Santos, R.G., Neng, N.R., Nogueira, J.M.F., Justino, J., Router, A.P., 2010. Phenolic composition and antioxidant activity of Rocha pear and other pear cultivars A comparative study. Journal of Functional Foods, 2:153-157.
  • Sroka, Z., Żbikowska, B., Janicki, K., Franciszek, R., Krzyzanowska, B., Drys, A., 2014. Antimicrobial and antiradical activity of extracts obtained from leaves of three species of the genus pyrus. Microbial Drug Resistance., 20:337-343.
  • Turan, İ., İlter, T., 2007. Kafkas dağlarından Günümüze: Kefir. Güncel Gastroenteroloji Dergisi, 11:65-75.
  • Tvrzicka, E., Vecka, M., Stankova, B., Zak, A., 2002. Analysis of fatty acids in plasma lipoproteins by gas chromatography flame ionisation detection quantitative aspects, Analytica Chimica Acta, 465:337-350.
  • Uylaşer, V., 2004. Boza Mikroflorasını Oluşturan Bazı Mikroorganizmalar ve Probiyotik Etkileri.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, 23-24 Eylül, 428-431.
  • Yağcı, R.V., 2005. Probiyotikler ve Prebiyotikler. Güncel Gastroenteroloji Dergisi, 9:223-225.
  • Yılmaz, M., 2004. Prebiyotik ve Probiyotikler. Güncel Pediatri, 2:142-145.
  • Yücecan, S., 2008. Optimal Beslenme, Klasmat matbaacılık, Ankara, No:726, 13s.
  • Zu, Y., Li, C., Fu, Y., Zhao, C., 2006. Simultaneous determined of catechin, rutin, quercetin, kaempferol and isorhamnetin in the extract of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves by RP-HPLC with DAD. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 41:714-719.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Pınar Erecevit

Sevda Kırbağ

Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 27 Aralık 2016
Kabul Tarihi 3 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erecevit, P., & Kırbağ, S. (2017). Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(1), 13-23.
AMA Erecevit P, Kırbağ S. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences. Haziran 2017;3(1):13-23.
Chicago Erecevit, Pınar, ve Sevda Kırbağ. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3, sy. 1 (Haziran 2017): 13-23.
EndNote Erecevit P, Kırbağ S (01 Haziran 2017) Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences 3 1 13–23.
IEEE P. Erecevit ve S. Kırbağ, “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”, International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 1, ss. 13–23, 2017.
ISNAD Erecevit, Pınar - Kırbağ, Sevda. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3/1 (Haziran 2017), 13-23.
JAMA Erecevit P, Kırbağ S. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3:13–23.
MLA Erecevit, Pınar ve Sevda Kırbağ. “Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus Communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri”. International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 1, 2017, ss. 13-23.
Vancouver Erecevit P, Kırbağ S. Probiyotik Maya Olarak Saccharomyces cerevisiae’nın Gelişimi Üzerine Pyrus communis L.’nin (Armut) Bazı Fitokimyasal Etkileri. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3(1):13-2.

154501544915448154471544615445