Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Ozone and Fungicide Treatments on the Fruit Quality Changes of Pomegranate during Cold Storage

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 4, 1841 - 1850, 01.12.2019

Öz

In the study, the effects of ozone and fungicide treatments on the fruit quality of Hicaznar pomegranate during storage were investigated. Fruit harvested at optimum harvest time transported to laboratory, immediately and divided into three groups. Non-treated first group was used as control group. Second group was exposed to ozone gas (4 ppm) by ozone generator in a gas-tight cabinet for 6 h. Last group was dipped into fungicide (0.9 % prochloraz) solution for 10 seconds. After treatments, pomegranates were placed in modified atmosphere package (MAP) and stored at 6°C and 90±5% relative humidity for 5 months. Weight loss (%), soluble solid content (%), titratable acidity (g 100mL-1), respiration rate (mLCO2 kg-1h-1), gas composition in package (%), fruit skin color and sensory evaluation were determined initially and at one month intervals. Ozone and fungicide treatments gave the best results in terms of sensory evaluations compared to control group. Fungicide treatment was significantly reduced the weight loss and respiration rate of pomegranates. As a result, ozone and prochloraz treatments were effective to prolong the storage life and maintain the post-harvest quality of Hicaznar pomegranate.

Kaynakça

  • Artes F, Tudela JA, Gil MI, 1998. Improving the Keeping Quality of Pomegranate Fruit by Intermittent Warming. European Food Research and Technology, 207: 316-321.
  • Artes F, Tudela JA, Villaescusa R, 2000b. Thermal Postharvest Treatments for Improving Pomegranate Quality and Shelf Life. Postharvest Biology and Technology, 18: 245-251.
  • Artes F, Villaescusa R, Tudela JA, 2000a. Modified Atmosphere Packaging of Pomegranate. Journal of Food Science, 65 (7): 1112-1116.
  • Asgar A, Mei K, Charles FF, 2014. Effect of Ozone Pre-conditioning on Quality and Antioxidant Capacity of Papaya Fruit During Ambient Storage. Food Chemistry, 142: 19-26.
  • Bayram E, 2007. Değişik Ambalaj Tiplerinde Hicaznar Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bayram E, Dundar O, Ozkaya O, 2010. Effect of Different Packaging Types on the Cold Storage of ‘Hicaznar’ Pomegranate Fruits (Second Year). Acta Horticulturae, 876: 1997‐2000.
  • Bolel, 2017. Ozon Uygulanmış Narın Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bülüç, O. 2019. Farklı Dozlarda Ozon Uygulanan Narların Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Elyatem SM, Kader AA, 1984. Post-Harvest Physiology and Storage Behaviour of Pomegranate Fruits. Scientia Horticulturae, 24 (1984): 287-298.
  • Erbaş D, Koyuncu MA, 2016. 1-Metilsiklopropen Uygulamasının Angeleno Erik Çeşidinin Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53 (1): 43-50.
  • Erkan M, Pekmezci M, 1997. Meyvelerde Solunum ve Solunuma Etki Eden Faktörler. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 10: 261-273.
  • Graham DM, 1997. Use of Ozone for Food Processing, Food Technology, 51: 72–75.
  • Karaçalı İ, 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, İzmir-Türkiye.
  • Kirpi N, 2010. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Kirpi N, Dündar Ö, 2011. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26 (3): 195-204.
  • Manolopoulou H, Mallidis C, 1999. Storage and Processing of Apricots. Acta Horticulturae, 488: 567-576.
  • Nanda S, Sudhakar RDV, Krishnamurthy S, 2001. Effects of Shrink Film Wrapping and Storage Temperature on the Shelf life and Quality of Pomegranate Fruits cv. Ganesh. Postharvest Biology and Technology, 22 (1): 61–69.
  • Nerya O, Gizis A, Tsvilling A, Gemarasni D, Sharabi-Nov A, Ben-Arie R, 2006. Controlled Atmosphere Storage of Pomegranate. Acta Horticulturae, 712: 655-660.
  • Oğuz Hİ, Şen F, Eroğlu D, 2014. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Farklı Lokasyonlarda Yetiştirilen Katırbaşı Nar (Punica granatum L.) Çeşidinin Depolanma Süresince Bazı Fiziksel ve Biyokimyasal İçeriklerindeki Değişimlerin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (3): 309-316.
  • Onur C, Pekmezci M, Tibet H, Erkan M, Gözlekçi Ş, 1995. Nar (Punica granatum L.) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 03-06 Ekim 1995, Adana, s: 389-393.
  • Öz AT, Kafkas E, Zarifikhosrofhahi M, Şahin T, 2015. Hicaznar Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Muhafaza Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3 (5): 235-241.
  • Selçuk N, 2012. Farklı Asitlik Seviyelerinde Narlarda Sıcak Su ve Modifiye Atmosferde Paketleme Uygulamalarının Antioksidan Bileşikler ve Muhafaza Üzerine Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Selçuk N, Erkan M, 2013. Modifiye Atmosferde Muhafazanın ‘Canernar-1’ Narlarının Antioksidan Aktivitesi ve Derim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (2): 81-87.
  • Sharma RR, Demirci A, Beuchat LR, Fett WF, 2003. Application of Ozone for Inactivation of Escherichia coli O157:H7 on Inoculated Alfalfa sprouts. Journal of Food Processing and Preservation, 27: 51–64.
  • Şahin A, Yazıcı K, 2007. Nar Yetiştiriciliği. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Eğitim Serisi 51, Ankara-Türkiye.
  • Şen E, Eroğul D, 2012. Adıyaman İlinde Yetiştirilen Hicaznar Nar Çeşidinin Depolama Süresince Kalite Değişiminin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 103-111.
  • TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitki Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. (Erişim Tarihi: 09.04.2019).
  • Üner K, 2018. Derim Sonrası Ozon ve Salisilik Asit Uygulamalarının Maydanozun Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Veraverbeke EA, Verboren P, Oostveldt PV, Nicolai B, 2003. Prediction of Mositure Loss Across the Cuticle of Apple (Malus sylvestris subsp. Mitis (Wallr)) During Storage Part 1. Model Development and Determination of Diffusion Coefficients. Postharvest Biology and Technology, 30: 75–78.
  • Waskar DP, Khedkar RM, Garande VK, 1999. Effect of Post-Harvest Treatments on Shelf Life and Quality of pomegranate in Evaporative Cool Chamber and Ambient Conditions. Journal of Food Sciences and Technologies, 36 (2):144-117.
  • Yazıcı K, Karaşahin I, Şahin G, Erkan M, Kaynak L, 2005. Kaolin Uygulamaları ile Modifiye Atmosfer (MA) Koşullarının Nar Muhafazası Üzerine Etkileri. III. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül 2005, Hatay, s. 60-65.

Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 4, 1841 - 1850, 01.12.2019

Öz

Çalışmada, ozon ve fungusit uygulamalarının Hicaznar nar çeşidinde soğukta depolama boyunca meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Optimum dönemde derilen meyveler zaman kaybetmeden laboratuvara getirilmiş ve üç gruba ayrılmıştır. Üzerinde hiçbir uygulama yapılmayan ilk grup kontrol meyveleri olarak kullanılmıştır. İkinci grup meyvelere bir ozon jeneratörü vasıtasıyla hava sızdırmaz bir kabin içerisinde 6 saat boyunca 4 ppm ozon uygulanmıştır. Son grup örnekler ticari uygulamalarda olduğu gibi fungusit (%0.9’luk prokloraz) çözeltisine 10 sn süreyle daldırılmıştır. Uygulamalardan sonra, meyveler modifiye atmosferli poşetler içinde 6°C ve %90±5 oransal nem koşullarında 5 ay boyunca depolanmıştır. Başlangıçta ve birer aylık aralıklar ile ağırlık kaybı (%), suda çözünebilir kuru madde (%), titre edilebilir asitlik (g 100mL-1), solunum hızı (mL.CO2 kg-1s-1), poşet içi gaz kompozisyonu (%), meyve kabuk rengi ve duyusal değerlendirme analizleri yapılmıştır. Duyusal değerlendirme sonuçları dikkate alındığında, ozon ve fungusit uygulamalarından kontrol grubuna kıyasla daha iyi sonuçlar alınmıştır. Fungusit uygulamasının narların ağırlık kaybı ve solunum hızı üzerine etkisi istatistik olarak önemli olmuştur. Sonuç olarak, fungusit ve ozon uygulamaları Hicaznar çeşidi meyvelerinin soğukta depolanma süresinin uzatılması ve derim sonrası kalitesinin korunmasında etkili olmuştur.

Kaynakça

  • Artes F, Tudela JA, Gil MI, 1998. Improving the Keeping Quality of Pomegranate Fruit by Intermittent Warming. European Food Research and Technology, 207: 316-321.
  • Artes F, Tudela JA, Villaescusa R, 2000b. Thermal Postharvest Treatments for Improving Pomegranate Quality and Shelf Life. Postharvest Biology and Technology, 18: 245-251.
  • Artes F, Villaescusa R, Tudela JA, 2000a. Modified Atmosphere Packaging of Pomegranate. Journal of Food Science, 65 (7): 1112-1116.
  • Asgar A, Mei K, Charles FF, 2014. Effect of Ozone Pre-conditioning on Quality and Antioxidant Capacity of Papaya Fruit During Ambient Storage. Food Chemistry, 142: 19-26.
  • Bayram E, 2007. Değişik Ambalaj Tiplerinde Hicaznar Çeşidinin Soğukta Muhafazası Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bayram E, Dundar O, Ozkaya O, 2010. Effect of Different Packaging Types on the Cold Storage of ‘Hicaznar’ Pomegranate Fruits (Second Year). Acta Horticulturae, 876: 1997‐2000.
  • Bolel, 2017. Ozon Uygulanmış Narın Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bülüç, O. 2019. Farklı Dozlarda Ozon Uygulanan Narların Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Ensitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Elyatem SM, Kader AA, 1984. Post-Harvest Physiology and Storage Behaviour of Pomegranate Fruits. Scientia Horticulturae, 24 (1984): 287-298.
  • Erbaş D, Koyuncu MA, 2016. 1-Metilsiklopropen Uygulamasının Angeleno Erik Çeşidinin Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53 (1): 43-50.
  • Erkan M, Pekmezci M, 1997. Meyvelerde Solunum ve Solunuma Etki Eden Faktörler. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 10: 261-273.
  • Graham DM, 1997. Use of Ozone for Food Processing, Food Technology, 51: 72–75.
  • Karaçalı İ, 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, İzmir-Türkiye.
  • Kirpi N, 2010. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Kirpi N, Dündar Ö, 2011. Derim Sonrası Sıcak Su Uygulamasının Hicaznar Çeşidinde Muhafaza Kalitesi Üzerine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26 (3): 195-204.
  • Manolopoulou H, Mallidis C, 1999. Storage and Processing of Apricots. Acta Horticulturae, 488: 567-576.
  • Nanda S, Sudhakar RDV, Krishnamurthy S, 2001. Effects of Shrink Film Wrapping and Storage Temperature on the Shelf life and Quality of Pomegranate Fruits cv. Ganesh. Postharvest Biology and Technology, 22 (1): 61–69.
  • Nerya O, Gizis A, Tsvilling A, Gemarasni D, Sharabi-Nov A, Ben-Arie R, 2006. Controlled Atmosphere Storage of Pomegranate. Acta Horticulturae, 712: 655-660.
  • Oğuz Hİ, Şen F, Eroğlu D, 2014. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Farklı Lokasyonlarda Yetiştirilen Katırbaşı Nar (Punica granatum L.) Çeşidinin Depolanma Süresince Bazı Fiziksel ve Biyokimyasal İçeriklerindeki Değişimlerin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24 (3): 309-316.
  • Onur C, Pekmezci M, Tibet H, Erkan M, Gözlekçi Ş, 1995. Nar (Punica granatum L.) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 03-06 Ekim 1995, Adana, s: 389-393.
  • Öz AT, Kafkas E, Zarifikhosrofhahi M, Şahin T, 2015. Hicaznar Çeşidinde Farklı Uygulamaların Soğukta Muhafaza Süresince Fitokimyasal ve Uçucu Aroma Bileşimine Etkileri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3 (5): 235-241.
  • Selçuk N, 2012. Farklı Asitlik Seviyelerinde Narlarda Sıcak Su ve Modifiye Atmosferde Paketleme Uygulamalarının Antioksidan Bileşikler ve Muhafaza Üzerine Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmış).
  • Selçuk N, Erkan M, 2013. Modifiye Atmosferde Muhafazanın ‘Canernar-1’ Narlarının Antioksidan Aktivitesi ve Derim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (2): 81-87.
  • Sharma RR, Demirci A, Beuchat LR, Fett WF, 2003. Application of Ozone for Inactivation of Escherichia coli O157:H7 on Inoculated Alfalfa sprouts. Journal of Food Processing and Preservation, 27: 51–64.
  • Şahin A, Yazıcı K, 2007. Nar Yetiştiriciliği. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Eğitim Serisi 51, Ankara-Türkiye.
  • Şen E, Eroğul D, 2012. Adıyaman İlinde Yetiştirilen Hicaznar Nar Çeşidinin Depolama Süresince Kalite Değişiminin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 103-111.
  • TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitki Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. (Erişim Tarihi: 09.04.2019).
  • Üner K, 2018. Derim Sonrası Ozon ve Salisilik Asit Uygulamalarının Maydanozun Depolanma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Veraverbeke EA, Verboren P, Oostveldt PV, Nicolai B, 2003. Prediction of Mositure Loss Across the Cuticle of Apple (Malus sylvestris subsp. Mitis (Wallr)) During Storage Part 1. Model Development and Determination of Diffusion Coefficients. Postharvest Biology and Technology, 30: 75–78.
  • Waskar DP, Khedkar RM, Garande VK, 1999. Effect of Post-Harvest Treatments on Shelf Life and Quality of pomegranate in Evaporative Cool Chamber and Ambient Conditions. Journal of Food Sciences and Technologies, 36 (2):144-117.
  • Yazıcı K, Karaşahin I, Şahin G, Erkan M, Kaynak L, 2005. Kaolin Uygulamaları ile Modifiye Atmosfer (MA) Koşullarının Nar Muhafazası Üzerine Etkileri. III. Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül 2005, Hatay, s. 60-65.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Hakan Bolel Bu kişi benim 0000-0002-3328-6370

Mehmet Ali Koyuncu 0000-0003-4449-6709

Derya Erbaş 0000-0001-5675-3907

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 10 Nisan 2019
Kabul Tarihi 4 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Bolel, H., Koyuncu, M. A., & Erbaş, D. (2019). Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 9(4), 1841-1850.
AMA Bolel H, Koyuncu MA, Erbaş D. Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Aralık 2019;9(4):1841-1850.
Chicago Bolel, Hakan, Mehmet Ali Koyuncu, ve Derya Erbaş. “Ozon Ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 9, sy. 4 (Aralık 2019): 1841-50.
EndNote Bolel H, Koyuncu MA, Erbaş D (01 Aralık 2019) Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 9 4 1841–1850.
IEEE H. Bolel, M. A. Koyuncu, ve D. Erbaş, “Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 9, sy. 4, ss. 1841–1850, 2019.
ISNAD Bolel, Hakan vd. “Ozon Ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 9/4 (Aralık 2019), 1841-1850.
JAMA Bolel H, Koyuncu MA, Erbaş D. Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9:1841–1850.
MLA Bolel, Hakan vd. “Ozon Ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 9, sy. 4, 2019, ss. 1841-50.
Vancouver Bolel H, Koyuncu MA, Erbaş D. Ozon ve Fungusit Uygulamalarının Narda Soğukta Depolama Boyunca Meyve Kalitesi Değişimi Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9(4):1841-50.