Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 3, 2446 - 2455, 01.09.2021
https://doi.org/10.21597/jist.929127

Öz

Araştırmanın materyalini, arpanın farklı işlenmiş formları (öğütülmüş, flake ve ezme) oluşturmuştur. Yem örnekleri 4 °C, 22 °C ve 32 °C sıcaklıkta 90 gün depolanmıştır. Araştırma süresince yem örneklerinde kimyasal, mikrobiyolojik ve mikroskopik analizler yürütülmüştür. Araştırma sonucunda yemlerin kuru madde
(KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), ham selüloz (HS) ve nişasta değeri üzerinde yemin
depolama süresi, depolama sıcaklığı ve yemin formunun istatistiki olarak önemli olduğu tespit edilmiştir
(P<0.001). Yemlerin mikrobiyal kompozisyonu üzerinde yemin formu etkili olmuş, en az etkilenme flake
formundaki yemlerde tespit edilmiştir. Çalışmada 4 oC de ve 22 oC depolanan yemlerin maya ve enterobakteri içerikleri süreye bağlı olarak artmıştır (P<0.001). Çalışma kapsamında mikroskopla yapılan ölçümlerde küflerin tespiti mümkün olmamıştır. Bu açıdan stereo mikroskobun özellikle depolama süresi uzun olan çalışmalarda kullanılabileceğini söyleyebiliriz.

Kaynakça

  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M, 2002. Silaj Mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Beal JD, Niven SJ, Brooks PH, Gill BP, 2005. Variation in short chain fatty acids and ethanol concentration resulting from the natural fermentation of wheat and barley for inclusion in liquid diets for pigs. J. Sci. Food Agric. 85, 433–440.
  • Brooks PH, Beal, JD, Niven, SJ, 2001. Liquid feeding of pigs: potential for reducing environmental impact and for improving productivity and food safety. Rec. Adv. Anim. Nutr. Aust. 13, 49–63.
  • Campling RC, 1991. Processing cereal grains for cattle—a review. Livestock Production Science, 28: 223-234.
  • Hellevang K, 2014. Tahıl kalitesini korumada tahıl depolama uygulamaları. Değirmenci Dergisi, sayı 55: 2014 Temmuz.
  • Khajarern J, Khajarern S, 2008. Yem Mikroskopisi ve Kalite Kontrol El Kitabı. Üçüncü basım, Çeviri: Çoşkun, B. ve S. Ü. Çizmeci.
  • Kruma Z, Galoburda R, Tomsone L, Gramatina I, Senhofa S, Straumite E, Klava D, Kince T, Cinkmanis I, Zagorska J, Kunkulberga D, 2018. Changes in the nutritional value of breakfast cereals containing germinated spring grain flakes during storage. Agronomy Research 16 (S2), 1405 1416.
  • Kurtzman CP, Fell JW, 1998. The Yeast, A Taxonomic Study. Elsevier Science B.V., Amsterdam, The Netherlands.
  • Laohabanjong R, Tantikitti C, Benjakul S, 2007. Lipid oxidation of fish meal stored under different storage conditions. Songklanakarin J. Sci. Technol., 29(2): 501-514.
  • Lardy G, 2018. Feeding corn to beef cattle. https://www.ag.ndsu.edu/publications/livestock/feedi ng-corn-to-beef-cattle. Erişim tarihi: Nisan, 2021.
  • Mathison GW, 1996. Effects of processing on the utilization of grain by cattle. Animal Feed Science and Technology, 58: 113-125.
  • Muruza H, Çelik C, 2020. Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 35 (2020) ISSN: 1308-8750 (Print) 1308-8769 (Online) doi: 10.7161/ omuanajas.673760.
  • Naumann C, Bassler R, 1993. Die Chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFA-Methodenbuch, Band III. 3. Erg., Verlag Naumann, Melsungen.
  • Owens FN, Secrist DS, Hill WJ, Gill DR, 1997. The effect of grain source and grain processing on performance of feedlot cattle: A review. Journal of Animal Science, 75:868-879.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF, 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Soysal Mİ, 1998. Biyometrinin Prensipleri (istatistik I ve II Ders Notları). Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, T.U. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
  • Şamlı HE, Onarbay ON, 2011. Farklı Depolama Şartlarının Bazı Protein Kaynaklı Yem Hammaddelerinin Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3): 40-45.
  • Toland PC, 1976. The digestibility of wheat, barley or oat grain fed either whole or rolled at restricted levels with hay to steers. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry, 16:71-75.
  • Yu P, Huber JT, Santos FA, Simas JM, Theurer CB, 1998. Effects of ground, steam-flaked, and steamrolled corn grains on performance of lactating cows. Journal of Dairy Science, 81(3):777-783.
  • Zhang YQ, He DCh, Meng QX, 2010. Effect of a mixture of steam-flaked corn and soybeans on health, growth, and selected blood metabolism of Holstein calves. Journal of Dairy Science, 93(5):2271-2279.
  • Zinn RA, Ownes FN, Ware RA, 2002. Flaking corn: Processing mechanics, quality standards, and impacts on energy availability and performance of feedlot cattle. Journal of Animal Science, 80:1145-1156.

The Effects of Different Feed Processing Technology on Chemical, Microbiological and Microscopic Features on Barley (Hordeum vulgare L.)

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 3, 2446 - 2455, 01.09.2021
https://doi.org/10.21597/jist.929127

Öz

Different forms of processed barley (ground, flake and crushed) formed the material of the study.
Feed samples were stored at 4 °C, 22 °C and 32 °C for 90 days. During the research, chemical, microbiological
and microscopic analyzes were carried out on feed samples. As a result of the research, it was determined that feed storage time, storage temperature and feed form were statistically significant on the dry matter (DM), crude protein (CP), eter extract (EE), crude ash (CA), crude fiber (CF) and starch values of feeds (P <0.001). Feed form had an effect on the microbial composition of feeds and the least affected feed was detected in flake form. In the study, the yeast and entobacteria contents of feeds stored at 4 oC and 22 oC increased depending on the time (P <0.001). Within the scope of the study, it was not possible to detect molds in the measurements made with a microscope. In this respect, we can say that the stereo microscope can be used especially in studies with long storage times.

Kaynakça

  • Akyıldız AR, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M, 2002. Silaj Mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Beal JD, Niven SJ, Brooks PH, Gill BP, 2005. Variation in short chain fatty acids and ethanol concentration resulting from the natural fermentation of wheat and barley for inclusion in liquid diets for pigs. J. Sci. Food Agric. 85, 433–440.
  • Brooks PH, Beal, JD, Niven, SJ, 2001. Liquid feeding of pigs: potential for reducing environmental impact and for improving productivity and food safety. Rec. Adv. Anim. Nutr. Aust. 13, 49–63.
  • Campling RC, 1991. Processing cereal grains for cattle—a review. Livestock Production Science, 28: 223-234.
  • Hellevang K, 2014. Tahıl kalitesini korumada tahıl depolama uygulamaları. Değirmenci Dergisi, sayı 55: 2014 Temmuz.
  • Khajarern J, Khajarern S, 2008. Yem Mikroskopisi ve Kalite Kontrol El Kitabı. Üçüncü basım, Çeviri: Çoşkun, B. ve S. Ü. Çizmeci.
  • Kruma Z, Galoburda R, Tomsone L, Gramatina I, Senhofa S, Straumite E, Klava D, Kince T, Cinkmanis I, Zagorska J, Kunkulberga D, 2018. Changes in the nutritional value of breakfast cereals containing germinated spring grain flakes during storage. Agronomy Research 16 (S2), 1405 1416.
  • Kurtzman CP, Fell JW, 1998. The Yeast, A Taxonomic Study. Elsevier Science B.V., Amsterdam, The Netherlands.
  • Laohabanjong R, Tantikitti C, Benjakul S, 2007. Lipid oxidation of fish meal stored under different storage conditions. Songklanakarin J. Sci. Technol., 29(2): 501-514.
  • Lardy G, 2018. Feeding corn to beef cattle. https://www.ag.ndsu.edu/publications/livestock/feedi ng-corn-to-beef-cattle. Erişim tarihi: Nisan, 2021.
  • Mathison GW, 1996. Effects of processing on the utilization of grain by cattle. Animal Feed Science and Technology, 58: 113-125.
  • Muruza H, Çelik C, 2020. Bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirilebilirliği, besin maddeleri içerikleri ve enerji değerlerinin karşılaştırılması. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 35 (2020) ISSN: 1308-8750 (Print) 1308-8769 (Online) doi: 10.7161/ omuanajas.673760.
  • Naumann C, Bassler R, 1993. Die Chemische Untersuchung von Futtermitteln. VDLUFA-Methodenbuch, Band III. 3. Erg., Verlag Naumann, Melsungen.
  • Owens FN, Secrist DS, Hill WJ, Gill DR, 1997. The effect of grain source and grain processing on performance of feedlot cattle: A review. Journal of Animal Science, 75:868-879.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF, 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Soysal Mİ, 1998. Biyometrinin Prensipleri (istatistik I ve II Ders Notları). Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, T.U. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Tekirdağ.
  • Şamlı HE, Onarbay ON, 2011. Farklı Depolama Şartlarının Bazı Protein Kaynaklı Yem Hammaddelerinin Özellikleri Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3): 40-45.
  • Toland PC, 1976. The digestibility of wheat, barley or oat grain fed either whole or rolled at restricted levels with hay to steers. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry, 16:71-75.
  • Yu P, Huber JT, Santos FA, Simas JM, Theurer CB, 1998. Effects of ground, steam-flaked, and steamrolled corn grains on performance of lactating cows. Journal of Dairy Science, 81(3):777-783.
  • Zhang YQ, He DCh, Meng QX, 2010. Effect of a mixture of steam-flaked corn and soybeans on health, growth, and selected blood metabolism of Holstein calves. Journal of Dairy Science, 93(5):2271-2279.
  • Zinn RA, Ownes FN, Ware RA, 2002. Flaking corn: Processing mechanics, quality standards, and impacts on energy availability and performance of feedlot cattle. Journal of Animal Science, 80:1145-1156.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Zootekni / Animal Science
Yazarlar

Fisun Koc 0000-0002-5978-9232

H.ersin Şamlı 0000-0002-5462-8384

Levend Coşkuntuna 0000-0001-7137-4198

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2021
Kabul Tarihi 15 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koc, F., Şamlı, H., & Coşkuntuna, L. (2021). Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 11(3), 2446-2455. https://doi.org/10.21597/jist.929127
AMA Koc F, Şamlı H, Coşkuntuna L. Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Eylül 2021;11(3):2446-2455. doi:10.21597/jist.929127
Chicago Koc, Fisun, H.ersin Şamlı, ve Levend Coşkuntuna. “Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum Vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik Ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 11, sy. 3 (Eylül 2021): 2446-55. https://doi.org/10.21597/jist.929127.
EndNote Koc F, Şamlı H, Coşkuntuna L (01 Eylül 2021) Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 11 3 2446–2455.
IEEE F. Koc, H. Şamlı, ve L. Coşkuntuna, “Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 11, sy. 3, ss. 2446–2455, 2021, doi: 10.21597/jist.929127.
ISNAD Koc, Fisun vd. “Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum Vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik Ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 11/3 (Eylül 2021), 2446-2455. https://doi.org/10.21597/jist.929127.
JAMA Koc F, Şamlı H, Coşkuntuna L. Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11:2446–2455.
MLA Koc, Fisun vd. “Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum Vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik Ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 11, sy. 3, 2021, ss. 2446-55, doi:10.21597/jist.929127.
Vancouver Koc F, Şamlı H, Coşkuntuna L. Farklı Yem İşleme Teknolojilerinin Arpanın (Hordeum vulgare L.) Kimyasal, Mikrobiyolojik ve Mikroskopik Özellikleri Üzerine Etkileri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2021;11(3):2446-55.