Bu çalışmada, “İleri Islah Programlarında Değerlendirmek Üzere Karpuz Gen Havuzundaki
Elit Saf Hatların Hasat Sonrası Biyoaktif Özelliklerinin Karakterizasyonu” projesinden elde edilen
veriler sonucunda seçilen 30 adet karpuz hattı 2016 yılında melezlenmiş ve hibrit tohumları
çıkarılmıştır. Bu hibrit tohumlar 2017 ve 2018 yıllarında açık araziye dikilmiş ve temmuz ayında
hasatları yapılmıştır. 2017 yılında çeşitler arasında L, a, b, C*, titre edilebilir asitlik ve pH değerleri
açısından farklar istatistiki olarak önemsiz bulunurken, ho değeri önemli bulunmuştur. 2018 yılında ise
L, a, b, C*, ho, ve pH değerleri önemli bulunmuştur. Toplam karotenoid, likopen ve β-karoten
değerleri açısından 2017 yılında hepsi önemli bulunurken, 2018 yılında ise sadece β-karoten değerleri
açısından önemli bulunmuştur. Hibritlerin 2017 ve 2018 yıllarındaki askorbik asit, toplam fenol,
antioksidant aktivite, citrullin, pektin metilesteraz, kitinaz, fruktoz, glikoz, sakkaroz ve suda
çözünebilir kuru madde değerleri açısından her iki yılda da önemli bulunmuştur.
Karpuz biyoaktif özellikler hibrit likopen karetenoid antioksidant
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/BBAD/16/A09/P04/04
Bu çalışma, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM/BBAD/16/A09/P04/04 proje numarası ile desteklenmiştir.
In this study, 30 watermelon lines which were selected as a result of the data obtained
from the “Characterization of Post-Harvest Bioactive Properties of Watermelon Gene Pure Lines in
Advanced Breeding Programs” project were hybridized and hybrid seeds were obtained in 2016.
These hybrid seeds were planted in an open field in 2017 and 2018 and harvested in July. In 2017, the
values of L, a, b, C *, titratable acidity and pH values were found to be statistically insignificant while
the value of ho was found to be significant. In 2018, L, a, b, C *, ho, and pH values were found to be
significant. Total carotenoid, lycopene and β-carotene values were found to be important in 2017,
whereas in 2018, only β-carotene values were found to be significant. Ascorbic acid, total phenol,
antioxidant activity, citrullin, pectin methylesterase, chitinase, fructose, glucose, sucrose and total
soluble solid values of hybrids in 2017 and 2018 were found to be significant in both years.
Watermelon bioactive characteristics hybrid lycopene carotenoids antioxidants
TAGEM/BBAD/16/A09/P04/04
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/BBAD/16/A09/P04/04 |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: özel sayı |