BibTex RIS Kaynak Göster

Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Öz

Bu çalışma, Çanakkale ili domates ekim alanlarında canavarotunun (Orobanche ramosa) bulaşma oranı ve doğal düşmanı Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Dipt.; Agromyzidae)’nın popülasyon yoğunluğunu belirlemek için 2013-2014 yıllarında yürütülmüştür. Çanakkale ili domates ekim alanlarının % 58’nin canavarotu ile bulaşık olduğu ve bu örneklerden %1-13.6 arasında değişen oranlarda P. orobanciha tespit edilmiştir. Farklı tarihlerde ekilen farklı domates çeşitlerini içeren 10 domates parselinde haftalık sayımlarla canavarotunun bitki yoğunluğu ile P. orabanchia arasındaki ilişki incelenmiştir. Canavarotunun ekim tarihlerinden bağımsız olarak 4 Temmuz tarihinden itibaren görüldüğü, kültüre alınan sürgünlerde 15 Ağustos tarihinden itibaren  P. orobanchia erginlerinin çıktığı tespit edilmiştir. Ergin çıkışı eylül ayı boyunca hasat sonuna kadar devam etmiştir. En yüksek P. orobanchia  ergin sayısı 25 Mayıs’ta dikilen Rio Grande çeşidinde(%34) elde edilmiştir. Canavarotu bitki yoğunluğu ile  P. orobanchia  ergin sayısı arasında bir doğrusal bir ilişki ortaya çıkmamıştır.  

Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 1, 0 - 0, 14.02.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Özpınar

Yayımlanma Tarihi 14 Şubat 2017
Gönderilme Tarihi 3 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özpınar, A. (2017). Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1).
AMA Özpınar A. Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. JOTAF. Şubat 2017;14(1).
Chicago Özpınar, Ali. “Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche Ramosa L.) Ve Phytomyza Orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, sy. 1 (Şubat 2017).
EndNote Özpınar A (01 Şubat 2017) Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 1
IEEE A. Özpınar, “Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”, JOTAF, c. 14, sy. 1, 2017.
ISNAD Özpınar, Ali. “Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche Ramosa L.) Ve Phytomyza Orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/1 (Şubat 2017).
JAMA Özpınar A. Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. JOTAF. 2017;14.
MLA Özpınar, Ali. “Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche Ramosa L.) Ve Phytomyza Orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 1, 2017.
Vancouver Özpınar A. Çanakkale İli Domates Alanlarında Canavarotu (Orobanche ramosa L.) ve Phytomyza orobanchia Kaltenbach (Diptera: Agromyzidae) Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. JOTAF. 2017;14(1).