Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hindistan Cevizi Suyunun Serapias vomeracea’nin In vitro Gelişimine Etkileri

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 37 - 41, 30.06.2020

Öz

Bu çalışma, Hindistan cevizi suyunun (HCS) Serapias vomeracea'de in vitro asimbiyotik tohum çimlenmesi, protokorm oluşumu ve organ gelişimi üzerine konsantrasyona bağlı (25, 50 ve 100 ml L-1) etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Farklı HCS konsantrasyonlarının tohum çimlenmesi ve protokorm oluşumu üzerindeki etkileri kültür ortamında sükroz varlığında ve yokluğunda test edilmiştir. Kültür ortamında HCS ve sükrozun eşzamanlı bulunması tohumların çimlenme oranını düşürdüğü için organogenez üzerine HCS'nin etkileri sadece sükroz yokluğunda denenmiştir. Kontrol ortamı ve sadece HCS içeren ortam en yüksek tohum çimlenme oranlarını vermesine rağmen sonuçlar arasında istatistiki fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, tüm HCS konsantrasyonları kültür ortamında sükrozdan bağımsız olarak protokorm oluşumunu önemli ölçüde artırmıştır. En yüksek ortalama sürgün uzunluğu 100 ml L-1 konsantrasyonunda HCS uygulaması sonucunda kaydedilmiştir. HCS uygulamalarından sonra rizogenik cevap anlamlı derecede azalmış ve tüm HCS uygulamalarının kök uzamasını azalttığı bulunmuştur. Kök oluşumu artan HCS konsantrasyonları ile artmış ancak yine de kontrol değerinin altında kalmıştır. Kültürlerde yumru oluşumu gözlenmemiştir. Bu çalışma HCS'nin S. vomeracea tohumlarının in vitro çimlenmesinde sükroz yerine kullanılabileceğini önermektedir. Bununla birlikte, çalışmanın sonuçları HCS'nin S. vomeracea'de organ gelişimi üzerine sadece 100 ml L-1'den daha yüksek bir konsantrasyonda veya sükroz ile birlikte daha düşük konsantrasyonlarda kullanılması durumunda pozitif etkiler yaratabileceğini göstermiştir.

Kaynakça

  • Acemi A., Özen F., 2019. Optimization of in vitro asymbiotic seed germination protocol for Serapias vomeracea. The EuroBiotech Journal 3(3), 143‒151.
  • Acemi A., Çobanoğlu Ö., Türker-Kaya S., 2019. FTIR-based comparative analysis of glucomannan contents in some tuberous orchids, and effects of pre-processing on glucomannan measurement. Journal of the Science of Food and Agriculture 99(7), 3681‒3686.
  • Molnár Z., Virág E., Ördög V., 2011. Natural substances in tissue culture media of higher plants. Acta Biologica Szegediensis 55(1), 123‒127.
  • George E.F., Hall M.A., De Klerk G.J., 2008. Plant Propagation by Tissue Culture 3rd ed. Springer, Dordrecht, Netherlands.
  • Parthibh S., Rao M.V., Kumar T.S., 2015. In vitro regeneration from protocorms in Dendrobium aqueum Lindley – An imperiled orchid. Journal of Genetic Engineering and Biotechnology 13(2), 227‒233.
  • Utami E.S.W., Hariyanto S., Manuhara Y.S.W., 2017. In vitro propagation of the endangered medicinal orchid, Dendrobium lasianthera J.J.Sm through mature seed culture. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 7(5), 406‒410.
  • Jevšnik T., Luthar Z., 2015. Successful disinfection protocol for orchid seeds and influence of gelling agent on germination and growth. Acta Agriculturae Slovenica 105, 95–102.
  • Knudson L., 1946. A new nutrient solution for germination of orchid seed. American Orchid Society Bulletin 15, 214–217.
  • Yamazaki J., Miyoshi K., 2006. In vitro asymbiotic germination of immature seed and formation of protocorm by Cephalanthera falcata (Orchidaceae). Annals of Botany 98, 1197–1206.
  • Borowitzka L.J., 1985. Glycerol and Other Carbohydrate Osmotic Effectors. In: Gilles R., Gilles-Baillien M. (eds) Transport Processes, Iono- and Osmoregulation. Proceedings in Life Sciences. Springer, Berlin, Heidelberg
  • Roycewicz P., Malamy J.E., 2012. Dissecting the effects of nitrate, sucrose and osmotic potential on Arabidopsis root and shoot system growth in laboratory assays. Philosophical Transactions of the Royal Society B 367: 1489–1500.
  • Neto V.B.P., Otoni W.C., 2003. Carbon sources and their osmotic potential in plant tissue culture: does it matter? Scientia Horticulturae 97: 193–202.
  • Yaseen M., Ahmad T., Sablok G., Standardi A., Hafiz I.A., 2013. Review: role of carbon sources for in vitro plant growth and development. Molecular Biology Reports 40: 2837–2849.
  • Bektaş E., Sökmen A., 2016. In vitro seed germination, plantlet growth, tuberization, and synthetic seed production of Serapias vomeracea (Burmf) Briq. Turkish Journal of Botany 40(6): 584–594.
  • Texeira da silva J.A., Chan M.T., Sanjaya Chai M.L., Tanaka M., 2006. Priming abiotic factors for optimal hydrid Cymbidium (Orchidaeceae) PLB and callus induction, plantlet formation, and their subsequent cytogenetic stability analysis. Scientia Horticulturae 109: 368–378.
  • Vacin E, Went F.W., 1949. Some pH changes in nutrient solutions. Botanical Gazette 110: 605‒613.
  • Zahara M., Datta A., Boonkorkaew P., Mishra A. 2017. The Effects of different media, sucrose concentrations and natural additives on plantlet growth of Phalaenopsis Hybrid 'Pink'. Brazilian Archives of Biology and Technology 60: e17160149.
  • Baque A., Shin Y-K., Elshmari T., Lee E-J., Paek K-Y., 2011. Effect of light quality, sucrose and coconut water concentration on the microporpagation of Calanthe hybrids (‘Bukduseong’ × ‘Hyesung’ and ‘Chunkwang’ × ‘Hyesung’). Australian Journal of Crop Sciences 5(10):1247-1254.
  • Agampodi V.A., Jayawardena B. 2009. Effect of coconut water (Cocos nucifera L.) water extracts on adventitious root development in vegetative propagation of Dracaena purple compacta L. Acta Physiologia Plantarum 31: 279‒284.
  • Arditti J., 2008. Micropropagation of orchids, 2 volume set. 2nd ed. Oxford: Blackwell Publishing, United Kingdom.
  • Yong J.W.H., Ge L., Ng Y.F., Tan S.N., 2009. The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules 14: 5144–5164.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arda Acemi 0000-0003-0270-8507

Fazıl Özen 0000-0001-9293-908X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Kabul Tarihi 14 Şubat 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Acemi, A., & Özen, F. (2020). Hindistan Cevizi Suyunun Serapias vomeracea’nin In vitro Gelişimine Etkileri. Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 3(1), 37-41.