Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The opinions and suggestions of the industrialists on the solution of olive mill wastewater problem in olive oil facilities: A case study of İzmir province

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 3, 349 - 355, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.570614

Öz

Due to
positive effects of olive oil on both the country's economy and human health,
world olive plantations and the amount of olive processed into oil increases.
Although olive oil is an extremely healthy and valuable food ingredient,
uncontrolled discharge of the liquid waste of olive oil processing process to
the nature causes irreversible environmental problems and ecosystem degradation
due to the burden of organic pollution. In this context, the determination of
environmentally conscious economic and sustainable solution proposals are of
utmost importance for solving problems caused by olive mill wastewater. In this
study, face-to-face surveys were conducted with the managers of 46 olive oil
facilities in Izmir province. The five point Likert scale was used to determine
the expectations of managers and their perspectives on the assessment of olive
mill wastewater and demands of technological transformations in production
processes.
New Environmental Paradigm
Scale was used to determine the environmental sensitivity of the managers.
According to the results of the study, managers of the facilities accept olive
mill wastewater as a source to be evaluated. For the solution, managers expect
technical and financial support in order to transform to the two-phase system
that they recommended. Managers' environmental sensitivities are moderate and
they are indecisive about the ability of nature to clean the olive mill
wastewater.

Kaynakça

  • Akbulut N, Karagözlü C (2014) Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Sidas Medya, İzmir.
  • Aydöner R (2017) Çevrenin Çözülemeyen Derdi; Zeytin Karasuları,http://www.cekud.org.tr/index.php/cevrenin-cozulemeyen -derdi-zeytin-karasulari/. Erişim 02 Şubat 2018.
  • Azbar N (2005) Zeytin işletmelerinde kirlilik önleyici ve giderici yaklaşımlar. Türkiye’nin AB’ne Giriş Sürecinde Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi Kongresi, İzmir, s. 145-156.
  • Baştürk R (2010) Bütün Yönleriyle SPSS Örnekli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • ÇTÜE (2015) Zeytin sektörü atıklarının yönetimi projesi. Nihai Rapor(Selda Murat Hocaoğlu, B. Hande Gürsoy Haksevenler, Cihangir Aydöner, İrfan Baştürk) Gebze/Kocaeli.
  • Dunlap RE, Van Liere KD, Mertig AG, Jones RE (2000) Measuring endersement of new ecological paradigm: A revisel NEP scale, Journal of Social Issues 56 (3): 425-442.
  • GTB (2015) 2014 Yılı Zeytin ve Zeytinyağı Raporu, http://www.koop.gtb.gov.tr/data /.../2014 Zeytinyağı Raporu.pdf. Erişim 15 Ekim 2018.
  • GTHB (2016) Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu, http://www.marmara birlik akademi.com. Erişim 27 Şubat 2017.
  • Newbold P (1995) Statistics for Business and Economics, Prentice Hall Inc., USA.
  • Oktav E, Özer A (2004) Zeytinyağı endüstrisi atıksularının fiziksel ön arıtımı, Cumhuriyet Üniversitesi, 1. Ulusal Çevre Kongresi, Çevre 2004 Bildiriler Kitabı, s. 234-240.
  • Oruç N (2012) Zeytinyağı fabrikası atığı karasu ekolojik kirlilik yerine toprak düzenleyici olabilir, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Dergisi 1: 35-45.
  • Öz NA, Erdem S, Yarımtepe CC (2015) Zeytin karasuyunun arıtım yöntemleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1: 81-110.
  • Rozzi A, Malpei F (1996) Treatment and disposal of olive mill effluents, International Biodeteriorration and Biodegradation, 38: 135-144.
  • Squadrilli L (2014) New Solutions for Managing Olive Mill Waste Water, https: // www. Oliveoiltimes.com/olive-oil-making-and-milling/new-solutions-for-managing-olive-mill-waste-water/42360, Erişim 05 Şubat 2018.
  • Şehirlioğlu AK, Sarıbay E (2010) Örnekleme Yöntemleri, http: //kisi. deu. edu. tr/ kemal.sehirli /ORNEKLEME2010.pdf. Erişim 12 Aralık 2018.
  • Şengül F, Oktav E (2000). Zeytinyağı üretimi atıklarının arıtım alternatifleri. 1. Ulusal Çevre Kirliliği Sempozyumu, Cilt 2, Ankara, s. 713-722.
  • TBMM (2008) Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretiminde ve Ticaretinde Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan, Meclis Araştırması Komisyon Raporu, Ankara, https: //www.tbmm .gov. tr/ sirasayidonem23/yil01/ss296.pdf. Erişim 10 Kasım 2018.
  • Tekin VN (2009) SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri (2.Baskı), Seçkin Yayıncılık Ekonomi Kitapları Dizisi 24, Ankara. ISBN 978-975-02-1102-7.
  • Tokuşoğlu Ö, İştip B (2016). Zeytin, Zeytinyağı ve Zeytin Ürünlerinde Pazarlama Normları ve Piyasa Stratejileri, Özel Meyve: Zeytin Kimyası, Kalite ve Teknolojisi (Editör: Özlem Tokuşoğlu), Sidas Medya, İzmir, s. 265-276.
  • Turan İ, Şimşek Ü, Aslan H (2015) Eğitim araştırmalarında Likert Ölçeği ve Likert tipi soruların kullanımı ve analizi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 30: 186-203.
  • TÜİK (2017) TÜİK Veritabanı, https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp /bitkisel.zul. Erişim 15 Şubat 2018.
  • UZZK (2016) 2016-2017 Üretim Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti Raporu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, 30 Eylül 2016-İzmir. http://aydinticaretborsasi.org.tr/files/.../TURKIYE_2016/2017_REKOLTE_RAPORU_son.pdf. Erişim 15 Ekim 2017.
  • Yıldırım R, Tunalıoğlu R (2016) Aydın'da Karasu Sorunu ve Zeytinyağı İşletmelerinin Çözüme Yönelik Tercihlerinin İncelenmesi, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13(2): 39-48.

Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği

Yıl 2019, Cilt: 32 Sayı: 3, 349 - 355, 01.12.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.570614

Öz

Zeytinyağının insan sağlığı ve ülke ekonomisine olumlu etkilerinden
dolayı, dünyada zeytin plantasyonları giderek çoğalmakta ve yağa işlenen zeytin
miktarı artmaktadır. Zeytinyağı, son derece sağlıklı bir gıda maddesi olmakla
birlikte, zeytinyağı işletmelerinin sıvı atığı olan karasuyun doğaya kontrolsüz
olarak deşarjı, içeriğindeki organik kirlilik yükü nedeniyle geri dönüşü
olmayan çevre sorunlarına ve ekosistem bozulmalarına neden olmaktadır. Bu
nedenle karasuyun yol açtığı problemler için, çevreye duyarlı, ekonomik ve
sürdürülebilir çözüm önerilerinin belirlenmesi son derece önemlidir.
Bu çalışmada, İzmir ilinde faaliyet gösteren 46 zeytinyağı tesisinde yöneticilerle yüz yüze görüşülerek
yapılan anketlerin verileri kullanılmıştır. S
anayicilerin, karasuyun
bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesine yönelik bakış açılarının ve üretim
teknolojilerinde dönüşüm yapma isteklilikleri ile beklentilerinin belirlenmesinde
Beşli Likert Ölçeği’nden, çevre duyarlılıklarının
belirlenmesinde ise Yeni Çevresel Paradigma Ölçeği’nden yararlanılmıştır.
Araştırm
anın sonuçlarına göre,
sanayiciler
zeytin karasuyunu değerlendirilmesi gereken bir kaynak olarak görmektedir.
Çözüm için önerdikleri iki fazlı sisteme geçmek için ise teknik ve mali destek
beklentisi içindedirler. Sanayicilerin çevre duyarlılıkları orta düzeyde olup;
doğanın karasuyu temizleme
yeteneği konusunda ise kararsızlık göstermektedirler.




Kaynakça

  • Akbulut N, Karagözlü C (2014) Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Sidas Medya, İzmir.
  • Aydöner R (2017) Çevrenin Çözülemeyen Derdi; Zeytin Karasuları,http://www.cekud.org.tr/index.php/cevrenin-cozulemeyen -derdi-zeytin-karasulari/. Erişim 02 Şubat 2018.
  • Azbar N (2005) Zeytin işletmelerinde kirlilik önleyici ve giderici yaklaşımlar. Türkiye’nin AB’ne Giriş Sürecinde Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi Kongresi, İzmir, s. 145-156.
  • Baştürk R (2010) Bütün Yönleriyle SPSS Örnekli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • ÇTÜE (2015) Zeytin sektörü atıklarının yönetimi projesi. Nihai Rapor(Selda Murat Hocaoğlu, B. Hande Gürsoy Haksevenler, Cihangir Aydöner, İrfan Baştürk) Gebze/Kocaeli.
  • Dunlap RE, Van Liere KD, Mertig AG, Jones RE (2000) Measuring endersement of new ecological paradigm: A revisel NEP scale, Journal of Social Issues 56 (3): 425-442.
  • GTB (2015) 2014 Yılı Zeytin ve Zeytinyağı Raporu, http://www.koop.gtb.gov.tr/data /.../2014 Zeytinyağı Raporu.pdf. Erişim 15 Ekim 2018.
  • GTHB (2016) Türkiye Zeytincilik Sektör Raporu, http://www.marmara birlik akademi.com. Erişim 27 Şubat 2017.
  • Newbold P (1995) Statistics for Business and Economics, Prentice Hall Inc., USA.
  • Oktav E, Özer A (2004) Zeytinyağı endüstrisi atıksularının fiziksel ön arıtımı, Cumhuriyet Üniversitesi, 1. Ulusal Çevre Kongresi, Çevre 2004 Bildiriler Kitabı, s. 234-240.
  • Oruç N (2012) Zeytinyağı fabrikası atığı karasu ekolojik kirlilik yerine toprak düzenleyici olabilir, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Dergisi 1: 35-45.
  • Öz NA, Erdem S, Yarımtepe CC (2015) Zeytin karasuyunun arıtım yöntemleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1: 81-110.
  • Rozzi A, Malpei F (1996) Treatment and disposal of olive mill effluents, International Biodeteriorration and Biodegradation, 38: 135-144.
  • Squadrilli L (2014) New Solutions for Managing Olive Mill Waste Water, https: // www. Oliveoiltimes.com/olive-oil-making-and-milling/new-solutions-for-managing-olive-mill-waste-water/42360, Erişim 05 Şubat 2018.
  • Şehirlioğlu AK, Sarıbay E (2010) Örnekleme Yöntemleri, http: //kisi. deu. edu. tr/ kemal.sehirli /ORNEKLEME2010.pdf. Erişim 12 Aralık 2018.
  • Şengül F, Oktav E (2000). Zeytinyağı üretimi atıklarının arıtım alternatifleri. 1. Ulusal Çevre Kirliliği Sempozyumu, Cilt 2, Ankara, s. 713-722.
  • TBMM (2008) Zeytin ve Zeytinyağı ile Diğer Bitkisel Yağların Üretiminde ve Ticaretinde Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan, Meclis Araştırması Komisyon Raporu, Ankara, https: //www.tbmm .gov. tr/ sirasayidonem23/yil01/ss296.pdf. Erişim 10 Kasım 2018.
  • Tekin VN (2009) SPSS Uygulamalı İstatistik Teknikleri (2.Baskı), Seçkin Yayıncılık Ekonomi Kitapları Dizisi 24, Ankara. ISBN 978-975-02-1102-7.
  • Tokuşoğlu Ö, İştip B (2016). Zeytin, Zeytinyağı ve Zeytin Ürünlerinde Pazarlama Normları ve Piyasa Stratejileri, Özel Meyve: Zeytin Kimyası, Kalite ve Teknolojisi (Editör: Özlem Tokuşoğlu), Sidas Medya, İzmir, s. 265-276.
  • Turan İ, Şimşek Ü, Aslan H (2015) Eğitim araştırmalarında Likert Ölçeği ve Likert tipi soruların kullanımı ve analizi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 30: 186-203.
  • TÜİK (2017) TÜİK Veritabanı, https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp /bitkisel.zul. Erişim 15 Şubat 2018.
  • UZZK (2016) 2016-2017 Üretim Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti Raporu, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, 30 Eylül 2016-İzmir. http://aydinticaretborsasi.org.tr/files/.../TURKIYE_2016/2017_REKOLTE_RAPORU_son.pdf. Erişim 15 Ekim 2017.
  • Yıldırım R, Tunalıoğlu R (2016) Aydın'da Karasu Sorunu ve Zeytinyağı İşletmelerinin Çözüme Yönelik Tercihlerinin İncelenmesi, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13(2): 39-48.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zühtü Koçaslan 0000-0003-1549-4608

Nevin Demirbaş

Hatip Altekin Bu kişi benim

Duygu Tosun

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 27 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koçaslan, Z., Demirbaş, N., Altekin, H., Tosun, D. (2019). Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3), 349-355. https://doi.org/10.29136/mediterranean.570614
AMA Koçaslan Z, Demirbaş N, Altekin H, Tosun D. Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği. Mediterranean Agricultural Sciences. Aralık 2019;32(3):349-355. doi:10.29136/mediterranean.570614
Chicago Koçaslan, Zühtü, Nevin Demirbaş, Hatip Altekin, ve Duygu Tosun. “Zeytinyağı işleyen Tesislerde Karasu Probleminin çözümü Konusunda Sanayicilerin görüş Ve önerileri: İzmir Ili örneği”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, sy. 3 (Aralık 2019): 349-55. https://doi.org/10.29136/mediterranean.570614.
EndNote Koçaslan Z, Demirbaş N, Altekin H, Tosun D (01 Aralık 2019) Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği. Mediterranean Agricultural Sciences 32 3 349–355.
IEEE Z. Koçaslan, N. Demirbaş, H. Altekin, ve D. Tosun, “Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği”, Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 3, ss. 349–355, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.570614.
ISNAD Koçaslan, Zühtü vd. “Zeytinyağı işleyen Tesislerde Karasu Probleminin çözümü Konusunda Sanayicilerin görüş Ve önerileri: İzmir Ili örneği”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/3 (Aralık 2019), 349-355. https://doi.org/10.29136/mediterranean.570614.
JAMA Koçaslan Z, Demirbaş N, Altekin H, Tosun D. Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:349–355.
MLA Koçaslan, Zühtü vd. “Zeytinyağı işleyen Tesislerde Karasu Probleminin çözümü Konusunda Sanayicilerin görüş Ve önerileri: İzmir Ili örneği”. Mediterranean Agricultural Sciences, c. 32, sy. 3, 2019, ss. 349-55, doi:10.29136/mediterranean.570614.
Vancouver Koçaslan Z, Demirbaş N, Altekin H, Tosun D. Zeytinyağı işleyen tesislerde karasu probleminin çözümü konusunda sanayicilerin görüş ve önerileri: İzmir ili örneği. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(3):349-55.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.