BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 1, 41 - 45, 24.04.2014

Öz

Bu çalışma, 2010-2012 yıllarında Malatya’nın ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Hekimhan ilçesinde, tohumdan yetişen cevizlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından üstün olanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yaklaşık 5.000 ceviz ağacı incelenmiş ve meyve özellikleri bakımından öne çıkan 75 ağaçtan meyve numuneleri alınmıştır. İnceleme ve değerlendirmeler sonucunda 39 ceviz genotipi ümitvar olarak seçilmiştir. Bu 39 tip üzerinde yapılan incelemelerde meyve ağırlıkları 11–21.5 g, meyve iç ağırlıkları 5.1–9.0 g, iç randımanı % 38.5–60, kabuk kalınlıkları 1.02–2.15 mm, protein içeriği % 11.91–18.50, toplam yağ içeriği % 60.94–69.50, kül içeriği % 1.01–2.24 ve rutubet içeriği % 2.15–3.96 aralığında belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akça Y, 2012. Ceviz Yetiştiriciliği. Anıt Matbaa, Ankara. 358 s.
  • AOAC, 2003. Association of Offical Analitical Chemists
  • Baymış M, 2008. Yerli ve Yabancı Bazı Ceviz (Juglans Regia L.)Tip ve Çeşitlerinin Kahramanmaraş Ekolojik Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 103 s. Kahramanmaraş.
  • Beyhan Ö, 1993. Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar, Doktora Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • FAO (2013). Statistical database. http://faostat.fao.org Erişim tarihi: 10 Ekim 2013. Muradoğlu F ve Balta F, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. YYÜ Tar. Bil. Derg.(YYU J AGR SCI) 20(1):41-45. Van
  • Özrenk K, Güleryüz M, Kazankaya A, Balta MF, Yarılgaç T, 2005a. Erzincan Yöresinden Selekte edilen Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe/Ceviz 34 (1): 171 – 175 Yalova.
  • Özrenk K, Kazankaya A, Balta MF, Yımaz M, Muradoğlu F, 2005b. Erzincan’da Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin Meyve Özelliklerinin Tanımlanması. Bahçe/Ceviz 34 (1): 133 – 139 Yalova.
  • Şen SM, 1980. Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans Regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Araştırmalar. A.Ü.Z F (Doçentlik Tezi) Erzurum.
  • Şen SM, 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun. 229 s.
  • TS/1275, 2006. Türk Standartları Kabuklu Ceviz Standardı, TS/1275 Revizyon, 2006. Ankara
  • TS/1276, 2006. Türk Standartları İç Ceviz Standardı, TS/1276. Temmuz, 2006. Ankara
  • TUİK (2013) http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Erişim tarihi: 12 Ekim 2013.
  • Yarılgaç T, Balta MF, Kazankaya A, Özrenk K, 2005.Van Merkez İlçede Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin Muş Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri. Bahçe/Ceviz 34 (1):101-107 Yalova.

Hekimhan (Malatya) yöresinde selekte edilen bazı ceviz (Juglans regia L.) tiplerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 1, 41 - 45, 24.04.2014

Öz

Bu çalışma, 2010-2012 yıllarında Malatya’nın ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Hekimhan ilçesinde, tohumdan yetişen cevizlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından üstün olanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yaklaşık 5.000 ceviz ağacı incelenmiş ve meyve özellikleri bakımından öne çıkan 75 ağaçtan meyve numuneleri alınmıştır. İnceleme ve değerlendirmeler sonucunda 39 ceviz genotipi ümitvar olarak seçilmiştir. Bu 39 tip üzerinde yapılan incelemelerde meyve ağırlıkları 11–21.5 g, meyve iç ağırlıkları 5.1–9.0 g, iç randımanı % 38.5–60, kabuk kalınlıkları 1.02–2.15 mm, protein içeriği % 11.91–18.50, toplam yağ içeriği % 60.94–69.50, kül içeriği % 1.01–2.24 ve rutubet içeriği % 2.15–3.96 aralığında belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akça Y, 2012. Ceviz Yetiştiriciliği. Anıt Matbaa, Ankara. 358 s.
  • AOAC, 2003. Association of Offical Analitical Chemists
  • Baymış M, 2008. Yerli ve Yabancı Bazı Ceviz (Juglans Regia L.)Tip ve Çeşitlerinin Kahramanmaraş Ekolojik Şartlarında Performanslarının Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 103 s. Kahramanmaraş.
  • Beyhan Ö, 1993. Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar, Doktora Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • FAO (2013). Statistical database. http://faostat.fao.org Erişim tarihi: 10 Ekim 2013. Muradoğlu F ve Balta F, 2010. Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. YYÜ Tar. Bil. Derg.(YYU J AGR SCI) 20(1):41-45. Van
  • Özrenk K, Güleryüz M, Kazankaya A, Balta MF, Yarılgaç T, 2005a. Erzincan Yöresinden Selekte edilen Ceviz (Juglans regia L.) Seleksiyonlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe/Ceviz 34 (1): 171 – 175 Yalova.
  • Özrenk K, Kazankaya A, Balta MF, Yımaz M, Muradoğlu F, 2005b. Erzincan’da Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin Meyve Özelliklerinin Tanımlanması. Bahçe/Ceviz 34 (1): 133 – 139 Yalova.
  • Şen SM, 1980. Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin (Juglans Regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerinde Araştırmalar. A.Ü.Z F (Doçentlik Tezi) Erzurum.
  • Şen SM, 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun. 229 s.
  • TS/1275, 2006. Türk Standartları Kabuklu Ceviz Standardı, TS/1275 Revizyon, 2006. Ankara
  • TS/1276, 2006. Türk Standartları İç Ceviz Standardı, TS/1276. Temmuz, 2006. Ankara
  • TUİK (2013) http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Erişim tarihi: 12 Ekim 2013.
  • Yarılgaç T, Balta MF, Kazankaya A, Özrenk K, 2005.Van Merkez İlçede Tohumdan Yetiştirilen Cevizlerin Muş Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri. Bahçe/Ceviz 34 (1):101-107 Yalova.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Talip Yiğit

Yüksel Sarıtepe Bu kişi benim

Ali Seydi Özer Bu kişi benim

Ahmet Aslan

Abdullah Erdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster