Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Tiplerinde Şeker Fraksiyonlarının Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1, 6 - 11, 22.10.2018

Öz

Üzüm şeker
içeriği nedeniyle kalori değeri yüksek bir besin maddesidir. Üzümde glikoz ve
fruktoz bulunur. Ayrıca galaktoz, sorbitol rafinoz, staçiyoz, melibiyoz, maltoz
gibi şekerler de bulunabilir. Bu çalışma ile aynı yetiştirilme koşulları
altında 25 adet Çekirdeksiz üzüm tipinde bulunan şeker fraksiyonlarının
dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat zamanında alınan üzüm
örneklerinde gaz kromotografisi ile yapılan analizlerde frukoz, galaktoz,
sorbitol, α-glikoz ve β-glikoz şeker fraksiyonları belirlenmiş, sakkaroz
belirlenememiştir. Ayrıca üzüm içerisinde bulunan toplam glikoz ile fruktoz
(p<0.01, r=-0.917) ve galaktoz (p<0.01, r= -0,555) arasında istatistiki
yönden önemli ve negatif bir ilişki belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Altındişli A, Kara S, Çoban H, İlter E, 1997. Erkenci Sofralık Olarak Hasat Edilen Yuvarlak Çekirdeksiz Üzümlerde Bazı Olgunluk Durumlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildirileri, 21-24 Ekim 1997, 61-66, Yalova.
  • Amerine MA, Cruess WV, 1960. The Technology of Wine Making, The AVI. Publishing Campany, Inc.
  • Cemeroğlu B, Acar J, 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknoloji Derneği, Yayın No: 6, 508s, Ankara.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G, 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253s, Ankara.
  • Ferrer M, Echeverría G, Carbonneau A, 2014. Effect of Berry Weight and its Components on the Contents of Sugars and Anthocyanins of three Varieties of Vitis vinifera L. Under Different Water Supply Conditions. South African Journal of Enology and Viticulture 35 (1): 103-113.
  • Gürcan T, Pala M, 1996. Meyvelerde Bulunan Başlıca Şekerlerin HPLC Tekniği ile Analizi için Yeni bir Uygulama, Tr.Journal Agriculture and Forestry 30: 49-53.
  • Ilgın C, Öztürk H, Kader S, Erdem A, Gökçay E, 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları No: 80, 48s, Manisa
  • İlter E, Onoğur E, Hakerlerler H, Madanlar N, Altındişli A, Yağmur B, Ayan R, 1997. İzmir ve Manisa’da Ekolojik, Entegre ve Konvansiyonel Üretim Yöntemlerinin Yuvarlak Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim ve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. TÜBİTAK-TOGTAG-1246, 71s, İzmir.
  • Karadoğan B, Keskin N, 2017. Karaerik (Vitis vinifera L. cv. “Karaerik”) Klonlarının Kalite ve Fitokimyasal Özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4 (2): 205–212.
  • Kaya N, 1993. Biyokimya. Atatürk Üniv. Yayınları No: 743, Kars Vet. Fak. Yayınları No:2, Ders Kitapları Serisi No:2, 292s, Erzurum
  • Keçecioğlu S, 1989. Bazı Meyvelerin (Üzüm–Mandalina-Tatlı Elma–Ekşi Elma) Kan Glikozuna Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 18: 63-73.
  • Keskin H, 1981. Besin Kimyası. İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 2888, Kimya Fak. No: 47, Cilt: I, 658 s, İstanbul.
  • Köylü ME, 1997. Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması Sırasında Kuruma Hızı ve Kuru Üzüm Kalitesine Etki Eden Etmenler İle Farklı Sergilerde Kurutulmuş Olan Üzümlerin Mikrobiyolojik Yüklerinin Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 64s, İzmir.
  • Kunter B, Cantürk S, Keskin N, 2013. Üzüm Tanesinin Histokimyasal Yapısı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (2): 17-24.
  • Marasalı B, Ergül A, 1994. Ülkemiz Asmaların Gen Potansiyeli, TÜBİTAK Bilim ve Teknik, Ağustos 1994: 105-106.
  • Muñoz-Robredo P, Robledo P, Manríquez D, Molina R, Defilippi BG, 2011. Characterization of Sugars and Organic Acids in Commercial Varieties of Table Grapes. Chilean Journal of Agricultural Research 71 (3): 452-559.
  • Neubeller J, Buchloh G,1975. Zuckerbestimmung in Gartenbauprodukten im Hinblick auf die Qualitätsbildung. Sonderdruck aus Mitteilungen Rebe und Wein, Obstbau und Früchte Verwertung 24, Jahrgang, Klosterneuburg
  • Sencer E, 1983. Beslenme ve Diyet. İstanbul Üniv. İstanbul Tıp Fak. Vakfı Boyda Yayın No:4, 419s, İstanbul.
  • Winkler AJ, Cook JA, Kliewer WM, Lider LA, 1974. General Viticulture. Univ. of California Press. Berkeley, Los Angeles and London, 710p.
Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 1, 6 - 11, 22.10.2018

Öz

Kaynakça

  • Altındişli A, Kara S, Çoban H, İlter E, 1997. Erkenci Sofralık Olarak Hasat Edilen Yuvarlak Çekirdeksiz Üzümlerde Bazı Olgunluk Durumlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildirileri, 21-24 Ekim 1997, 61-66, Yalova.
  • Amerine MA, Cruess WV, 1960. The Technology of Wine Making, The AVI. Publishing Campany, Inc.
  • Cemeroğlu B, Acar J, 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknoloji Derneği, Yayın No: 6, 508s, Ankara.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G, 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253s, Ankara.
  • Ferrer M, Echeverría G, Carbonneau A, 2014. Effect of Berry Weight and its Components on the Contents of Sugars and Anthocyanins of three Varieties of Vitis vinifera L. Under Different Water Supply Conditions. South African Journal of Enology and Viticulture 35 (1): 103-113.
  • Gürcan T, Pala M, 1996. Meyvelerde Bulunan Başlıca Şekerlerin HPLC Tekniği ile Analizi için Yeni bir Uygulama, Tr.Journal Agriculture and Forestry 30: 49-53.
  • Ilgın C, Öztürk H, Kader S, Erdem A, Gökçay E, 1999. Ege Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Çekirdeksiz Üzüm Çeşitlerine Ait Tiplerin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yayınları No: 80, 48s, Manisa
  • İlter E, Onoğur E, Hakerlerler H, Madanlar N, Altındişli A, Yağmur B, Ayan R, 1997. İzmir ve Manisa’da Ekolojik, Entegre ve Konvansiyonel Üretim Yöntemlerinin Yuvarlak Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim ve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. TÜBİTAK-TOGTAG-1246, 71s, İzmir.
  • Karadoğan B, Keskin N, 2017. Karaerik (Vitis vinifera L. cv. “Karaerik”) Klonlarının Kalite ve Fitokimyasal Özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4 (2): 205–212.
  • Kaya N, 1993. Biyokimya. Atatürk Üniv. Yayınları No: 743, Kars Vet. Fak. Yayınları No:2, Ders Kitapları Serisi No:2, 292s, Erzurum
  • Keçecioğlu S, 1989. Bazı Meyvelerin (Üzüm–Mandalina-Tatlı Elma–Ekşi Elma) Kan Glikozuna Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 18: 63-73.
  • Keskin H, 1981. Besin Kimyası. İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 2888, Kimya Fak. No: 47, Cilt: I, 658 s, İstanbul.
  • Köylü ME, 1997. Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması Sırasında Kuruma Hızı ve Kuru Üzüm Kalitesine Etki Eden Etmenler İle Farklı Sergilerde Kurutulmuş Olan Üzümlerin Mikrobiyolojik Yüklerinin Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 64s, İzmir.
  • Kunter B, Cantürk S, Keskin N, 2013. Üzüm Tanesinin Histokimyasal Yapısı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (2): 17-24.
  • Marasalı B, Ergül A, 1994. Ülkemiz Asmaların Gen Potansiyeli, TÜBİTAK Bilim ve Teknik, Ağustos 1994: 105-106.
  • Muñoz-Robredo P, Robledo P, Manríquez D, Molina R, Defilippi BG, 2011. Characterization of Sugars and Organic Acids in Commercial Varieties of Table Grapes. Chilean Journal of Agricultural Research 71 (3): 452-559.
  • Neubeller J, Buchloh G,1975. Zuckerbestimmung in Gartenbauprodukten im Hinblick auf die Qualitätsbildung. Sonderdruck aus Mitteilungen Rebe und Wein, Obstbau und Früchte Verwertung 24, Jahrgang, Klosterneuburg
  • Sencer E, 1983. Beslenme ve Diyet. İstanbul Üniv. İstanbul Tıp Fak. Vakfı Boyda Yayın No:4, 419s, İstanbul.
  • Winkler AJ, Cook JA, Kliewer WM, Lider LA, 1974. General Viticulture. Univ. of California Press. Berkeley, Los Angeles and London, 710p.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Yağcı

Ertan İlter Bu kişi benim 0000-0002-3650-4679

Yayımlanma Tarihi 22 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster