Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Economic structure of dairy cattle farms in Uşak

Yıl 2019, Cilt: 24 Sayı: 3, 260 - 267, 18.12.2019

Öz

Aims:
This study aimed to examine the economic structure of dairy cattle farms in
Uşak.


Methods and Results:
The main material of the study consisted of data obtained by survey method with
127 operators engaged in dairy cattle activity in Uşak province. The
enterprises were divided into 4 layers and examined. The data were from the
2017 production season. The gross production value (GPV), Gross Product Income
(GPI), Pure Profit (PP), Agricultural Income (AI) and Total Family Income were
calculated as economic indicators.


Conclusions:
In the 2017 average of 127 interviewed enterprises, Gross Production Value
(GPV) obtained as a result of plant and animal husbandry production activities
were calculated as 538.961,97 TL. 61,28% of the total GPV was composed of
incomes from dairy cattle production activity. Gros income in the enterprises
was calculated as 547.051,35 TL. 98,53% of the gross income values of
enterprises were provided by GPV. In the average of enterprises, pure profit
was calculated as 179.662,88 TL. Agriculture income was found to be 249.937,98
TL. Total family income was determined as 251.594,28 TL. 99,34% of the total
family income was composed of agricultural income. Therefore, agriculture has a
very important share of the total income of the interviewed enterprises. There
was a five-fold difference between the per capita agricultural income of
small-scale enterprises and large-scale enterprises.


Significance and Impact of
the Study
: It was determined that economic indicators were better
in large scale enterprises. In this context, it is recommended to make
improvements to increase production scales.

Kaynakça

  • Açıl, A.F, Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 372s, Ankara.
  • Bayramoğlu, Z. 2003. Konya İlinde Süt Sığırcılığı Projesi (100x2) Kapsamında Yer Alan İşletmelerin Ekonomik Analizi. (Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)Çiçek, A., Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metotları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 12, Ders Kitapları Serisi No: 6, Tokat.
  • Erkuş A. 1979. Ankara Yenimahalle İlçesinde Kontrollü Kredi Uygulaması Yapılan Tarım İşletmelerinin Planlanması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 379, 415s, Ankara.
  • Erkuş A., Bülbül M., Kıral T., Açıl A.F., Demirci R. 1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:5, 298s, Ankara.
  • Erkuş, A., Eliçin, A., Özçelik, A. 1996. Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları ile Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. TZYMB Yayın No: 14, Ankara.
  • Fidan, H. 1996. Kütahya Merkez İlçede Bünyesinde Pazara Yönelik Süt Sığırcılığına Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Planlaması. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 155s, Ankara.
  • Gül, M. 1998. Yüreğir İlçesi Sulanan Alanlarda Mısırda Üretim Maliyetleri ve Üretici Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Gül, M. 2005. Toros Dağları Geçit Bölgelerinde Elma Üretiminin Ekonomik Analizi. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No: 37, Proje Raporu 1999-13, 143 s, Ankara.
  • Oğuz, C., Bayramoğlu, Z. 2015. Tarım Ekonomisi. Atlas Akademi Yayınları, 228s, Konya.
  • Popescu, A. 2009. Research Concerning Gross Margin in Dairy Farming in Romania. Ştiinta Agricolã, 1(2009), 91-94.
  • Saner, G. 1993. İzmir Yöresi Pazara Yönelik Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 175s, İzmir.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 114-145.
  • TÜİK. 2019. Hayvancılık İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=101&locale=tr, erişim 01.02.2019.
  • Yamane, T. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri. (çev: A.Esin, C.Aydın, M.A.Bakır, E.Gürbüzel), Literatür yayınları, ISBN 975-8431-34-X,, No: 53, 509s, İstanbul.
  • Yıldırım, İ., Şahin, A. 2003. Van İli Merkez İlçede Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Van Ticaret Borsası Yayınları, 60s, Van.

Uşak ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik yapısı

Yıl 2019, Cilt: 24 Sayı: 3, 260 - 267, 18.12.2019

Öz

Amaç: Bu çalışmanın
amacı, Uşak ili özelinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik yapısının
irdelenmesidir.




Yöntem ve Bulgular: Çalışmanın ana materyalini Uşak
ilinde süt sığırcılığı faaliyeti ile uğraşan 127 işletmeci ile anket yöntemiyle
elde edilen veriler oluşturmuştur. İşletmeler 4 tabakaya ayrılarak
incelenmiştir. Çalışma verileri 2017 üretim sezonuna aittir. Ekonomik
göstergeler olarak işletmenin Gayri Safi Üretim Değeri (GSÜD), Gayri Safi
Hasıla (GSH), Saf Hasıla (SH), Tarımsal Gelir (TG) ve Toplam Aile Geliri
hesaplanmıştır.




Genel Yorum: Görüşülen 127 işletme
ortalamasında 2017 yılında bitkisel ve hayvancılık üretim faaliyetleri
sonucunda elde edilen GSÜD 538.961,97 TL olarak hesaplanmıştır. Toplam GSÜD’nin
%61.28’ini süt sığırcılığı üretim faaliyetinden sağlanan gelirler
oluşturmaktadır. İşletmelerde GSH ise 547.051,35 TL olarak hesaplanmıştır.
İşletmelerin GSH değerlerinin %98.53’ü GSÜD’den sağlanmaktadır. İşletmeler
ortalamasında SH ise 179.662,88 TL olarak hesap edilmiş, TG 249.937,98 TL
olarak saptanmıştır. Toplam aile geliri ise 251.594,28 TL olarak tespit
edilmiştir. Toplam aile gelirinin %99.34’ü tarımsal gelir oluşturmaktadır.
Dolayısıyla görüşülen işletmelerin toplam gelirlerinde tarımın çok önemli payı
bulunmaktadır. Küçük ölçekli işletmeler ile büyük ölçekli işletmelerin kişi
başına düşen tarımsal gelirleri arasında 5 kat fark bulunmaktadır. Büyük
ölçekli işletmelerde ekonomik göstergelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu
çerçevede üretim ölçeklerinin arttırılmasına dönük iyileştirmelerin yapılması
önerilmektedir.




Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Büyük ölçekli işletmelerde
ekonomik göstergelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede üretim
ölçeklerinin arttırılmasına dönük iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.

Kaynakça

  • Açıl, A.F, Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 372s, Ankara.
  • Bayramoğlu, Z. 2003. Konya İlinde Süt Sığırcılığı Projesi (100x2) Kapsamında Yer Alan İşletmelerin Ekonomik Analizi. (Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü)Çiçek, A., Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metotları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 12, Ders Kitapları Serisi No: 6, Tokat.
  • Erkuş A. 1979. Ankara Yenimahalle İlçesinde Kontrollü Kredi Uygulaması Yapılan Tarım İşletmelerinin Planlanması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 379, 415s, Ankara.
  • Erkuş A., Bülbül M., Kıral T., Açıl A.F., Demirci R. 1995. Tarım Ekonomisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:5, 298s, Ankara.
  • Erkuş, A., Eliçin, A., Özçelik, A. 1996. Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları ile Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. TZYMB Yayın No: 14, Ankara.
  • Fidan, H. 1996. Kütahya Merkez İlçede Bünyesinde Pazara Yönelik Süt Sığırcılığına Yer Veren Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve Planlaması. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 155s, Ankara.
  • Gül, M. 1998. Yüreğir İlçesi Sulanan Alanlarda Mısırda Üretim Maliyetleri ve Üretici Sorunları. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Gül, M. 2005. Toros Dağları Geçit Bölgelerinde Elma Üretiminin Ekonomik Analizi. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayınları, Yayın No: 37, Proje Raporu 1999-13, 143 s, Ankara.
  • Oğuz, C., Bayramoğlu, Z. 2015. Tarım Ekonomisi. Atlas Akademi Yayınları, 228s, Konya.
  • Popescu, A. 2009. Research Concerning Gross Margin in Dairy Farming in Romania. Ştiinta Agricolã, 1(2009), 91-94.
  • Saner, G. 1993. İzmir Yöresi Pazara Yönelik Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 175s, İzmir.
  • Şimşek, O., Çetin, C., Bilgin, B. 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 114-145.
  • TÜİK. 2019. Hayvancılık İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=101&locale=tr, erişim 01.02.2019.
  • Yamane, T. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri. (çev: A.Esin, C.Aydın, M.A.Bakır, E.Gürbüzel), Literatür yayınları, ISBN 975-8431-34-X,, No: 53, 509s, İstanbul.
  • Yıldırım, İ., Şahin, A. 2003. Van İli Merkez İlçede Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Van Ticaret Borsası Yayınları, 60s, Van.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İlker Göçoğlu 0000-0002-4842-6188

Mevlüt Gül 0000-0002-0147-7228

Yayımlanma Tarihi 18 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 5 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 23 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Göçoğlu, İ., & Gül, M. (2019). Uşak ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik yapısı. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 260-267.

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download