Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı ağırlık grubundaki kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarında kuluçka öncesi ve sonrası değerler

Yıl 2021, Cilt: 26 Sayı: 1, 193 - 199, 19.04.2021
https://doi.org/10.37908/mkutbd.824067

Öz

Amaç: Bu çalışmada farklı yumurta ağırlık gruplarındaki döllü ve dölsüz kınalı keklik yumurtalarının kuluçka işlemi öncesi ve sonrasında özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntemler ve Bulgular: Kınalı keklik yumurtaları yumurta ağırlıklarına göre grup I: 15.60-20.49 g ve grup II: 20.51-25.63 g ve olarak sınıflandırılmıştır. Yumurtalar, kuluçka makinasına yüklenmeden bireysel olarak yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni belirlenmiştir. Kuluçka işlemi sonrası her bir gruptaki yumurtalar civciv çıkışı olan ve olmayan olarak tanımlanmıştır. Civciv çıkışı olan yumurtalarda; civciv çıkış ağırlığı, kabuk ağırlığı, mutlak ve bağıl ağırlık kaybı belirlenmiştir. Civciv çıkışı olmayan yumurtalarda; kuluçka sonu yumurta ağırlığı, kuluçka sonu yumurta içerik ve kabuk ağırlığı, mutlak ve bağıl ağırlık kaybı, döllülük ve embriyonik ölüm gerçekleşen yumurta sayısı belirlenerek çıkış gücü belirlenmiştir. Kuluçka makinasına yüklenen yumurta ağırlık gruplarında (grup I: 15.60-20.49 g ve grup II: 20.51-25.63 g) yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni, şekil indeksi, uzama değeri, kabuk ağırlığı ve oranı, ak+sarı ağırlığı ve oranı bakımından farklılık önemli (P<0.001) olarak saptanmıştır. Yumurta ağırlığının civciv çıkış ağırlığına etkisi önemsiz (P>0.05), civciv çıkışı olan ve olmayan yumurtalarda kuluçka süresince mutlak ve bağıl ağırlık kaybına etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir (P<0.001).

Genel Yorum: Araştırmada döllü ve dölsüz yumurtaların kabuk, sarı ve ak ağırlıkları üzerine yumurta ağırlığının etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca yumurta ağırlığının döllü ve dölsüz yumurtalarda kuluçka süresi boyunca gerçekleşen ağırlık kaybına etkilemiştir.

Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Yumurta üretimi kekliklerde mevsimseldir. Yumurta veriminin belli dönemlerde olması yumurta sayısının az olmasına neden oluşturur. Yetiştirme yapısı gereğince dişi ve erkek kekliklerin aynı kafeste tutulması, az sayıda üretilen keklik yumurtasının döllü olduğu kabulüne nedendir. Genelde yumurtalar sürü devamlılığı için kuluçka işlemine tabi tutulmaktadır. Dolayısıyla en yüksek kuluçka sonucunun elde edilmesi için yumurta özelliklerinin kuluçka sonuçlarına ve çıkan civciv kalitesine etkisinin bilinmesi yumurta seçiminde önem arz etmektedir. Bu anlamda çalışmada yumurta ağırlığının kuluçka öncesi ve sonrası özelliklerini belirleyerek kuluçka verimliliğini artırmak için keklik yetiştiriciliğine katkı yapan bir çalışmadır.

Teşekkür

Hatay MKU Deneysel AUM Alternatif Kanatlı Ünitesine çalışmanın yapılmasına katkılarından dolayı teşekkürler.

Kaynakça

  • Kırıkçı K, Çam M, Başer E, Akbulut NK, Bilgiç MA (2018) Kınalı Kekliklerde Yumurta Ağırlığının Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi 7(1):1-6.

Pre- and post-incubation values of different weight groups of egg laid by chukar partridges (Alectoris chukar)

Yıl 2021, Cilt: 26 Sayı: 1, 193 - 199, 19.04.2021
https://doi.org/10.37908/mkutbd.824067

Öz

Aims: This study was aimed at the assessment of pre- and post-incubation values determined for selected characteristics in fertilized and unfertilized eggs of different weight groups laid by chukar partridges.

Methods and Results: Chukar partridge eggs were assigned to two weight groups as follows: Group I: 15.60-20.49 g and Group II: 20.51-25.63 g. At the end of the incubation period, all eggs in the two weight groups were classified as hatched or unhatched. The hatched eggs were investigated for chick-hatch weight, eggshell weight, and absolute and relative weight loss. The unhatched eggs were investigated for post-incubation egg weight, post-incubation egg content and eggshell weights, absolute and relative weight loss, unfertilized egg and embryonic death numbers and hatchability. The two weight groups of eggs (Group I: 15.60-20.49 g and Group II: 20.51-25.63 g) placed in the incubator showed statistically significant differences for egg weight, egg length and width, egg shape index, elongation, eggshell weight and percentage, albumen + egg yolk weight and percentage (P<0.001). It was determined that while the effect of egg weight was negligible on chick-hatch weight (P>0.05), it was significant on absolute and relative incubation egg weight loss in both the hatched and unhatched eggs (P<0.001).

Conclusions: This study demonstrated that the egg weight affected the eggshell, yolk and albumen weights of both fertilized and unfertilized eggs. Furthermore, egg weight was also determined to affect incubation egg weight loss in both fertilized and unfertilized eggs.

Significance and Impact of the Study: In partridges, egg production is seasonal. This seasonality leads to low production numbers for partridge eggs. As male and female partridges are housed together in the same cage, the few number of eggs laid are generally accepted to be fertilized. To ensure flock sustainability, partridge eggs are generally subjected to the incubation process. Thus, in order to achieve the best hatching results, a full understanding of the effects of egg traits on hatching results and hatchling quality is essential. Information on these effects would also increase the success of egg selection for incubation and hatching. In this context, this study aims to contribute to partridge production by determining the effects of egg weight through the investigation of pre- and post-incubation egg characteristics with a view to increase hatching yield.

Kaynakça

  • Kırıkçı K, Çam M, Başer E, Akbulut NK, Bilgiç MA (2018) Kınalı Kekliklerde Yumurta Ağırlığının Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi 7(1):1-6.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cafer Ateş 0000-0001-8854-1730

Tülay Çimrin 0000-0002-5868-4148

Sema Alaşahan 0000-0002-1144-7786

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi 10 Kasım 2020
Kabul Tarihi 24 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ateş, C., Çimrin, T., & Alaşahan, S. (2021). Farklı ağırlık grubundaki kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarında kuluçka öncesi ve sonrası değerler. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26(1), 193-199. https://doi.org/10.37908/mkutbd.824067

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download