Viticulture is one of the major agricultural branches
in world. Both grape and vine (V.
vinifera) leaves in vineyard are intensely produced and consumed in Turkey.
Brined grape vine leaves, dolma is a well-liked Turkish dish, common to
Mediterranean diets. The vine leaf contains an abundant amount of vitamins,
dietary fiber and minerals. Vine leaves
can be used as both in fresh and stored forms. Young leaves are choosen for
stuffed dish. Narince, Sultani Cekirdeksiz, Yapincak and Emir grape cultivars
are more suitable for this purpose. Brined
vine leaves production and consumption has continuously increased in Turkey
recent years.
Bağcılık dünyada en temel tarımsal faaliyet kollarından birisidir. Türkiye’de bağlardan hem üzüm hem de asma (V.vinifera) yaprakları yoğun olarak
üretilmekte ve tüketilmektedir. Salamuralık asma yaprakları (dolma) Akdeniz
diyetlerinde yaygın olarak sevilen bir Türk yemeğidir. Asma yaprağı bol
miktarda vitamin, diyet lifi ve mineral içerir. Asma yaprakları hem taze hem de
salamura şeklinde kullanılabilir. Yaprak
sarması için genç yapraklar tercih edilmektedir. Salamura asma yaprağı üretimi
için Narince, Sultani Çekirdeksiz, Yapıncak ve Emir üzüm
çeşitleri daha uygundur. Salamura asma yaprağı üretimi ve tüketimi son yıllarda Türkiye’de
sürekli olarak artmaktadır. Ayrıca son yıllarda hazır gıda sektörü ve batı
ülkelerinde asma yaprağı dolmasına olan talep artmaktadır.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt:6 Bağcılık Özel Sayı |