This study was carried out in İspir county of Erzurum Province to reveal the milking management practices in the cattle enterprises. For this purpose, data were obtained by conducting a face to face survey with 385 dairy farm owners in the county. Frequency analysis and Chi-square tests of the obtained data were performed in SPSS statistics program. According to the results obtained from this study, it was determined that more than half (53.5%) of the enterprises handed out concentrate feed to cattle during milking, and 33.0% of them prior to milking. Cows were milked by hand in the majority of the cattle enterprises (78.4%), and mobile milking machines were used for milking cows in 21.6% of the farms. Effect of education levels on the milking method was determined to be highly significant (p<0.01). Only 3.3% of the enterprises did not perform pre-milking udder cleaning. The most common problems encountered by the cattle breeders in the İspir county of Erzurum were found as diseases (99.2%), expensive feed prices (97.5%), difficult cattle care (97.0%), and market insufficiency (94.9%). Although the milking management of dairy cattle enterprises in the county is better than in some provinces of Turkey, there are still important problems and deficiencies. For improving the breeder’s awareness and knowledge about milking management in the county, farmers need to be informed about pre-milking udder cleaning, milking methods, storing raw milk, keeping milk yield records as well as supports and incentives given by the Ministry of Agriculture and Forestry.
Cattle enterprises Erzurum province Milking management Milking practices İspir County Cattle enterprises, Erzurum province, Milking management, Milking practices, İspir County
Bu çalışma, Erzurum ili İspir ilçesindeki sığırcılık işletmelerinde uygulanan sağım yönetimi uygulamalarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla ilçede bulunan 385 süt sığırcılığı işletme sahibi ile yüz yüze anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin frekans analizi ve Ki kare testleri SPSS istatistik programında yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, işletmelerin yarısından fazlasının (%53.5) büyükbaş hayvanlara sağım sırasında kesif yem verdiği, işletmelerin %33.0'ünün ise kesif yemi sağımdan önce verdiği tespit edilmiştir. İlçedeki sığırcılık işletmelerinin büyük çoğunluğunda (%78.4) inekler elle sağılırken, %21.6'sında sağım için seyyar sağım makineleri kullanılmıştır. Eğitim düzeyinin işletmede uygulanan sağım yöntemine etkisi çok önemli (p<0.01) bulunmuştur. İşletmelerin sadece %3.3'ünde sağım öncesi meme temizliği yapılmadığı belirlenmiştir. Erzurum ili İspir ilçesinde yetiştiricilerin en sık karşılaştıkları sorunların, hastalıklar (%99.2), yem fiyatlarının pahalı olması (%97.5), sığır bakımının zor olması (%97.0) ve pazar yetersizliği (%94.9) olduğu belirlenmiştir. İlçedeki süt sığırcılığı işletmelerinin sağım yönetimi konusunda Türkiye'nin bazı illerine göre daha iyi olmasına rağmen halen önemli sorunlar ve eksiklikler bulunmaktadır. İlçede sağım yönetimi konusunda yetiştiricinin bilinç ve bilgi düzeyinin artırılması için çiftçilerin sağım öncesi meme temizliği, sağım yöntemleri, çiğ sütün depolanması, süt verim kayıtlarının tutulması ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destek ve teşvikler hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Cattle enterprises Erzurum province Milking management Milking practices İspir County Cattle enterprises, Erzurum province, Milking management, Milking practices, İspir County
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1 |