Birçok çalışma oksidatif stresle ilişkili çeşitli
hastalıkların engellenmesinin yanı sıra insan sağlığına bitki sekonder
metabolitlerinden kaynaklanan faydaları göstermiştir. Bu çalışmada Seseli tortuosum’un antioksidan
aktivitesi serbest radikal süpürme (DPPH), indirgeme gücü (FRAP ve CUPRAC),
toplam antioksidan kapasite (β-karoten/linoleik asit ve fosfomolibdat test)
içeren farklı kimyasal metotlar tarafından araştırıldı. Ayrıca, toplam fenolik
içerik Folin-Ciocalteu testi tarafından tespit edildi. BHA, BHT ve Troloks bu
antioksidan testlerde standart olarak kullanıldı. S. tortuosum’un yağ asiti kompozisyonu Gaz Kromatografisi (GC)
tarafından değerlendirildi. Özütte toplam fenolik içerik 36.58 mgGAE/g özüt
olarak tespit edildi. Özüt antioksidan deneylerde konsantrasyona bağlı olarak
antioksidan aktiviteye sahiptir. S.
tortuosum yağında 24 yağ asiti tanımlandı. Yağ asitleri arasında, linoleik
asit C 18:2 ω6 (%34.57) ana bileşendir. Doymamış yağ asitlerinin miktarı doymuş
yağ asitlerinden daha yüksektir. Bu sonuçlardan, S.
tortuosum yeni gıda ve ilaç ürünlerinin tasarlanması için değerli bir kaynak
olarak düşünülebilir.
Antioksidan aktivite yağ asidi bileşimi fenolik içerik Seseli tortuosum
Many
studies have shown the benefits deriving from plants secondary metabolites to
human health also for the prevention of several diseases associated to
oxidative stress. In this work, the antioxidant activity of Seseli tortuosum was investigated by
different chemical methods including free radical scavenging (DPPH assay),
reducing power (FRAP and CUPRAC assays), total antioxidant capacity
(β-caroten/linoleic acid and phosphomolybdate assays). Also, total phenolic
content were detected by Folin-Ciocalteu assay. BHA, BHT and Trolox were used
as standards in these antioxidant assays. The fatty acid composition of S. tortuosum was also evaluated by gas
chromatography (GC). Total phenolic content in the extract was detected as
36.58 mgGAE/g extract. The extract possesses antioxidant activity in a
concentration-dependent manner at the antioxidant assays. Twenty-four fatty
acids were identified in the S. tortuosum
oil. Among fatty acids, the main component was linoleic acid (C 18:2 ω6)
(34.57%). The content in unsaturated fatty acids (UFAs) was higher than that of
saturated fatty acids (SFAs). From these results, S. tortuosum could be considered as a valuable source for designing
novel food and pharmaceutical products.
Antioxidant activity fatty acid composition phenolic content Seseli tortuosum
Konular | Yapısal Biyoloji |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 4 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 43 Sayı: 2 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Metin AKSOY
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.