In this study, changes in malondialdehyde level (MDA), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activity in fish liver tissue were investigated by applying two doses of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) herbicide to Capoeta umbla fish for 72 hours. Changes in MDA level, CAT and SOD activity were determined by spectrophotometric methods. As a result of the study, it was determined that there was a statistically significant increase in MDA level, CAT and SOD activity in C. umbla liver tissue exposed to different doses of herbicide (p < 0.05). It was observed that 2,4-D herbicide disrupted the oxidant/antioxidant balance in fish liver tissue. However, these two antioxidant enzymes, which are the primary defense mechanism, appear to be resistant to the toxic effect of 2,4-D.
Capoeta umbla antioxidant enzymes liver herbicide oxidant/antioxidant balance
Bu çalışmada, Capoeta umbla balıklarına 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) herbisitinin iki dozu 72 saat uygulanarak, balık karaciğer dokusundaki malondialdehit seviyesi (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktivitesindeki değişimler incelenmeştir. MDA seviyesi, CAT ve SOD aktivitesindeki değişiklikler, spekrofotometrik yöntemlerle tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, herbisitin farklı dozlarına maruz kalan C. umbla karaciğer dokusunda MDA seviyesi, CAT ve SOD aktivitesinde istatistiksel olarak önemli bir artış olduğu belirlenmiştir (p<0,05). 2,4-D herbisitinin balık karaciğer dokusunda oksidan/antioksidan dengesini bozduğu görülmüştür. Bununla beraber, birincil savunma mekanizması olan bu iki antioksidan enzimin, 2,4-D toksik etkisine karşı direnç gösterdiği görülmektedir.
Capoeta umbla antioksidan enzimler karaciğer herbisit oksidan/antioksidan dengesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ocak 2022 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1 |