Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 4, 907 - 915, 18.10.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1118751

Öz

Destekleyen Kurum

TUBITAK-TOVAG

Proje Numarası

112O824

Teşekkür

The authors wish to thank TUBITAK-TOVAG (Project no: 112O824) for partly supporting this research.

Kaynakça

  • Anonim, (2018). Türkiye İstatistik Kurumu Tarım Sayımları. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul (Erişim tarihi: 06.07.2018).
  • Aşkan, E. & Dağdemir, V. 2016. TRA1 Düzey2 Bölgesinde Devlet Teşvik ve Desteklemelerinden Faydalanan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sermaye Durumunun İncelenmesi. 12. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Ata, N. & Yılmaz, H. (2015). Türkiye’de Uygulanan Hayvansal Üretim Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmelerine Yansımaları: Burdur İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 44-54.
  • Boz, İ. (2013). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1), 24-32.
  • Demir, N. & Yavuz, F. (2010). Hayvancılık Destekleme Politikalarına Çiftçilerin Yaklaşımlarının Bölgelerarası Karşılaştırmalı Analizi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (2), 113-121.
  • Eryılmaz, G., Kılıç, O., Boz, İ. & Kaynakçı, C. (2020). Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi ve Bilgi Kaynaklığı Yönünden Değerlendirilmesi; Samsun İli Bafra ve Canik İlçeleri Örneği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 10(2), 1361-1369.
  • Gökhan, E. (2010). Yerel Üreticilerin Hayvansal Üretim Desteklerinden Yararlanma Sorunları: Elâzığ İli Örneği. Veteriner Hekim Derneği Dergisi, 80(4), 15-19.
  • Muradi, A. J. & Akbay, C. (2018). Structure and Marketing Opportunities on Dairy Farms in Konya Province, Turkey. International Journal of Scientific Research and Management, 6(10), 756-762.
  • Sevimli, L. (2020). Büyükbaş Hayvancılık Desteklemelerinin Hayvancılığa ve Yerel Ekonomiye Katkıları: Aksaray İli Araştırması. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 189s.
  • Torgut, E., Annayev, S. & Türkekul, B. (2019). Örmeci Kart, Ç. 2014. Türkiye’de Uygulanmakta Olan Hayvancılık Desteklemelerinin Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelere Etkisi: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1), 29-45.
  • Uygur, A. M. (2015). İzmir İli Süt Sığırcılığının Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, 158s.
  • Uzmay, A. (2017). Hayvancılık Sektörüne Uygulanan Politikaların Süt Sığırcılığı İşletmelerine Etkisi Üzerine Üretici Görüşlerinin Saptanması: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 167-175.
  • Uzmay, A. & Çınar, G. (2016). İzmir İlinde Süt Sığırcılığı Yetiştiricilerinin Destekleme Politikalarına Yönelik Tercih Hiyerarşisi; Bulanık Eşli Karşılaştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(22), 59-67.
  • Vural, H. & Fidan, H. (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13 (2), 49-59.

İzmir İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Desteklemelerden Yararlanma Düzeyleri, Sorunları ve Beklentileri

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 4, 907 - 915, 18.10.2022
https://doi.org/10.30910/turkjans.1118751

Öz

Hayvancılık sektörü, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik öneme sahip bir sektördür. Bu nedenle hayvancılık politikaları sektör açısından önem arz etmektedir. Politikaların uygulanmasında işletmelere yapılan desteklemeler sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır. Araştırmanın amacı İzmir ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin aldığı tarımsal destekleri belirlemek, üye oldukları kooperatif ve üretici örgütlerini tespit etmek ve desteklemeler hakkındaki sorunları belirleyerek bu sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma verileri, İzmir ilinde tabakalı tesadüfi örnekleme metodu ile seçilen 102 işletmeci ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; üreticilerin %96,4’ünün Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye olduğu, %94,1’inin desteklerden yararlandığı, %56,8’inin destekleri yetersiz bulduğu, %26,5’i ise yem ve mazot desteklerinin artırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. İşletmelerde üretim dönemleri içerisinde gerçekleşen yem fiyatlarındaki dengesiz artış ve kesif yem maliyetinin yüksek olması, süt sığırcılığının sürdürebilirliği açısından üreticileri endişelendirmektedir.

Proje Numarası

112O824

Kaynakça

  • Anonim, (2018). Türkiye İstatistik Kurumu Tarım Sayımları. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul (Erişim tarihi: 06.07.2018).
  • Aşkan, E. & Dağdemir, V. 2016. TRA1 Düzey2 Bölgesinde Devlet Teşvik ve Desteklemelerinden Faydalanan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sermaye Durumunun İncelenmesi. 12. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Ata, N. & Yılmaz, H. (2015). Türkiye’de Uygulanan Hayvansal Üretim Destekleme Politikalarının Süt Sığırcılığı İşletmelerine Yansımaları: Burdur İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 44-54.
  • Boz, İ. (2013). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1), 24-32.
  • Demir, N. & Yavuz, F. (2010). Hayvancılık Destekleme Politikalarına Çiftçilerin Yaklaşımlarının Bölgelerarası Karşılaştırmalı Analizi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (2), 113-121.
  • Eryılmaz, G., Kılıç, O., Boz, İ. & Kaynakçı, C. (2020). Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi ve Bilgi Kaynaklığı Yönünden Değerlendirilmesi; Samsun İli Bafra ve Canik İlçeleri Örneği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 10(2), 1361-1369.
  • Gökhan, E. (2010). Yerel Üreticilerin Hayvansal Üretim Desteklerinden Yararlanma Sorunları: Elâzığ İli Örneği. Veteriner Hekim Derneği Dergisi, 80(4), 15-19.
  • Muradi, A. J. & Akbay, C. (2018). Structure and Marketing Opportunities on Dairy Farms in Konya Province, Turkey. International Journal of Scientific Research and Management, 6(10), 756-762.
  • Sevimli, L. (2020). Büyükbaş Hayvancılık Desteklemelerinin Hayvancılığa ve Yerel Ekonomiye Katkıları: Aksaray İli Araştırması. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 189s.
  • Torgut, E., Annayev, S. & Türkekul, B. (2019). Örmeci Kart, Ç. 2014. Türkiye’de Uygulanmakta Olan Hayvancılık Desteklemelerinin Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelere Etkisi: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (1), 29-45.
  • Uygur, A. M. (2015). İzmir İli Süt Sığırcılığının Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, 158s.
  • Uzmay, A. (2017). Hayvancılık Sektörüne Uygulanan Politikaların Süt Sığırcılığı İşletmelerine Etkisi Üzerine Üretici Görüşlerinin Saptanması: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 167-175.
  • Uzmay, A. & Çınar, G. (2016). İzmir İlinde Süt Sığırcılığı Yetiştiricilerinin Destekleme Politikalarına Yönelik Tercih Hiyerarşisi; Bulanık Eşli Karşılaştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(22), 59-67.
  • Vural, H. & Fidan, H. (2007). Türkiye’de Hayvansal Üretim ve Hayvancılık İşletmelerinin Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13 (2), 49-59.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Funda Akdoğan 0000-0002-6495-1855

Cuma Akbay 0000-0001-7673-7584

Proje Numarası 112O824
Yayımlanma Tarihi 18 Ekim 2022
Gönderilme Tarihi 19 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Akdoğan, F., & Akbay, C. (2022). İzmir İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Desteklemelerden Yararlanma Düzeyleri, Sorunları ve Beklentileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 907-915. https://doi.org/10.30910/turkjans.1118751