Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization

Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: 1, 53 - 58, 30.06.2023
https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1285670

Öz

The study was carried out in the natural pasture of the Savucak village of Karakoçan district in Elazığ province in 2021 and 2022. The aim of the study is to determine the macro element contents of the herbages of the pasture where five different nitrogen doses (0, 5, 10, 15, 20 kg da-1) and phosphorus (0, 4, 8, 12, 16 kg da-1) were applied. Calcium (Ca), magnesium (Mg), potassium (K) and phosphorus (P) levels were determined in the herbages cut from the pasture. The determination of Ca, Mg, K and P in dried and ground herbs was made by ICP-MS and the research was carried out in randomized blocks with three replications in accordance with a two-factor factorial experiment design. In the study, it was determined that the effect of increasing nitrogen and phosphorus doses on the macro element contents of pasture herbage was statistically significant. It was observed that Ca, Mg, K and P contents of pasture herbage decreased with the increase of phosphorus doses applied to the pasture, and macro element contents increased with the increase of nitrogen doses. It was determined that the Ca, Mg, K and P contents increased with the increase of the nitrogen dose, but the increase in the phosphorus ratio did not have any effect on the Ca, Mg, K and P contents of the pasture herbage. According to the results obtained from the research, it was concluded that 10 kg da-1 nitrogen and 4 kg da-1 phosphorus fertilization is appropriate in Elazig and pastures with similar ecologies.

Kaynakça

  • Algan, D., & Aydın, İ. (2015). Changes in nitrate (NO3-N) and macro mineral content of different forage sources affected by increasing nitrogen doses. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 30, 160-168.
  • Algan, D., Pak, B., Süzer, R.P., Aydın, I., & Olfaz, M. (2016). Effects of over-seeding and fertilization on yield and quality of pasture. Options Méditerranéennes. Series A: Mediterranean Seminars, 406(114), 403-406.
  • Algan, D., & Aydın, İ. (2017). Üstten tohumlanan ve gübrelenen merada otların nitrat ve makro element içerikleri. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 32(3), 374-382.
  • Altın, M., Gökkuş, A., & Koç, A. (2005). Çayır mera ıslahı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Altın, M., Tuna, C., & Gür, M. (2007). Bir ıslah çalışmasının doğal mera ekosisteminin vejetasyonu üzerindeki bazı etkileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum.
  • Altın, M., Tuna, C., & Gür, M. (2010). Tekirdağ taban ve kıraç meralarının verim ve botanik kompozisyonuna gübrelemenin etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 191-198.
  • Ayan, I., Mut, H., Onal-Asci, O., Basaran, U., & Acar, Z. (2010). Effect of manure application on the chemical composition and nutritive value of rangeland hay. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(13), 1852-1857.
  • Aydın, A., & Başbağ, M. (2017). Karacadağ’ın farklı yükseltilerindeki meraların durumu ve ot kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J. Agr. Sci., 32, 74-84.
  • Aydin, I., & Uzun, F. (2008). Potential decrease of grass tetany risk in rangelands combining N and K fertilization with MgO treatments. European Journal of Agronomy, 29(1), 33-37.
  • Bakoglu, A., Gökkus, A., & Koç, A. (1999). Dominant mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının büyüme dönemindeki değişimi. 2. Kimyasal kompozisyondaki değişimler. Tr. J. of Agric. and Foresty, 23 (Ek sayı: 2), 495-508.
  • Başaran, U., Gülümser, E., Yaman, C., Doğrusöz, M. Ç., & Mut, H. (2021). Antioxidants and mineral contents of chicory as coffee additive. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 9(1), 217-223.
  • Bayraktar, E. (2005). Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelimse dönemlerinde kök ve gövdelerinde biriktirilen kimi besin maddelerinin değişimi. T. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Tekirdağ.
  • Cinar, S., Abdullayev, A., Esenov, N., & Karadag, Y. (2020). Determination of botanical composition, hay yield and forage quality of some natural rangelands in Kyrgyzstan’s chuy region. Applied Ecology and Environmental Research, 18(1), 401-416.
  • Çaçan, E., & Başbağ, M. (2019). Determination of the quality degree, grazing intensity and hay quality of rangelands at different directions and altitudes. Eurasian Journal of Forest Science, 7(1), 13-22.
  • Çaçan, E., & Kökten, K. (2023). Azot ve fosfor gübrelemesinin mera otunun makro ve mikro element içeriğine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 38 (1), 19-32.
  • Çetiner, M., Gökkuş, A., & Parlak, M. (2012). Yapay bir merada otlatmanın bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkisi. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 27(2), 80-88.
  • Çomaklı, B., Güven, M., Koç, A., Menteşe, Ö., Bakoğlu, A., & Bilgili, A. (2005). Azot, fosfor ve kükürtle gübrelemenin Ardahan meralarının verim ve tür kompozisyonuna etkisi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005 Antalya, Cilt II, 757-761.
  • Çomaklı, B., Daşci, M., & Koç, A. (2008). The effects of traditional grazing practices on upland (yayla) rangeland vegetation and forage quality. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32(4), 259-265.
  • Ensminger, M. E., Oldfield, J. E., & Heinemann, W. W. (1990). Feeds and nutrition. The Ensminger Publishing Company, USA.
  • Gökkuş, A. & Altın, M. (1986). Değişik Islah Yöntemleri Uygulanan Meraların Kuru Ot ve Ham Protein Verimleri İle Botanik Kompozisyonları Üzerinde Araştırmalar. Doğa Türk Tar. ve Orm. Derg., 10, 333-342.
  • Gökkuş, A., Parlak, A. Ö., & Baytekin, H. (2013). Akdeniz kuşağı meralarında otsu türlerin mineral içerikleri değişimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1), 1-10.
  • JMP. (2018). Statistical discovery from SAS, USA.
  • Kacar, B. (1984). Bitki Besleme. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 899. Ders Kitabı No: 250, Ankara.
  • Kaya, İ., Öncüer, A., Ünal, Y., & Yıldız, S. (2003). Nutritive value of pastures in Kars district. I. Botanical and nutrient composition at different stages of maturity. Turkish J. of Veterinary and Animal Sciences, 27, 275-280.
  • Kacorzyk, P., & Głąb, T. (2017). Effect of ten years of mineral and organic fertilization on the herbage production of a mountain meadow. Journal of Elementology, 22(1,: 219-233.
  • Küçük, Ç., Cevheri, C., Polat, T., & Avcı, M. (2016). Şanlıurfa (Akabe mevki) doğal mera bitkilerinin besin elementleri içerikleri ve toprakların mikrobiyal biyomas C, fungal ve bakteriyal biyomas C değerlerinin belirlenmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5(2), 129-134.
  • National Research Council, (2000). Nutrient requirements of beef cattle, (7th ed). National Academy Press, Washington, USA.
  • National Research Council, (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelieds (6th ed). National Academy Press, Washington, USA.
  • Polat, H., & Bayraklı, F. (2019). Konya bölgesi doğal meraları içerisindeki bazı bitkilerin ham protein ve besin elementi içerikleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, Journal of Bahri Dagdas Crop Research, 8 (1), 132-147.
  • Tükel, T., Hatipoğlu, R., Hasar, E., Çeliktaş, N., & Can, E. (1996). Azot ve fosfor gübrelemesinin Çukurova Bölgesinde tüylü sakalotunun (Hyparrhenia hirta (L.) dominant olduğu bir meranın verim ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yembitkileri Kong., 17-19 Haziran 1996, Erzurum, 59-65.
  • Türk, M., Çelik, N., Bayram, G., & Budakli, E. (2007). Effects of nitrogen and potassium fertilization on yield and nutritional quality of rangeland. Asian Journal of Chemistry, 19(3), 2341-2348.
Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: 1, 53 - 58, 30.06.2023
https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1285670

Öz

Kaynakça

  • Algan, D., & Aydın, İ. (2015). Changes in nitrate (NO3-N) and macro mineral content of different forage sources affected by increasing nitrogen doses. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 30, 160-168.
  • Algan, D., Pak, B., Süzer, R.P., Aydın, I., & Olfaz, M. (2016). Effects of over-seeding and fertilization on yield and quality of pasture. Options Méditerranéennes. Series A: Mediterranean Seminars, 406(114), 403-406.
  • Algan, D., & Aydın, İ. (2017). Üstten tohumlanan ve gübrelenen merada otların nitrat ve makro element içerikleri. Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 32(3), 374-382.
  • Altın, M., Gökkuş, A., & Koç, A. (2005). Çayır mera ıslahı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Çayır Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Altın, M., Tuna, C., & Gür, M. (2007). Bir ıslah çalışmasının doğal mera ekosisteminin vejetasyonu üzerindeki bazı etkileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum.
  • Altın, M., Tuna, C., & Gür, M. (2010). Tekirdağ taban ve kıraç meralarının verim ve botanik kompozisyonuna gübrelemenin etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 191-198.
  • Ayan, I., Mut, H., Onal-Asci, O., Basaran, U., & Acar, Z. (2010). Effect of manure application on the chemical composition and nutritive value of rangeland hay. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(13), 1852-1857.
  • Aydın, A., & Başbağ, M. (2017). Karacadağ’ın farklı yükseltilerindeki meraların durumu ve ot kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J. Agr. Sci., 32, 74-84.
  • Aydin, I., & Uzun, F. (2008). Potential decrease of grass tetany risk in rangelands combining N and K fertilization with MgO treatments. European Journal of Agronomy, 29(1), 33-37.
  • Bakoglu, A., Gökkus, A., & Koç, A. (1999). Dominant mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının büyüme dönemindeki değişimi. 2. Kimyasal kompozisyondaki değişimler. Tr. J. of Agric. and Foresty, 23 (Ek sayı: 2), 495-508.
  • Başaran, U., Gülümser, E., Yaman, C., Doğrusöz, M. Ç., & Mut, H. (2021). Antioxidants and mineral contents of chicory as coffee additive. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 9(1), 217-223.
  • Bayraktar, E. (2005). Tekirdağ koşullarında bazı yem bitkilerinin farklı gelimse dönemlerinde kök ve gövdelerinde biriktirilen kimi besin maddelerinin değişimi. T. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Tekirdağ.
  • Cinar, S., Abdullayev, A., Esenov, N., & Karadag, Y. (2020). Determination of botanical composition, hay yield and forage quality of some natural rangelands in Kyrgyzstan’s chuy region. Applied Ecology and Environmental Research, 18(1), 401-416.
  • Çaçan, E., & Başbağ, M. (2019). Determination of the quality degree, grazing intensity and hay quality of rangelands at different directions and altitudes. Eurasian Journal of Forest Science, 7(1), 13-22.
  • Çaçan, E., & Kökten, K. (2023). Azot ve fosfor gübrelemesinin mera otunun makro ve mikro element içeriğine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 38 (1), 19-32.
  • Çetiner, M., Gökkuş, A., & Parlak, M. (2012). Yapay bir merada otlatmanın bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkisi. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 27(2), 80-88.
  • Çomaklı, B., Güven, M., Koç, A., Menteşe, Ö., Bakoğlu, A., & Bilgili, A. (2005). Azot, fosfor ve kükürtle gübrelemenin Ardahan meralarının verim ve tür kompozisyonuna etkisi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005 Antalya, Cilt II, 757-761.
  • Çomaklı, B., Daşci, M., & Koç, A. (2008). The effects of traditional grazing practices on upland (yayla) rangeland vegetation and forage quality. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32(4), 259-265.
  • Ensminger, M. E., Oldfield, J. E., & Heinemann, W. W. (1990). Feeds and nutrition. The Ensminger Publishing Company, USA.
  • Gökkuş, A. & Altın, M. (1986). Değişik Islah Yöntemleri Uygulanan Meraların Kuru Ot ve Ham Protein Verimleri İle Botanik Kompozisyonları Üzerinde Araştırmalar. Doğa Türk Tar. ve Orm. Derg., 10, 333-342.
  • Gökkuş, A., Parlak, A. Ö., & Baytekin, H. (2013). Akdeniz kuşağı meralarında otsu türlerin mineral içerikleri değişimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (1), 1-10.
  • JMP. (2018). Statistical discovery from SAS, USA.
  • Kacar, B. (1984). Bitki Besleme. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 899. Ders Kitabı No: 250, Ankara.
  • Kaya, İ., Öncüer, A., Ünal, Y., & Yıldız, S. (2003). Nutritive value of pastures in Kars district. I. Botanical and nutrient composition at different stages of maturity. Turkish J. of Veterinary and Animal Sciences, 27, 275-280.
  • Kacorzyk, P., & Głąb, T. (2017). Effect of ten years of mineral and organic fertilization on the herbage production of a mountain meadow. Journal of Elementology, 22(1,: 219-233.
  • Küçük, Ç., Cevheri, C., Polat, T., & Avcı, M. (2016). Şanlıurfa (Akabe mevki) doğal mera bitkilerinin besin elementleri içerikleri ve toprakların mikrobiyal biyomas C, fungal ve bakteriyal biyomas C değerlerinin belirlenmesi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5(2), 129-134.
  • National Research Council, (2000). Nutrient requirements of beef cattle, (7th ed). National Academy Press, Washington, USA.
  • National Research Council, (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelieds (6th ed). National Academy Press, Washington, USA.
  • Polat, H., & Bayraklı, F. (2019). Konya bölgesi doğal meraları içerisindeki bazı bitkilerin ham protein ve besin elementi içerikleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, Journal of Bahri Dagdas Crop Research, 8 (1), 132-147.
  • Tükel, T., Hatipoğlu, R., Hasar, E., Çeliktaş, N., & Can, E. (1996). Azot ve fosfor gübrelemesinin Çukurova Bölgesinde tüylü sakalotunun (Hyparrhenia hirta (L.) dominant olduğu bir meranın verim ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye 3. Çayır Mera ve Yembitkileri Kong., 17-19 Haziran 1996, Erzurum, 59-65.
  • Türk, M., Çelik, N., Bayram, G., & Budakli, E. (2007). Effects of nitrogen and potassium fertilization on yield and nutritional quality of rangeland. Asian Journal of Chemistry, 19(3), 2341-2348.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Kağan Kökten 0000-0001-5403-5629

Volkan Taşdemir 0000-0002-2969-0362

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 21 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kökten, K., & Taşdemir, V. (2023). Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization. Turkish Journal of Range and Forage Science, 4(1), 53-58. https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1285670
AMA Kökten K, Taşdemir V. Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization. Turk.J.R.For.Sci. Haziran 2023;4(1):53-58. doi:10.51801/turkjrfs.1285670
Chicago Kökten, Kağan, ve Volkan Taşdemir. “Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture With Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization”. Turkish Journal of Range and Forage Science 4, sy. 1 (Haziran 2023): 53-58. https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1285670.
EndNote Kökten K, Taşdemir V (01 Haziran 2023) Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization. Turkish Journal of Range and Forage Science 4 1 53–58.
IEEE K. Kökten ve V. Taşdemir, “Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization”, Turk.J.R.For.Sci., c. 4, sy. 1, ss. 53–58, 2023, doi: 10.51801/turkjrfs.1285670.
ISNAD Kökten, Kağan - Taşdemir, Volkan. “Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture With Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization”. Turkish Journal of Range and Forage Science 4/1 (Haziran 2023), 53-58. https://doi.org/10.51801/turkjrfs.1285670.
JAMA Kökten K, Taşdemir V. Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization. Turk.J.R.For.Sci. 2023;4:53–58.
MLA Kökten, Kağan ve Volkan Taşdemir. “Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture With Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization”. Turkish Journal of Range and Forage Science, c. 4, sy. 1, 2023, ss. 53-58, doi:10.51801/turkjrfs.1285670.
Vancouver Kökten K, Taşdemir V. Determination of Macro Element Contents of Herbages of Elâzığ/Karakoçan/Savucak Village Pasture with Different Nitrogen and Phosphorus Fertilization. Turk.J.R.For.Sci. 2023;4(1):53-8.

     TR_Dizin_logo.png?version=1&modificationDate=1614345672000&api=v2  asos-index.png          logo.png    Crossref_Logo_Stacked_RGB_SMALL.png 1?ui=2&ik=a4058937f1&attid=0.3&permmsgid=msg-f:1749487628794806097&th=18476dbaad413f51&view=fimg&fur=ip&sz=s0-l75-ft&attbid=ANGjdJ9QGll0LXXhrpfkwxITnNQPMSCkjzPYtGlKAQeCi78zqusMPzJmW9Os0HX2VeTA31eRfyXCwOmU97TIQBEjf3rU8o_BbruviQKEDDHIC8oINFfNbOJLDrJPxfs&disp=emb




Turkish Journal of Range and Forage Science is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.