BibTex RIS Kaynak Göster

Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 42, 31.03.2014
https://doi.org/10.19159/tutad.65880

Öz

Bu çalışma, mikoriza inokulasyonunun sera domates yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine
etkisini belirlemek; mikoriza kaynağı olarak kullanılan Symbion VAM (ağırlıklı Glomus fasciculatum) preparatının farklı
dozlardaki etkinliğini belirlemek amacı ile 2013 yılı sonbahar-kış döneminde Gaziler Köyü'nde (Kepez-Antalya) Agrobest
Grup'a ait PE örtülü serada, topraklı yetiştiricilikte yürütülmüş; bitkisel materyal olarak Olgun F1 domates çeşidi
kullanılmıştır. Deneme konularını Symbion VAM'ın üç dozu [önerilen doz (D, 1.0 kg da-1); önerilen dozun yarısı (D/2, 0.5
kg da-1) ve önerilen dozun iki katı (Dx2, 2.0 kg da-1)] ile Symbion VAM gübresiz (0 kg da-1) kontrol grubu oluşturmuştur.
Denemede kullanılan Symbion VAM gübresi, bir kez, dikimden hemen önce fide dikim çukurlarına uygulanmış ve m2'de 2
bitki olacak şekilde 15 Ağustos 2013 tarihinde fide dikilmiştir. Üretim 07 Ocak 2014 tarihinde, bitkiler 7 salkımlı iken
sonlandırılmıştır. Tesadüf parseli deneme deseni düzeninde 4 tekrarlı olarak yürütülen araştırmada bitki gelişimi, verim ve
kalite değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; Symbion VAM inokulasyonu ile köklerde infekte olan mikoriza
oranının arttığını, bu artışa paralel olarak bitki gelişimi ve toplam ve pazarlanabilir verimin arttığını, meyvede çap, kırmızı
renk (a), pH ve vitamin C değeri artarken, titre edilebilir asitlik, elektriksel iletkenlik ve sertlik değerinin azaldığını
göstermiştir. Kullanılan Symbion VAM dozu içerisinde en umutvar sonuçlar pazarlanabilir verimde kontrol uygulamasına
göre sağladığı % 42.2'lik artış ile iki kat doz uygulamasından elde edilmiştir.

Kaynakça

  • Abdel Latef, A.A., Chaoxing, H., 2011. Effects of arbucsular mycorrhizal fungi on growth, mineral nutrition, antioxidant enzymes activity and fruit yield of tomato grown under salinity stress. Sci. Hort., 127: 228-233.
  • Aguilera-Gomez, L.. Davies, F.T., Olalde-Podugal, V., Duray. S.A., Phavaphutanon, L., 1999. Influense of Phosphorus and endomycorrhiza (Glomus intraracides) on gas exchange and plant growth of Chile Ancho pepper (Capsicum annum L.). Photosynthetica, 36: 441-449.
  • Al-Karaki, G.N., 2000. Growth of mycorrhizal tomato and mineral acquisition under salt stress. Mycorrhiza, 10: 51-54.
  • Al-Karaki, G.N., Hammad, R., Rusan, M., 2001. Response of two tomato cultivars differing in salt tolerance to inoculation with mycorrhizal fungi under salt stress. Mycorrhiza, 11: 43-47.
  • Anaç, D., Eryüce, N., 2003. Nutrient Management in Protected Cropping in Turkey. Nutrient, Substrate and Water Management in Protected Cropping Systems. The 2003 Dahlia Greidinger Symposium. Ege University, Izmir-Turkey.
  • Copetta, A., Bardi, L., Bertolone, E., Berta, G., 2011. Fruit production and quality of tomato plants (Solanum lycopersicum L.) are affected by green compost and arbuscular mycorrhizal fungi. Plant Biosystems, 145(1): 106-115.
  • Cordier, A.T., Gianinazzi, S., Gianinazz-Pearson, V., 1996. Arbuscular mycorrhiza technology applied to micropropagated Prunus avium and to protection against Phytophthora cinnamomi. Agronomie, 16: 676-688.
  • Çekiç, C., Yılmaz, E., 2011. Effect of arbuscular mycorrhiza and different doses of phosphor on vegetative and generative components of strawberries applied with different phosphor doses in soilless culture. African J of Agric Res, 6(20): 4736-4739.
  • Danneberg, G., Latus, C., Zimmer, W., Hundeshagen, B., Schneider-Poetsch, H.J., Bothe, H., 1992. Influence of vesicular-arbuscular mycorrhiza on phytohormone balances in maize (Zea mays L.). J. Plant Physiol, 141: 33-39.
  • De Pascale, S., Maggio, A., Fogliano V., Ambrosino, P., Ritieni, A., 2001. Irrigation with saline water improves carotenoids content and antioxidant activityof tomato. J Hortic Sci Biotech, 76(4): 447- 453.
  • Dorais, M., Papadopoulos, A. P., Gosselin, A., 2001. Influence of electric conductivity management on greenhouse tomato yield and fruit quality. Agronomic, 21: 367-383.
  • Edathil, T.T., Manian, S., Udaiyan, K., 1996. Interaction of multiple VAM fungal species on root colonization, plant growth and nutrient status of tomato seedlins (Lycopersicon esculentum Mill.). Agr Ecosyst Environ, 59: 63-68.
  • Gül, A., Tüzel, İ. H., Tuncay, Ö., İrget, M. E., Eltez, R. Z., Düzyaman, E., 1998. Torba kültürü ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemlerin bitki gelişimi, verim, su ve gübre kullanımına etkileri üzerine araştırmalar. TÜBİTAK TOGTAG 1512 No’lu Proje, İzmir.
  • Hajiboland, R., Aliasgharzadeh, A., Laiegh, S.F., Poschenrieder, C., 2010. Colonization with arbuscular mycorrhizal fungi improves salinity tolerance of tomato (Solanum lycopersicum L.) plants. Plant Soil, 331: 313-327.
  • Heeb, A., Lundegardh, B., Ericsson, T., Savage, G.P., 2005. Nitrogen form affects yield and taste of tomatoes. J Sci Food Agr., 85: 1405–1414.
  • Johansen, A., Jakopsen, I., Jensen, E.S., 1994. Hyphal N transport by a Vesicular Arbuscular Mycorrhizal fungus associated with cucumber grown at three nitrogen levels. Plant and Soil, 160: 1-9.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 1-2. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları: 468, Yardımcı Ders Kitabı: 161.
  • Kaplan, M., Sönmez, S., Tokmak, S., 1999. Antalya– Kumluca yöresi kuyu sularının nitrat içerikleri. Turk J Agric For., 23: 309–313.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova/İzmir.
  • Kaya, C., Ashraf, M., Sonmez, O., Aydemir, S., Tuna, A.L., Çullu, M.A., 2009. The influence of arbuscular mycorrhizal colonisation on key growth parameters and fruit yield of pepper plants grown at high salinity. Sci. Hort., 121: 1-6.
  • Krauss, B.S., Schnitzler, W.H., Grassmann, J., Woitke, M., 2006. The influence of different electrical conductivity values in a simplified recirculating soilles system on iner and outer fruit quality characteristics of tomato. J Agric Food Chem, 54: 441-448.
  • Kurt, S., Baran, B., Sarı, N., Yetişir, H., 2002. Physiologic races of Fusarium oxysporium f.sp.melonis in southeastern Anatolia Region of Turkey and varietal reaction to races of the pathogen. Phytoparasitica, 30: 395-402.
  • Marschner, H., Dell, B., 1994. Nutrient uptake in mycorrhizal symbiosis. Plant Soil, 159: 89-102.
  • McGonigle, T.P., Miller, M.H., Evans, D.G., Fairchild, D.L., Swan, G.A., 1990. A new method which gives an objective measure of colonisation of roots by vesicular–arbuscular mycorrhizal fungi. New Phytol, 115: 495-501.
  • McGuire, G.R., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort. Science, 27(12): 1254-1255.
  • Millner, P.D., 1991. Charectarization and use of Vesicular Arbuscular Mycorrhizae in Agricultural Production Systems. The Rizosphere and Plant Growth (Editors: Keister, D.L. and Cregan P.B.). Kluwer Academic Publishers, Nederlands, 335-342.
  • Ortaş, İ., 1997. Mikoriza nedir? TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 351: 92-95.
  • Ortaş, İ., 2010. Effect of mycorrhiza application on plant growth and nutrient uptake in cucumber production under field conditions. Spanish J Agric Res, 8(1): 116-122.
  • Özcan, H., Taban, S., 2000. VA-mikoriza'nın alkalin ve asit toprakta yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimi ile mikorizal enfeksiyon ve fosfor, çinko, demir, bakır ve mangan konsantrasyonları üzerine etkisi. Turk J Agric For, 24: 629-35.
  • Öztekin, G.B., Tüzel, Y., Tüzel, I.H., 2013. Does mycorriza improve salinity tolerance in grafted plants. Sci Hortic-Amsterdam (Special Issue), 149: 55-60.
  • Pearson, D., 1970. The Chemical Analysis of Foods. Chemical Publishing Co Inc, New York, USA.
  • Pfeiffer, C.M., Bloss, H.E., 1988. Growth and nutrition of guayule (Parthenium argentatum) in saline soil as influenced by vesicular–arbuscular mycorrhiza and phosphorus fertilization. New Phytol, 108: 315-321.
  • Ruiz-Lazano, J.M., 2003. Antioxidant activities in mycorrhizal soybean plants under drought stress. New Phytologist, 157(1): 135-143.
  • Ruiz-Lozano, J.M., Azcon, R., 1995. Hyphal contribution to water uptake in mycorrhizal plants as affected by the fungal species and water status. Physiol Plantarum, 95: 472-478.
  • Sarı, N., Ortaş, İ., Yetişir, H., Köksal, N., Sayılıkan, G., Çetiner, B., Çığşar, S., Akpınar, Ç., Arslan, A.K., Üstüner, Ö., 2001. Examples of some application of mycorrhization of vegetable production in Turkey. Workshop on Managing Arbuscular Mycorrhizal Fungi for Improving Soil Quality and Plant Healt in Agriculture. 7-9 June, Adana-Turkey, 43.
  • Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği. Cilt I ve II. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir.
  • Sönmez, İ., Kaplan, M., 2004. Demre yöresi seralarında toprak ve sulama sularının tuz içeriğinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2): 155-160.
  • Subramanian, H.S., Santhanakrishnan, P., Balasubramanian, P., 2006. Responses of field grown tomato plants to arbuscular mycorrhizal fungal colonization under varying intensites of drought stres. Sci Hort, 107: 245-253.
  • Şimşek, D., Ortaş, İ., Köse, Ö., Sarı, N., Abak, K., 1998. The effect of mycorrhizal inoculation on growth and nutrient uptake of tomato, eggplant, pepper plants under field conditions. International Symposium on Arid Region Soils, 21-24 September, Menemen- İzmir, Turkey, 222-228.
  • Tüzel, Y., 2004. Seralarda Entegre Üretim. Tarımsal Araştırma Yayım ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK) Bahçe Bitkileri Grubu Bilgi Alışverişi Toplantısı, 01-03 Haziran 2004, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Menemen.
  • Yılmaz, E., Gül, A., 2009. Topraksız ortama arbusküler mikoriza aşılamanın patlıcan (Solanum melongena L.) yetiştiriciliği üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 55-61.
Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 42, 31.03.2014
https://doi.org/10.19159/tutad.65880

Öz

The experiment was conducted to determine the effect of mycorrhiza inoculation on plant growth, yield and fruit quality of tomato plants grown in greenhouse conditions and to determine the efficiency of different doses of Symbion VAM (mainly Glomus fasciculatum) as mycorrhiza source. The study was done in soil under PE covered greenhouse, belongs to Agrobest Group, in Gaziler Village (Kepez-Antalya) during the autumn-winter season of 2013 and Olgun F1tomato cultivar was used as plant material. Three different doses of Symbion VAM were used as trial subjects: recommended dose (D, 1.0 kg da-1), half of recommended dose (D/2, 0.5 kg da-1) and two fold of recommended dose (Dx2, 2.0 kg da-1) and non-inoculated plants (0.0 kg da-1) were put on trial as control group. Symbion VAM was applied only one time to seedlings’ hole before transplanting and all plants were transplanted on August 15, 2013 as 2 plants per m2. The production was stopped on January 07, 2014 when plants reached to the 7thtruss. The experimental design was randomized parcel with 4 replicates and parameters related to plant growth, yield and fruit quality were determined. The results showed that root infection rate increased with Symbion VAM inoculation and in parallel with this increase plant growth and total and marketable yield increased. Besides, while fruit diameter, red color (a), vitamin C and pH of fruit juice were increasing,titratable acidity, electrical conductivity of fruit juice and firmness decreased. Among to tested doses of Symbion VAM, the most promising result was taken from two fold of recommended dose (Dx2) which caused higher performance on marketable yield with 42.2 % increase compared with control

Kaynakça

  • Abdel Latef, A.A., Chaoxing, H., 2011. Effects of arbucsular mycorrhizal fungi on growth, mineral nutrition, antioxidant enzymes activity and fruit yield of tomato grown under salinity stress. Sci. Hort., 127: 228-233.
  • Aguilera-Gomez, L.. Davies, F.T., Olalde-Podugal, V., Duray. S.A., Phavaphutanon, L., 1999. Influense of Phosphorus and endomycorrhiza (Glomus intraracides) on gas exchange and plant growth of Chile Ancho pepper (Capsicum annum L.). Photosynthetica, 36: 441-449.
  • Al-Karaki, G.N., 2000. Growth of mycorrhizal tomato and mineral acquisition under salt stress. Mycorrhiza, 10: 51-54.
  • Al-Karaki, G.N., Hammad, R., Rusan, M., 2001. Response of two tomato cultivars differing in salt tolerance to inoculation with mycorrhizal fungi under salt stress. Mycorrhiza, 11: 43-47.
  • Anaç, D., Eryüce, N., 2003. Nutrient Management in Protected Cropping in Turkey. Nutrient, Substrate and Water Management in Protected Cropping Systems. The 2003 Dahlia Greidinger Symposium. Ege University, Izmir-Turkey.
  • Copetta, A., Bardi, L., Bertolone, E., Berta, G., 2011. Fruit production and quality of tomato plants (Solanum lycopersicum L.) are affected by green compost and arbuscular mycorrhizal fungi. Plant Biosystems, 145(1): 106-115.
  • Cordier, A.T., Gianinazzi, S., Gianinazz-Pearson, V., 1996. Arbuscular mycorrhiza technology applied to micropropagated Prunus avium and to protection against Phytophthora cinnamomi. Agronomie, 16: 676-688.
  • Çekiç, C., Yılmaz, E., 2011. Effect of arbuscular mycorrhiza and different doses of phosphor on vegetative and generative components of strawberries applied with different phosphor doses in soilless culture. African J of Agric Res, 6(20): 4736-4739.
  • Danneberg, G., Latus, C., Zimmer, W., Hundeshagen, B., Schneider-Poetsch, H.J., Bothe, H., 1992. Influence of vesicular-arbuscular mycorrhiza on phytohormone balances in maize (Zea mays L.). J. Plant Physiol, 141: 33-39.
  • De Pascale, S., Maggio, A., Fogliano V., Ambrosino, P., Ritieni, A., 2001. Irrigation with saline water improves carotenoids content and antioxidant activityof tomato. J Hortic Sci Biotech, 76(4): 447- 453.
  • Dorais, M., Papadopoulos, A. P., Gosselin, A., 2001. Influence of electric conductivity management on greenhouse tomato yield and fruit quality. Agronomic, 21: 367-383.
  • Edathil, T.T., Manian, S., Udaiyan, K., 1996. Interaction of multiple VAM fungal species on root colonization, plant growth and nutrient status of tomato seedlins (Lycopersicon esculentum Mill.). Agr Ecosyst Environ, 59: 63-68.
  • Gül, A., Tüzel, İ. H., Tuncay, Ö., İrget, M. E., Eltez, R. Z., Düzyaman, E., 1998. Torba kültürü ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemlerin bitki gelişimi, verim, su ve gübre kullanımına etkileri üzerine araştırmalar. TÜBİTAK TOGTAG 1512 No’lu Proje, İzmir.
  • Hajiboland, R., Aliasgharzadeh, A., Laiegh, S.F., Poschenrieder, C., 2010. Colonization with arbuscular mycorrhizal fungi improves salinity tolerance of tomato (Solanum lycopersicum L.) plants. Plant Soil, 331: 313-327.
  • Heeb, A., Lundegardh, B., Ericsson, T., Savage, G.P., 2005. Nitrogen form affects yield and taste of tomatoes. J Sci Food Agr., 85: 1405–1414.
  • Johansen, A., Jakopsen, I., Jensen, E.S., 1994. Hyphal N transport by a Vesicular Arbuscular Mycorrhizal fungus associated with cucumber grown at three nitrogen levels. Plant and Soil, 160: 1-9.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri 1-2. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları: 468, Yardımcı Ders Kitabı: 161.
  • Kaplan, M., Sönmez, S., Tokmak, S., 1999. Antalya– Kumluca yöresi kuyu sularının nitrat içerikleri. Turk J Agric For., 23: 309–313.
  • Karaçalı, İ., 1993. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, Bornova/İzmir.
  • Kaya, C., Ashraf, M., Sonmez, O., Aydemir, S., Tuna, A.L., Çullu, M.A., 2009. The influence of arbuscular mycorrhizal colonisation on key growth parameters and fruit yield of pepper plants grown at high salinity. Sci. Hort., 121: 1-6.
  • Krauss, B.S., Schnitzler, W.H., Grassmann, J., Woitke, M., 2006. The influence of different electrical conductivity values in a simplified recirculating soilles system on iner and outer fruit quality characteristics of tomato. J Agric Food Chem, 54: 441-448.
  • Kurt, S., Baran, B., Sarı, N., Yetişir, H., 2002. Physiologic races of Fusarium oxysporium f.sp.melonis in southeastern Anatolia Region of Turkey and varietal reaction to races of the pathogen. Phytoparasitica, 30: 395-402.
  • Marschner, H., Dell, B., 1994. Nutrient uptake in mycorrhizal symbiosis. Plant Soil, 159: 89-102.
  • McGonigle, T.P., Miller, M.H., Evans, D.G., Fairchild, D.L., Swan, G.A., 1990. A new method which gives an objective measure of colonisation of roots by vesicular–arbuscular mycorrhizal fungi. New Phytol, 115: 495-501.
  • McGuire, G.R., 1992. Reporting of objective color measurements. Hort. Science, 27(12): 1254-1255.
  • Millner, P.D., 1991. Charectarization and use of Vesicular Arbuscular Mycorrhizae in Agricultural Production Systems. The Rizosphere and Plant Growth (Editors: Keister, D.L. and Cregan P.B.). Kluwer Academic Publishers, Nederlands, 335-342.
  • Ortaş, İ., 1997. Mikoriza nedir? TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 351: 92-95.
  • Ortaş, İ., 2010. Effect of mycorrhiza application on plant growth and nutrient uptake in cucumber production under field conditions. Spanish J Agric Res, 8(1): 116-122.
  • Özcan, H., Taban, S., 2000. VA-mikoriza'nın alkalin ve asit toprakta yetiştirilen mısır bitkisinin gelişimi ile mikorizal enfeksiyon ve fosfor, çinko, demir, bakır ve mangan konsantrasyonları üzerine etkisi. Turk J Agric For, 24: 629-35.
  • Öztekin, G.B., Tüzel, Y., Tüzel, I.H., 2013. Does mycorriza improve salinity tolerance in grafted plants. Sci Hortic-Amsterdam (Special Issue), 149: 55-60.
  • Pearson, D., 1970. The Chemical Analysis of Foods. Chemical Publishing Co Inc, New York, USA.
  • Pfeiffer, C.M., Bloss, H.E., 1988. Growth and nutrition of guayule (Parthenium argentatum) in saline soil as influenced by vesicular–arbuscular mycorrhiza and phosphorus fertilization. New Phytol, 108: 315-321.
  • Ruiz-Lazano, J.M., 2003. Antioxidant activities in mycorrhizal soybean plants under drought stress. New Phytologist, 157(1): 135-143.
  • Ruiz-Lozano, J.M., Azcon, R., 1995. Hyphal contribution to water uptake in mycorrhizal plants as affected by the fungal species and water status. Physiol Plantarum, 95: 472-478.
  • Sarı, N., Ortaş, İ., Yetişir, H., Köksal, N., Sayılıkan, G., Çetiner, B., Çığşar, S., Akpınar, Ç., Arslan, A.K., Üstüner, Ö., 2001. Examples of some application of mycorrhization of vegetable production in Turkey. Workshop on Managing Arbuscular Mycorrhizal Fungi for Improving Soil Quality and Plant Healt in Agriculture. 7-9 June, Adana-Turkey, 43.
  • Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği. Cilt I ve II. Ege Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir.
  • Sönmez, İ., Kaplan, M., 2004. Demre yöresi seralarında toprak ve sulama sularının tuz içeriğinin belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2): 155-160.
  • Subramanian, H.S., Santhanakrishnan, P., Balasubramanian, P., 2006. Responses of field grown tomato plants to arbuscular mycorrhizal fungal colonization under varying intensites of drought stres. Sci Hort, 107: 245-253.
  • Şimşek, D., Ortaş, İ., Köse, Ö., Sarı, N., Abak, K., 1998. The effect of mycorrhizal inoculation on growth and nutrient uptake of tomato, eggplant, pepper plants under field conditions. International Symposium on Arid Region Soils, 21-24 September, Menemen- İzmir, Turkey, 222-228.
  • Tüzel, Y., 2004. Seralarda Entegre Üretim. Tarımsal Araştırma Yayım ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK) Bahçe Bitkileri Grubu Bilgi Alışverişi Toplantısı, 01-03 Haziran 2004, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Menemen.
  • Yılmaz, E., Gül, A., 2009. Topraksız ortama arbusküler mikoriza aşılamanın patlıcan (Solanum melongena L.) yetiştiriciliği üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2): 55-61.
Toplam 41 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi / Research Article
Yazarlar

Gölgen Bahar Öztekin

Mehmet Ece Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öztekin, G. B., & Ece, M. (2014). Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1(1), 35-42. https://doi.org/10.19159/tutad.65880
AMA Öztekin GB, Ece M. Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. TÜTAD. Nisan 2014;1(1):35-42. doi:10.19159/tutad.65880
Chicago Öztekin, Gölgen Bahar, ve Mehmet Ece. “Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus Fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1, sy. 1 (Nisan 2014): 35-42. https://doi.org/10.19159/tutad.65880.
EndNote Öztekin GB, Ece M (01 Nisan 2014) Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1 1 35–42.
IEEE G. B. Öztekin ve M. Ece, “Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”, TÜTAD, c. 1, sy. 1, ss. 35–42, 2014, doi: 10.19159/tutad.65880.
ISNAD Öztekin, Gölgen Bahar - Ece, Mehmet. “Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus Fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1/1 (Nisan 2014), 35-42. https://doi.org/10.19159/tutad.65880.
JAMA Öztekin GB, Ece M. Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. TÜTAD. 2014;1:35–42.
MLA Öztekin, Gölgen Bahar ve Mehmet Ece. “Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus Fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, c. 1, sy. 1, 2014, ss. 35-42, doi:10.19159/tutad.65880.
Vancouver Öztekin GB, Ece M. Sera Domates Yetiştiriciliğinde Symbion VAM (Glomus fasciculatum) İnokulasyonunun Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. TÜTAD. 2014;1(1):35-42.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667