Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 2, 82 - 89, 29.12.2023
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1383080

Öz

Bu çalışma, farklı partikül boyutlarında parçalanan yonca silajlarının ham besin madde içerikleri, fiziksel, bazı fermentasyon özellikleri, kuru madde tüketimi, kuru madde sindirilebilirliği ve nispi yem değerine etkisinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Yonca bitkisi, 1 cm, 2 cm, 4 cm, 8 cm ve 10 cm çapında doğranmış ve herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden silolanmıştır. Silolama dönemi, 75 gün devam etmiştir. Araştırma sonunda, farklı partikül boyutlarına sahip yonca silajların kuru madde, ham kül, organik madde, NDF, ADF, koku, renk, kuru madde tüketimi, kuru madde sindirilebilirliği ve nispi yem değerleri bakımından görülen farklılıkların önemli olmadığı sonucuna varılmıştır (P>0.05). Bununla birlikte, 1 cm çapındaki yonca silajlarının en düşük pH değerine (P<0.05) ve bununla birlikte en yüksek amonyak azot içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir (P<0.05). 1 ve 2 cm parçalama boyutuna sahip yonca silajlarının en düşük strüktür puanına saptanmıştır. Araştırma sonunda, 1-2 cm partikül boyutundaki parçalamanın yonca silajlarının kalitelerinin pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Tübitak

Teşekkür

Bu çalışma, Tübitak 2209/A kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Radovic J, Sokolovic D and Markovic J. Alfalfa-most important perennial forage legume in animal husbandry. Biotechnology in Animal Husbandry, 2009;25:465-475.
  • Kutlu HR. Tüm yönleriyle silaj yapımı ve silajla besleme. Çukurova Üniversitesi Yayınları, 2002; Balcalı-Adana.
  • Ergin S. Yonca silajına tuz ve laktik asit bakteri inokulant ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon profili ve mikrobiyel özellikleri üzerine etkileri. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2019; 76 syf.
  • McDonald P, Henderson AR and Herson SJE. The Biochemistry of Silage. 1991; 16th ed., Chalcombe Publication, Marlow, UK.
  • Pys J, Migdal W, Pucek T, Živković B, Fabjan M, Kosovac O, Radović Č. Effect of lactic acid bacterial inoculant with enzyme and rolled barley additive on the chemical composition and protein degradation of alfalfa silage. Biotechnology in Animal Husbandry, 2002;18(3- 4):33-44.
  • Grant RJ, Colenbrander VF and Mertens DR. Milk fat depression in dairy cows: role of silage particle size. Journal of Dairy Science, 1990;73(7):1834-1842.
  • Soita HW, Christensen DA, McKinnon JJ. Influence of particle size on the effectiveness of the fiber in barley silage. Journal of Dairy Science, 2000; 83(10):2295-2300.
  • Kononoff PJ and Heinrichs AJ. The effect of corn silage particle size and cottonseed hulls on cows in early lactation. Journal of Dairy Science, 2003;86(7):2438-2451.
  • Kononoff PJ, Heinrichs AJ and Lehman HA. The effect of corn silage particle size on eating behavior, chewing activities, and rumen fermentation in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 2003;86(10):3343-3353.
  • Leonardi C, Shinners KJ and Armentano LE. Effect of different dietary geometric mean particle length and particle size distribution of oat silage on feeding behavior and productive performance of dairy cattle. Journal of dairy science, 2005;88(2):698-710.
  • Wall DM, Straccialini B, Allen E, Nolan P, Herrmann C, O’kiely P and Murphy JD. Investigation of effect of particle size and rumen fluid addition on specific methane yields of high lignocellulose grass silage. Bioresource Technology, 2015;192:266-271.
  • Grant RJ and Ferraretto LF. Silage review: Silage feeding management: Silage characteristics and dairy cow feeding behavior. Journal of Dairy Science, 2018; 101(5):4111-4121.
  • Kavalcıoğlu S. Yonca balya silajında parça boyu, plastik rengi ve sarma katının silaj yem kalitesine etkisi. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 2008; 24-28.
  • Stokes MR. Effects of an enzyme mixture, an inoculant, and their interaction on silage fermentation and dairy production. Journal of Dairy Science, 1992;75(3): 764-773.
  • Muck RE. Dry matter level effects on alfalfa silage quality.1. Nitrogen transformations. Trans. Am. Soc. Agric. 1987;30:7–14.
  • Sheperd AC., Maslanka M, Quinn D. and Kung Jr L. Additives containing bacteria and enzymes for alfalfa silage. Journal of dairy science, 1995;78(3):565-572.
  • Muck RE, Filya İ and Contreras-Govea FE. Inoculant effects on alfalfa silage: in vitro gas and volatile fatty acid production, Journal of Dairy Science J. Dairy Sci. 2007;90:5115–5125.
  • AOAC. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, 1999; 16th Ed., Arlington VA.
  • Van Soest PJ. Analytical systems for evaluation of feeds. In: P.J. Van Soest (Editor), Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornell University Press. 1982; Chapter 6: 75-94. Ithaca, NY.
  • Ankom. Procedures for fibre and in vitro analysis. 1998; Asseda.
  • Polan CE, Stive DE and Garrett JL. Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant, Journal of Dairy Science, 1998;81:765-776.
  • Broderick GA and Kang, JH. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. J. Dairy Sci., 1980;63: 64-75.
  • DLG. Energie- und Na ̈hrstoffbedarf land wirtschaftlicher Nutztiere. 1987; 4. Schweine. DLG-Verlag GmbH
  • Van Dyke NJ. Anderson. P.M. Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890. 2000.
  • Bolsen KK, Ashbell G and Weinberg ZG. Silage fermentation and silage additives. Asian-Austral. J. Anim. Sci., 1996;9(5):483-493.
  • Canbolat Ö, Kalkan H and Filya İ. Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) kullanılma olanakları. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 2013;19(2):291-297.
  • Şakalar B. and Kamalak A. Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 2016;31:157-164.
  • Beauchemin K.A, Farr BI, Rode LM and Schaalje GB. Effects of alfalfa silage chop length and supplementary long hay on chewing and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 1994;77(5):1326-1339.
  • Filya İ, Ashbell G, Weinberg ZG and Hen Y. Hücre duvarını parçalayıcı enzimlerin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, hücre duvarı kapsamı ve aerobik stabiliteleri üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 2001;7(3):81-87.
  • Petterson K. Ensiling of Forages: Factors affecting silage fermentation and quality. Sveriges Lantbruksuniversitet, 1988, 46 p,Uppsala.
  • Arslan Duru A. The effect of lavender pomace on chemical composition, microbiological and some fermentation characteristics of alfalfa silages. European International Journal of Science and Technology. 2020;9(2):1-8.
  • Clark PW and Armentano LE. Influence of particle size on the effectiveness of the fiber in alfalfa silage. Journal of dairy science, 2002;85(11):3000-3007.
  • Kepekci S and Arslan Duru A. The effect of anise seed (Pimpinella anisum L.) on some quality parameters of alfalfa silages. Int J Agric For Life Sci. 2020;4(1):29-33.

Effect of Particle Size on the Quality of Alfalfa Silages

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 2, 82 - 89, 29.12.2023
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1383080

Öz

This study was planned to determine the effects of different particle sizes on nutrient contents, physical, some fermentation properties, dry matter intake, dry matter digestibility and relative feed value of alfalfa silages. Alfalfa plants were chopped into 1 cm, 2 cm, 4 cm, 8 cm and 10 cm diameters and ensiled without adding any additive. The ensiling period lasted for 75 days. At the end of the study, it was concluded that the differences in dry matter, crude ash, organic matter, NDF, ADF, odour, colour, dry matter intake, dry matter digestibility and relative feed values of alfalfa silages with different particle sizes were not significant (P>0.05). However, alfalfa silages with 1 cm diameter had the lowest pH value (P<0.05) and the highest ammonia nitrogen content (P<0.05). At the end of the experiment, it was concluded that 1 cm particle size shredding positively affected the quality of alfalfa silages.

Kaynakça

  • Radovic J, Sokolovic D and Markovic J. Alfalfa-most important perennial forage legume in animal husbandry. Biotechnology in Animal Husbandry, 2009;25:465-475.
  • Kutlu HR. Tüm yönleriyle silaj yapımı ve silajla besleme. Çukurova Üniversitesi Yayınları, 2002; Balcalı-Adana.
  • Ergin S. Yonca silajına tuz ve laktik asit bakteri inokulant ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon profili ve mikrobiyel özellikleri üzerine etkileri. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2019; 76 syf.
  • McDonald P, Henderson AR and Herson SJE. The Biochemistry of Silage. 1991; 16th ed., Chalcombe Publication, Marlow, UK.
  • Pys J, Migdal W, Pucek T, Živković B, Fabjan M, Kosovac O, Radović Č. Effect of lactic acid bacterial inoculant with enzyme and rolled barley additive on the chemical composition and protein degradation of alfalfa silage. Biotechnology in Animal Husbandry, 2002;18(3- 4):33-44.
  • Grant RJ, Colenbrander VF and Mertens DR. Milk fat depression in dairy cows: role of silage particle size. Journal of Dairy Science, 1990;73(7):1834-1842.
  • Soita HW, Christensen DA, McKinnon JJ. Influence of particle size on the effectiveness of the fiber in barley silage. Journal of Dairy Science, 2000; 83(10):2295-2300.
  • Kononoff PJ and Heinrichs AJ. The effect of corn silage particle size and cottonseed hulls on cows in early lactation. Journal of Dairy Science, 2003;86(7):2438-2451.
  • Kononoff PJ, Heinrichs AJ and Lehman HA. The effect of corn silage particle size on eating behavior, chewing activities, and rumen fermentation in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 2003;86(10):3343-3353.
  • Leonardi C, Shinners KJ and Armentano LE. Effect of different dietary geometric mean particle length and particle size distribution of oat silage on feeding behavior and productive performance of dairy cattle. Journal of dairy science, 2005;88(2):698-710.
  • Wall DM, Straccialini B, Allen E, Nolan P, Herrmann C, O’kiely P and Murphy JD. Investigation of effect of particle size and rumen fluid addition on specific methane yields of high lignocellulose grass silage. Bioresource Technology, 2015;192:266-271.
  • Grant RJ and Ferraretto LF. Silage review: Silage feeding management: Silage characteristics and dairy cow feeding behavior. Journal of Dairy Science, 2018; 101(5):4111-4121.
  • Kavalcıoğlu S. Yonca balya silajında parça boyu, plastik rengi ve sarma katının silaj yem kalitesine etkisi. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 2008; 24-28.
  • Stokes MR. Effects of an enzyme mixture, an inoculant, and their interaction on silage fermentation and dairy production. Journal of Dairy Science, 1992;75(3): 764-773.
  • Muck RE. Dry matter level effects on alfalfa silage quality.1. Nitrogen transformations. Trans. Am. Soc. Agric. 1987;30:7–14.
  • Sheperd AC., Maslanka M, Quinn D. and Kung Jr L. Additives containing bacteria and enzymes for alfalfa silage. Journal of dairy science, 1995;78(3):565-572.
  • Muck RE, Filya İ and Contreras-Govea FE. Inoculant effects on alfalfa silage: in vitro gas and volatile fatty acid production, Journal of Dairy Science J. Dairy Sci. 2007;90:5115–5125.
  • AOAC. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, 1999; 16th Ed., Arlington VA.
  • Van Soest PJ. Analytical systems for evaluation of feeds. In: P.J. Van Soest (Editor), Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornell University Press. 1982; Chapter 6: 75-94. Ithaca, NY.
  • Ankom. Procedures for fibre and in vitro analysis. 1998; Asseda.
  • Polan CE, Stive DE and Garrett JL. Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant, Journal of Dairy Science, 1998;81:765-776.
  • Broderick GA and Kang, JH. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. J. Dairy Sci., 1980;63: 64-75.
  • DLG. Energie- und Na ̈hrstoffbedarf land wirtschaftlicher Nutztiere. 1987; 4. Schweine. DLG-Verlag GmbH
  • Van Dyke NJ. Anderson. P.M. Interpreting a forage analysis. Alabama cooperative extension. Circular ANR-890. 2000.
  • Bolsen KK, Ashbell G and Weinberg ZG. Silage fermentation and silage additives. Asian-Austral. J. Anim. Sci., 1996;9(5):483-493.
  • Canbolat Ö, Kalkan H and Filya İ. Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia triacanthos) kullanılma olanakları. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 2013;19(2):291-297.
  • Şakalar B. and Kamalak A. Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim. Dergisi, 2016;31:157-164.
  • Beauchemin K.A, Farr BI, Rode LM and Schaalje GB. Effects of alfalfa silage chop length and supplementary long hay on chewing and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 1994;77(5):1326-1339.
  • Filya İ, Ashbell G, Weinberg ZG and Hen Y. Hücre duvarını parçalayıcı enzimlerin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, hücre duvarı kapsamı ve aerobik stabiliteleri üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 2001;7(3):81-87.
  • Petterson K. Ensiling of Forages: Factors affecting silage fermentation and quality. Sveriges Lantbruksuniversitet, 1988, 46 p,Uppsala.
  • Arslan Duru A. The effect of lavender pomace on chemical composition, microbiological and some fermentation characteristics of alfalfa silages. European International Journal of Science and Technology. 2020;9(2):1-8.
  • Clark PW and Armentano LE. Influence of particle size on the effectiveness of the fiber in alfalfa silage. Journal of dairy science, 2002;85(11):3000-3007.
  • Kepekci S and Arslan Duru A. The effect of anise seed (Pimpinella anisum L.) on some quality parameters of alfalfa silages. Int J Agric For Life Sci. 2020;4(1):29-33.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aycan Özdemir 0009-0005-8233-5270

Asuman Arslan Duru 0000-0002-7290-1719

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 30 Ekim 2023
Kabul Tarihi 4 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özdemir, A., & Arslan Duru, A. (2023). Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(2), 82-89. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1383080
AMA Özdemir A, Arslan Duru A. Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2023;7(2):82-89. doi:10.47137/usufedbid.1383080
Chicago Özdemir, Aycan, ve Asuman Arslan Duru. “Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 7, sy. 2 (Aralık 2023): 82-89. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1383080.
EndNote Özdemir A, Arslan Duru A (01 Aralık 2023) Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 7 2 82–89.
IEEE A. Özdemir ve A. Arslan Duru, “Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 2, ss. 82–89, 2023, doi: 10.47137/usufedbid.1383080.
ISNAD Özdemir, Aycan - Arslan Duru, Asuman. “Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 7/2 (Aralık 2023), 82-89. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1383080.
JAMA Özdemir A, Arslan Duru A. Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2023;7:82–89.
MLA Özdemir, Aycan ve Asuman Arslan Duru. “Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 2, 2023, ss. 82-89, doi:10.47137/usufedbid.1383080.
Vancouver Özdemir A, Arslan Duru A. Partikül Boyutunun Yonca Silajlarının Kalitesine Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2023;7(2):82-9.