Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The lmportance of Enzyme in Poultry Nutrition

Yıl 2007, Cilt: 12 Sayı: 1, 32 - 39, 01.01.2007

Öz

Organic phosphorus with plant origine that supplies requirement of poultry is in the forms of phytic acid and phytate. Phytate has been known as the storage from of phosphorus and iiinositol in the plants. Phytate are Ca, Mg, K and Fe salts of phytic acid. The availability of nutrition in the plants is affected by some complex materials. Since Phytate contains phosphorus it has been accepted as a nutrition, on the other hand because it decreases activity of tripsin and alpha amylase by combining with minerals, decreasing availability of proteins and starch of feed, it is also called as antinutrient agent. Phytase is used to improve these negative effects of phytate; in addition to increase extensively the digestibility of phosphorus that is bound phytic acid (lnsP6) and the other nutrition (carbohydrate, protein and essential elements Ca, Mg, Fe, Cu, Co and Zn), it also significantly decreases water and soil pollution caused by phosphorus and nitrogen. At the same time phytase decreases the cost of diet.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.

Kanatlı Hayvan Beslemede Fitin Fosforu ve Fitaz Enziminin Önemi

Yıl 2007, Cilt: 12 Sayı: 1, 32 - 39, 01.01.2007

Öz

Kanatlıların fosfor ihtiyaçlarının karşılandığı bitkisel kaynaklı organik fosfor fıtik asit ve fıtat fosforu formundadır. Fosfor ile inositol'ün bitkilerdeki depo fonnuna fitatlar denilmektedir. Fitatlar, fitik asitin Ca, Mg, K ve Fe tuzlarıdır, Çlitkisel materyaldeki besin maddelerinin yarayışlılığı yapılarındaki kimi kompleks bileşiklerce etkilenmektedir. Fitatlar fosfor içerdikleri için bir yandan besin maddesi olarak kabul edilirken, diğer taraftan minerallerle birleşerek tripsin ve alfa amilazın aktivitesini düşürüp yemlerin protein ve nişastasının yarayışlılığını azalttığından anti besleme faktörü olarak ta kabul edilmektedir. Bu olumsuzluğu gidermede kullanılan fıtaz enzimi; bitkilerde fıtik aside (lnsP6) bağlı formda olan fosfor yarayışlılığını ve fıtine bağlı diğer besin maddelerinin (karbonhidrat, protein ve esansiyel elementlerin Ca, Mg, Fe, Cu, Co ve Zn) sindirilebilirliğini önemli ölçüde artırmanın yanında, toprak ve suda oluşan fosfor nitrojen kirliliğini büyük ölçüde azaltmakta ve rasyon maliyeti düşürülmektedir.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tülay Çimrin

Murat Demirel

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2007
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çimrin, T., & Demirel, M. (2007). Kanatlı Hayvan Beslemede Fitin Fosforu ve Fitaz Enziminin Önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 32-39.