Bu çalışma 12 farklı ekmeklik buğday çeşidi ile kuru koşullar ve farklı yıllarda (2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014) tesadüf blokları deneme desenine göre iki tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Miksograf parametreleri (gelişme süresi, pik yüksekliği, yumuşama derecesi, toplam alan), protein oranı, Zeleny sedimantasyon ve tane sertliği değerleri incelenmiştir. İncelenen kalite özelliklerinin 5 yıllık ortalama değer aralığı; miksograf (gelişme süresi 1.82-3.51 dk., pik yüksekliği %52.12-68.48, yumuşama derecesi %8.08-27.99 ve toplam alan 293-362 Nm), protein içeriği %12.62-16.92, Zeleny sedimantasyon değeri 32.00-61.50 ml ve tane sertliği (PSI) 43.96-69.88 olarak belirlenmiştir. Miksograf parametreleri bakımından yıl*çeşit interaksiyonu % 1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Beş yıllık ortalama değerlere göre, miksograf parametreleri bakımından Eraybey, Dağdaş-94, Demir-2000 ve Gün-91 çeşitlerinde yüksek değerler elde edilmiştir. Buğday kalitesinin tahmininde önemli bir yeri olan miksograf parametrelerinde çeşit ve iklim faktörlerinin belirleyici rol oynadığı tespit edilmiştir.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 11 Issue: 1 |