Today, the competitiveness of companies is directly dependent on the quality and price of their products. This is because consumers have more options to buy a product than in previous years. In this study, two different mathematical models are developed to determine the best product mix according to different constraints for a fruit nectar producer. For a fruit nectar producer, 4 main and 9 sub-quality criteria were entered into the mathematical models whose importance levels were determined by the analytic hierarchy process (AHP) method. These models, created for optimum product mix, consider not only the integrated quality criteria but also different constraints such as capacity, labor, and raw material. Models aiming at breakeven and maximum profit have been run for different scenarios such as consumer demands, machine maintenance, and the increase in bottlenecks. The results have shown that the quality criteria change the production efficiency and sales quantities, and how much the existing production system can adapt if consumer demands change.
Analytic Hierarchy Process Method Optimization Fruit Nectar Production Breakeven Point Mathematical Programming
Adem Erik would like to extend thanks to the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜB ̇ITAK) for supporting his Ph.D. studies (BIDEB-2211 Programme with Grant Application Number:1649B031905573).
Günümüzde firmaların rekabet gücü doğrudan ürünlerinin kalitesine ve fiyatına bağlıdır. Bunun nedeni, tüketicilerin bir ürünü satın almak için önceki yıllara göre daha fazla seçeneğe sahip olmasıdır. Bu çalışmada, bir meyve nektarı üreticisi için farklı kısıtlara göre en iyi ürün karmasını belirlemek için iki farklı matematiksel model geliştirilmiştir. Bir meyve nektarı üreticisi için, analitik hiyerarşi süreci (AHP) yöntemi ile önem seviyeleri belirlenen matematiksel modellere 4 ana ve 9 alt kalite kriteri girilmiştir. Optimum ürün karması için oluşturulan bu modeller, sadece entegre kalite kriterlerini değil aynı zamanda kapasite, işçilik, hammadde gibi farklı kısıtları da dikkate almaktadır. Tüketici talepleri, makine bakımı, darboğazların artması gibi farklı senaryolar için başabaş ve maksimum karı hedefleyen modeller çalıştırılmıştır. Sonuçlar, kalite kriterlerinin üretim verimliliğini ve satış miktarlarını değiştirdiğini ve tüketici talepleri değiştiğinde mevcut üretim sisteminin ne kadar uyum sağlayabileceğini göstermiştir.
Analitik Hiyerarşi Prosesi Optimizasyon Meyve Nektarı Üretimi Başabaş Noktası Matematiksel Modelleme
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | April 22, 2022 |
Publication Date | April 30, 2022 |
Acceptance Date | February 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 33 Issue: 1 |